U fokusu

Hrvatskoj prijeti međunarodna blamaža na klimatskoj konferenciji u Kopenhagenu!

 Danas su aktivisti Zelene akcije tijekom prosvjedne akcije ispred Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, uručili apel Vladi RH sa zahtjevima za temeljitom izmjenom pregovaračkih pozicija za klimatske pregovore koji su u tijeku u Kopenhagenu, a kako bi Hrvatska konačno dala svoj doprinos u globalnoj borbi protiv klimatskih promjena.

Hrvatskoj prijeti međunarodna blamaža na klimatskoj konferenciji u Kopenhagenu!

 Danas su aktivisti Zelene akcije tijekom prosvjedne akcije ispred Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, uručili apel Vladi RH sa zahtjevima za temeljitom izmjenom pregovaračkih pozicija za klimatske pregovore koji su u tijeku u Kopenhagenu, a kako bi Hrvatska konačno dala svoj doprinos u globalnoj borbi protiv klimatskih promjena. Desecima tisuća aktivista na prosvjedima tijekom klimatskih pregovora u Kopenhagenu, već u petak 11. prosinca pridružiti će se i 30-ak aktivista Zelene akcije.

Na današnjoj akciji ispred Ministarstva aktivisti su se osvrnuli i na nedavno usvojenu Energetsku strategiju koja vodi Hrvatsku u ovisnost o fosilnim gorivima te povećanje emisija stakleničkih plinova. Prolaznicima su dijelili prigodne paketiće toaletnog papira s natpisom: “Nova Energetska strategija RH – još jedna strategija za rit obrisati!”.

 

Hrvatsku u Kopenhagenu vjerojatno očekuje međunarodna blamaža jer je UN-ov Odbor za pridržavanje odredaba Kyotskog protokola odbio dio Prvog inicijalnog izvješća o provedbi Kyotskog protokola RH pošto je Hrvatska na svoje stvarne emisije stakleničkih plinova iz 1990. godine (bazne godine prema Konvenciji UN o zaštiti klime) umjetno dodala još 3,5 milijuna tona emisija što je odobrila Skupština Konvencije 2006. godine.Takvim povlaštenim tretmanom Hrvatska je svake godine povećavala svoje emisije stakleničkih plinova računajući da će, zbog umjetno povišenih emisija iz bazne godine, ipak ispuniti obveze Kyoto protokola bez da išta poduzme. Poništenjem ove odluke očito je da će se Hrvatska svrstati uz rijetke države svijeta koje nisu ispunile obaveze iz Kyoto protokola.

 

Unatoč ovom velikom propustu, pregovaračka pozicija Vlade RH za Kopenhagen vodi Hrvatsku u još veću blamažu jer je Ministarstvo zaštite okoliša u priopćenju od 3. prosinca 2009. objavilo kako će se Hrvatska žaliti na ovakvu odluku Odbora. Nadalje, za razdoblje nakon Kyoto protokola, Hrvatska traži da joj se dozvoli 6 % povećanja emisija do 2020. u odnosu na baznu godinu dok gotovo sve države svijeta idu sa barem 20 % smanjenja emisija. Razlog za to je nova Energetska strategija RH u kojoj je predviđena gradnja čak dvije nove termoelektrane na ugljen te mogućnost izgradnje nuklearne elektrane i ponovno pokretanje projekta Družba Adria. Postoji jasan međunarodni znanstveni konsenzus da se emisije stakleničkih plinova iz industrijaliziranih zemalja moraju smanjiti za 25-40 % do 2020, smatramo kako Hrvatska, kao zemlja izuzetno bogata obnovljivim izvorima energije, može i treba preuzeti obvezu smanjenja emisija stakleničkih plinova od barem 25 % do 2020.godine.

 

Zelena akcija od Vlade RH zahtijeva:

* odustajanje od žalbe i ispriku međunarodnoj zajednici zbog neispunjenja naših obveza unutar Kyoto Protokola,

* hitnu promjenu službene pozicije za pregovore u Kopenhagenu sa +6 na -25 % smanjenja emisija stakleničkih plinova do 2020.

* temeljitu reviziju nove Energetske strategije RH i njeno usklađivanje s europskom energetskom politikom i očekivanim sporazumom iz Kopenhagena.