U fokusu

Libelin blog

Klistiranje novčanika ili zašto je moja mama moderna

Klistiranje novčanika ili zašto je moja mama moderna

Nedavno sam lunjajući Internetom na portalu net.hr naišla na članak koji je za “MojDoktor” napisala doc. dr. sc. Ksenija Vitale pod naslovom “Najbesmisleniji tretmani detoksifikacije”  i odmah sam se sjetila moje drage majke. Naime, najdraža moja je velika pobornica tzv.”mjesečeve dijete”, ispiranja crijeva i ostalih takvih (po mom mišljenju) nebuloza. Ona vjeruje da će joj ti tretmani pomoći da se očisti iznutra, a samim time i izvana jer je to dobro za organizam.  

OMG!! Hello!!! I bez obzira na to što sam joj ja tisuću puta govorila da su sve to velike gluposti i prije nego sam pročitala ovaj članak, ne sluša me. Jer ipak je to hit, svi to rade, reklamira se famoznim i takozvanim ženskim časopisima i kao to je zdravo i dobro. Pa me sjetila na mene, i moju krivnju zbog prejedanja za praznike, zbog toga što ne mogu obući svoje omiljene traperice i …hm, da se ne sramotim više, zbog inih drugih stvari…Također sam se sjetila svih onih penzića koji jadni gledaju TV shop programe i kupuju sve one čudotvorne kremice i aparatiće. 

Vjerujem da svatko od nas ima u obitelji nekoga tko slijepo vjeruje doktorima/icama ili dobro plaćenim napirlitanim manekenkama koje nas uvjeravaju po reklamama da su takve krasne upravo zbog tih i takvih tretmana ili čudotvornih proizvoda. A naravno, ako ne uspije, nije kriv prozvod nego vi koji se niste dovoljno trudili, bili uporni ili baš činite onih 0,1% kod kojih magični prozvod ili tretman ne djeluje.

Koliko je istine iza svega ponuđenog, kako pojedini proizvodi i tretmani zaista djeluju, a koliko se radi o besmislicama koje vas umjesto za otrove nagomilane u tijelu, olakšavaju za značajne financijske iznose.  
Za sve nas koji u te gluposti ne vjerujemo i za sve one za koje još uvijek možda ima nade evo što je dobra doktorica napisala za spas duša u zabludi. 

Doktorica opisuje nekoliko tretmana koji se nude u našim medijima.  
 
Prvi je kadica za detoksifikaciju, radi se o kadici u koju se umoče stopala, a sastoji se od elektrodnog sklopa koji ionizira vodu a u koju se doda malo soli. Nakon tretmana voda se zamuti i postane smeđa što bi trebalo upućivati na to koliko se toksina izlučilo iz tijela.  
 
Tretman osigurava sljedeće: povećanje opće energije, regulaciju krvnog tlaka, kolesterola, šećera, zatim poboljšava ten, djeluje na akne i celulit, pospješuje mršavljenje, san, memoriju i smanjuje stres.  
 
Već sama ova lista pokazuje da se radi o nemogućoj medicinsko znanstvenoj misiji, navodi doktorica, ali postoje ljudi koji to kupuju i vjeruju. U stvari se radi o običnom procesu elektrolize pri kojem korodira jedna od elektroda i dolazi do obojenja vode. Do istog bi došlo da čak i ne umočite noge u kadicu, što se upravo dogodilo jednom od kupaca koji je cijeli slučaj prijavio inspekciji, a sve je prikazano na hrvatskoj televiziji u emisiji Potrošački kod.

Prodavač nije želio vratiti novac i slučaj je sad na sudu. Bez obzira na mehanizam djelovanja i određenu edukaciju, koja nije mala, ovakvi postupci se nude kod nas od strane fizioterapeuta, kozmetičara i sl.  
 
Slijedeći proizvod koji se na veliko reklamira u medijima su jastučići za detoksifikaciju koji se uvoze iz Amerike i za koje se tvrdi da učinkovito vrše detoksifikaciju, poboljšavaju cirkulaciju, otklanjaju stres, podižu imunitet i opće stanje organizma, ublažava bolove, podiže energiju, umanjuje tegobe oteklina, iščašenja, ozljeda i sportskih ozljeda.  
 
Oni se nalijepe na stopala i u jutro ih odlijepite a smeđa boja pokazuje koliko su vas teških metala, i otrova oslobodili. U reklami čak piše i da proizvod ima certifikat FDA američke agencije za hranu i lijekove. S druge strane znanstvena literatura je pokazala da se radi o prevari te da jastučići posmeđe pri izloženosti bilo kakvoj vlazi, čak i kad ih namočite s destiliranom vodom u kojoj sigurno nema zagađivača.  
 
Radi se o dodanim kemikalijama u jastučiće koji u dodiru s vlagom uvijek posmeđe. Kao što kaže dr. Bennett Roth, predstojnik gastroenterologije na UCLA (University of California, Los Angeles) to je moderna verzija prodavača zmijskog ulja ili zmijskog znoja. Zabrinjavajuće je što se upravo ovi jastučići reklamiraju uz imena koja nose titulu dr. i koji reklamu potkrepljuju svojom stručnošću, a time samo nanose štetu struci. Možda su neka od tih imena izmišljena i iza njih ne stoji liječnik ili doktor znanosti, ali npr. magistra farmacije koja ih reklamira je istinska osoba. Ona pažljivo kaže da su njoj pomogli (što je moguće jer placebo efekt je znanstveno dokazan) ali je neozbiljno se da bez opširne znanstvene analize koja nije ni kratkotrajna niti jeftina usudi savjetovati da ” ..izbacite štetne otpadne tvari i toksine iz organizma i reanimirate rad stanica te popravite cirkulaciju i brži optok hranjivih tvari primjenom Forest Sap Sheeta.” Ovdje treba napomenuti da se često i odredbe FDA nepravilno tumače. Naime, FDA prvenstveno vrši analize da li je proizvod koji se želi plasirati na tržište štetan za ljudsku upotrebu.  
 
Stoga i može biti istina da je proizvod 100% prirodan i 100% neškodljiv, ali to ne znači da je učinkovit za ono, za što se reklamira.  
 
Terapeutski postupak koji se naziva colonics, još nije prisutan kod nas iako je samo pitanje vremena kad će i on doći, u Americi to je baza svake detoksifikacije. Radi se o uljepšanom klistiru koji se provodi u spa i wellness centrima s idejom da se u potpunosti očiste crijeva od otrova, plinova te poboljša postupak mršavljenja. Čak je i princeza Diana bila poklonica tog tretmana. U stvari, radi se o tretmanu koji nema zdravstvenog efekta i koji može, ako se ne provodi pažljivo, ili ako se provodi prečesto, dovesti do pucanja intestinalnih stijenki i dehidriranja.  
U Americi se može ići i na terapiju kelatima.  
 
To su kemijski spojevi koji na sebe vežu metale i metaloide i na taj način ih brže i lakše izlučuju iz tijela. Takvi postupci se primjenjuju samo u slučajevima akutnog trovanja, a niti tada rezultati nisu uvijek u potpunosti pozitivni. Ideja da se male količine metala i metaloida koje unosimo hranom ili zrakom na ovaj način pokušaju izlučiti se pokazala bez učinka. Na sreću kod nas nešto takvo još nije dozvoljeno. S druge strane skloni smo nekritički unositi razne minerale i vitamine putem dodataka prehrani iako ne znamo i nikako ne možemo bez pouzdane biokemijske analize utvrditi da li nam nešto zaista nedostaje.  
 
Znanstvena istraživanja u kojima su se uspoređivali statusi osoba (ujednačenih po dobi, spolu, zdravstvenom stanju i sl.) koje su išle na tzv. detoksifikacijske dijete i koje su se koristile ‘običnu’ prehranu, da ne postoji nikakva razlika u stanju organizma nakon toga. To sve upućuje da je za zdravo stanje potreban duži period cjelokupno zdravog životnog stila, te da ne postoje brza rješenja i prečice do zdravlja. Iako postoje brza rješenja i prečice do praznog novčanika i činjenja prosječnog potrošača budalom.
 
Što se tiče veoma popularnih spa i wellness centara, znanstveno je dokazano da tople kupke, lagana muzika, masaže ako se pravilno izvode zaista opuštaju i poboljšavaju raspoloženje, ali to je sve kratkotrajnog efekta ako se i svakodnevni stil života ne promijeni. Stoga ako imate novaca, priuštite si da vas maze i paze, ali ako nemate znajte da je i opuštanje u vlastitoj kadi uz mirisnu svijeću i omiljeni CD jednako djelotvorno.

I manje udara po novčaniku.