Vijesti

03.03.2010. 14:48:23

Događanja povodom 8. ožujka/marta-Dana žena

8. ožujka 1857. zaposlenice u tekstilnoj industriji u New Yorku protestirale su zbog neljudskih uvjeta rada i niskih plaća. Dvije godine kasnije, također u ožujku, osnovale su prvi sindikat, nastojeći se zaštititi i izboriti za poštovanje njihovih temeljnih prava na radnom mjestu. Pedesetak godina kasnije, 8. ožujka 1908., 15.000 radnica zaposlenih u tekstilnoj industriji u New Yorku protestiralo je marširajući gradom i tražeći kraće radno vrijeme, bolju plaću, pravo glasa i zabranu dječjeg rada. Njihov slogan "Kruh i ruže" simbolizirao je zahtjev za ekonomskom sigurnošću i boljom kvalitetom života.

Ravnopravnost spolova nije postignuta niti 150 godina nakon prvog štrajka. Žene i dalje čine većinu nezaposlenih, slabije su plaćene od svoji muških kolega, žrtve su rodno uvjetovanog nasilja...

Mnoge institucije, organizacije, udruge, pojedinke i pojedinci svojim radom nastoje dokinuti diskriminaciju i poboljšati položaj žena u društvu. Donosimo dio događanja koja će se tim povodom održati u narednih desetak dana.

 

Kratka priča je ženskog roda

Povodom rođendana Marije Jurić Zagorke i obilježavanja Međunarodnog dana žena, Centar za ženske studije organizira javno čitanje kratkih priča 25 autorica u dvije večeri, 2. ožujka 2010. godine s početkom u 18:00 sati i 8. ožujka 2010., s početkom u 18:00 sati, u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke, Dolac 8, Zagreb.

Javno čitanje "Gričke vještice"

Udruga Žensko oko, Ured za ravnopravnost spolova i Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Splitsko dalmatinske županije organiziraju povodom rođendana Marije Jurić Zagorke (2.ožujka) i Međunarodnog dana žena,  javno čitanje "Gričke vještice", uz performans "Zagorka i ravnopravnost žena" u izvođenju Slavice Jakobović Fribec i Dubravke Vidović;
- u Zagrebu, 2. ožujka 2010., s početkom u 12:00 sati, u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke, Dolac 8;
- u Splitu, 4. ožujka 2010., s početkom u 17:00 sati, u Gradskoj knjižnici.

Podizanje svijesti o nasilju u obitelji

Javnu raspravu "Podizanje svijesti o nasilju u obitelji - pet godina poslije" organiziraju Program Ujedinjenih naroda za razvoj u Republici Hrvatskoj (UNDP) i Ured Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice u Republici Hrvatskoj (UNHCR) u suradnji sa ženama veleposlanicama akreditiranim u Republici Hrvatskoj, 5. ožujka 2010., s početkom u 10:00 sati, u Staroj gradskoj vijećnici, ulica Sv. Ćirila i Metoda 5, dvorana A, Zagreb.

Žene u politici i globalni problemi u 21. stoljeću

Organizacija žena Hrvatske seljačke stranke  "Hrvatsko srce" obilježava Međunarodni dan žena održavanjem okruglog stola "Žene u politici i globalni problemi u 21. stoljeću" 5. ožujka 2010., s početkom u 16:00 sati, u prostorijama stranke,  Zvonimirova 17, Zagreb.

O ženi je riječ!

Obiteljski centar Ličko-senjske županije organizira tribinu "O ženi je riječ!", na kojoj će sudionici/e prikazati svoja iskustva i stavove o ekonomskom položaju žene u hrvatskom društvu. Tribina će se održati 8. ožujka 2010. godine, s početkom u 11:00 sati, u prostorijama Obiteljskog centra Ličko-senjske županije, Juriše Orlovića 2, Senj.

Dani žena u Splitu

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, 15. godišnjice donošenja Pekinške deklaracije i 10. godišnjice Milenijske deklaracije Domine i Pučko otvoreno učilište u Splitu organiziraju 15-dnevnu multimedijsku manifestaciju Dani žena u "Zlatnim vratima". Planirano je održavanje brojnih filmskih projekcija, izložbi, predavanja, promocija knjiga i tribina. Program možete pročitati ovdje.

Zagrepčanka godine-Maja Mamula

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić i predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Boris Šprem dodijelit će mr.sc. Maji Mamula Nagradu "Zagrepčanka godine" 8. ožujka 2010., u 11:00 sati, u Staroj gradskoj vijećnici, Ulica Sv. Ćirila i Metoda 5, u Zagrebu.

Prevladavanje nejednakosti-položaj žena na tržištu rada

CESI-Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje organizira Konferenciju povodom Međunarodnog dana žena na temu položaja žena na tržištu rada, gdje će se okupiti predstavnici/e institucija i ministarstava, te institucionalnih mehanizama za provedbu rodno osviještene politike kao i akteri civilnog društva i poslovnog sektora i razgovarati o temi. Konferencija će se održati 9. ožujka 2010. godine, s početkom u 9:00 sati, u Hotelu Palace, Trg J.J.Strossmayera 10, u Zagrebu. Detalje o konferenciji možete pročitati ovdje.

Rodne perspektive u pravu

Centar za ženske studije organizira okrugli stol "Rodne perspektive u pravu" i promociju udžbenika "Žene i pravo: Feminističke pravne teorije" urednice dr.sc. Ivane Radačić. Prilika je to za iniciranje pokušaja propitkivanja odnosa prava i roda u pravnom obrazovanju u Republici Hrvatskoj, a održat će se 11. ožujka 2010. godine, s početkom u 14:00 sati, u Vijećnici Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Trg maršala Tita 14/I.

Odgajamo li ravnopravne djevojčice i dječake

Udruga S.O.S. telefon - POZIV U POMOĆ i Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Virovitičko-podravske županije organiziraju okrugli stol pod nazivom "Odgajamo li ravnopravne djevojčice i dječake"  12. ožujka 2010. godine, s početkom u 13:00 sati, u Velikoj vijećnici Županijske Skupštine Virovitičko-podravske županije, Trg Ljudevita Patačića 1, Virovitica.

Položaj žena-boraca danas

Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske i Sekcija žena antifašistkinja organizira druženje povodom Međunarodnog dana žena-8.marta. U subotu 6. ožujka 2010. godine u 11h u prostorijama SABA RH, Zagreb, Pavla Hatza 16-dvorana prizemno dr. sc. Vesna Čulinović-Konstatinović, predsjednica SABA RH govoriti će o Položaju žena-boraca danas. Prigodni referat održati će prof. Zlata Martinović. Nakon izlaganja slijedi kulturno umjetnički program u izvođenju učenika Osnovne glazbene škole Zlatka Grgoševića- Narodno sveučilište Sesvete, pod vodstvom prof. Igora Grgurića.

Žene u obrtništvu

 U povodu obilježavanja Međunarodnog dana žena, Odbor za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora organizira tematsku sjednicu " Položaj žena u obrtništvu",  koja će se održati 4. ožujka 2010. u 11:00 sati. Uvodničarke na sjednici bit će predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Gordana Sobol i predsjednica Odbora za obilježavanje Godine žena u obrtništvu Hrvatske obrtničke komore.

Kazališna predstava "Gola u kavezu"

Predstava "Gola u kavezu" Kluba kulture "Moruzgva" igra 10. ožujka 2010. ,s početkom u 20:00 sati, u kazalištu Vidra, Draškovićeva 80, u Zagrebu.

Koncert ženskih bendova

Jake snage ženskog rock and roll-a i srodnih glazbenih stilova, Le Zbor, Ž/Buka i Shoxx, pozivaju vas na koncert prigodnog naziva Osmomartovski "We live longer!" žur u klubu Močvara u Zagrebu, 8. ožujka 2010. od 21h. Detalje o koncertu možete pročitati ovdje.

Tagovi: 8 mart, međunarodni dan žena

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM