U fokusu

Izvješće američkog State Departmenta

O stanju ljudskih prava u svijetu

Američki State Department objavio je godišnje izvješće o stanju ljudskih prava. Ističe se da su vlade diljem svijeta u 2009. godini nastavile s teškim kršenjem ljudskih prava, posebno u 30-ak zemalja u kojima traju oružani sukobi kao što su Afganistan, Irak, Mianmar, DR Kongo, Nigerija i druge. Stanje ljudskih prava u SAD-u nije predmet izvješća, no ono se analizira u drugim vladinim izvještajima.

O stanju ljudskih prava u svijetu

Američki State Department objavio je godišnje izvješće o stanju ljudskih prava. Ističe se da su vlade diljem svijeta u 2009. godini nastavile s teškim kršenjem ljudskih prava, posebno u 30-ak zemalja u kojima traju oružani sukobi kao što su Afganistan, Irak, Mianmar, DR Kongo, Nigerija i druge.

Na 16 stranica izvješća o Hrvatskoj općenito se iznose povoljne ocjene o stanju ljudskih prava, ali se bilježe i problemi kao što su zaostaci u pravosuđu, neučinkovito procesuiranje nekih domaćih ratnih zločina, spori povratak imovine vjerskih zajednica, osim Katoličke crkve, te teškoće s kojima se suočavaju srpski povratnici. Spominje se i diskriminacija etničkih manjina, posebno Srba i Roma, nasilje prema ženama, te izvješća o diskriminaciji prema homoseksualcima i oboljelima od HIV/AIDS-a.

State Department ističe napredak na mnogim područjima, poput nestajanja nasilja prema srpskim povratnicima u većini Hrvatske, osim zaleđa Zadra i Šibenika, dovršetak procesa vraćanja srpskih kuća i njihove obnove, a posebno ističe široki društveni angažman hrvatske vlade na suzbijanju korupcije.

{slika}


Najgore u Sjevernoj Koreji, Iranu, Mianmaru…

U izvješću se analizira stanje ljudskih prava u 194 zemlje, a po njihovu se kršenju posebno izdvajaju Sjeverna Koreja, Iran, Mianmar, Pakistan, Rusija zbog stanja u sjevernom Kavkazu, Šri Lanka, Sudan, Bjelorusija, Kina, Kolumbija, Venezuela, Kuba, Saudijska Arabija, Egipat i druge zemlje.

Također se ističe da su u više od 25 zemalja od 2008. uvedena nova, drakonska ograničenja za registraciju, djelovanje i finaciranje nevladinih organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava.

U izvješću se ističe nastavak i pogoršanje trenda diskriminacije i progona pripadnika ranjivih skupina – često rasnih, vjerskih ili etničkih manjina, ali i žena, pripadnika autohtonih zajednica, djece, osoba s invaliditetom i drugih ranjivih skupina kojima nedostaje politička moć u obrani interesa.

Diskriminacija u Europi

Europske zemlje kritiziraju se zbog diskriminacije protiv muslimana, posebno Švicarska zbog zabrane gradnje minareta, te Francuska, Njemačka i Nizozemska zbog zabrane nošenja zarova i burki.

Zbog ubojstava i nasilnih incidenata prema Romima prozivaju se Italija, Mađarska, Rumunjska, Slovačka i Češka.

Stanje ljudskih prava u SAD-u nije predmet izvješća, no ono se analizira u drugim vladinim izvještajima, izjavio je pomoćnik državne tajnice Michael Posner, dok je državna tajnica Hillary Clinton kazala da SAD ove godine sudjeluje u UN-ovoj periodičnoj reviziji stanja ljudskih prava.