Vijesti

23.05.2010. 17:38:19 - Lada Bonacci (blog.vecernji.hr/zenska-soba)

Djecu ne donose rode

(Foto: MattWhale)

Prošli tjedan ulazim u ljekarnu po nešto protiv bolova i novu dozu kontracepcijskih tableta. Ispred mene u redu stoje tri zacrvenjele i pomalo nervozne djevojke od nepunih 16 godina, dvije gurkaju onu treću i objašnjavaju joj da joj ne treba biti neugodno. Kako je apotekarka rekla "Izvolite" tako je one primaju za ruku i zajedno hrabro dođu do pulta i traže test za trudnoću, onaj najjeftiniji od 36 kuna. Apotekarka ga vadi iz ladice i pruža djevojci, te joj da savjet da se pomokri ujutro, jer taj najjeftiniji je tad najpouzdaniji. " Ali svi su vam oni bez obzira na cijenu 99% pouzdani" kaže apotekarka, uzima novce od djevojaka, zahvali apotekarka, zahvale djevojke i odu.

Sada sam ja na redu i naš razgovor ide ovako:
Apotekarka: Izvolite.
Ja: Molim vas Plivadon i…(kako apotekarka ode po Plivadon ja vadim iz novčanika recept za kontracepciju) …i kutiju Yasmina.
Apotekarka: Mi vam to ne držimo.
Ja: Ne držite Yasmin tablete?
Apotekarka: Ne, mi vam TO ne držimo.
Ja : ??????? Kako to mislite, ja jesam u apoteci zar ne?
Apotekarka: Da ali…
U tom trenutku apotekarka diže svoj prezirni pogled s mene i njime mi ukazuje na križ sa razapetim Isusom Kristom na zidu. Ne štima vam nešto u ovoj priči? Da ni meni.

Sljedećih dana u mojoj glavi su se događale svađe, argumentirani razgovori i scene verbalnog nasilja, ali došla sam do zaključka da je sve to ustvari vrlo jednostavno. Jednostavno zato što kako god okrenuli obje smo zeznule, i ja i ta mlada djevojka. Ja sam zeznula zato što sam u kasnim 20-ima i još uvijek koristim kontracepciju, a ne odabirem majčinstvo. Mlada djevojka je zeznula, jer je možda ostala trudna, iako joj je kontracepcija u svim svojim oblicima i više nego dostupna (osim u dotičnoj ljekarni), ali joj informiranje o istoj i sloboda od grižnje savjesti pri korištenju kontracepcije nije.

Nije problem u toj ljekarni, jer hvala Paji Patku da je sloboda mišljenja i odabira nešto što je našlo opće mjesto u našem društvu te po principu Brice iz Velog mista "Neće politika u moju butigu" tako i kontracepcija neće u ljekarnu dotične apotekarke. (Nemojte se hvatat za glavu ljekarna je privatna i nije na pomolu novi društveni skandal.)

Problem leži, kao i mnogi drugi u našem društvu, pod skupim turskim tepihom zvanim "Lažni moral i sistem zastrašivanja - tj. kako smo mogli, a nismo." Prodat ćemo djetetu od 15 godina test za trudnoću i potapšati je po ramenu, jer je imala nezaštićeni spolni odnos, ali ćemo je isto tako zatući toljagom ako se odluči na pobačaj. Ukoliko se naravno uspije izboriti za taj izbor, koji hvala lijepa u ovoj zemlji ima, jer prije nego išta odluči vlastitom snagom volje i zdravog razuma, ta će volja i zdrav razum biti stavljeni u birokratsko-moralnu drobilicu za cement, a ona kao dijete od 15 godinama na stup srama, straha i bespomoćnosti. Što god od svih opcija koje ima odabrala. Nakon što, ne daj Bože, abortira i izmoli oprost za taj nadljudski grijeh, opet joj se neće dati prilika da nauči sve što je moguće o SIGURNOM i ODGOVORNOM seksualnom ponašanju, već će svi oko nje samo živjeti u nadi da je svoju lekciju naučila, te da će od sada pa do braka APSTINIRATI od seksa. Naravno bolje liječiti, okriviti, moralizirati, prestrašiti, zatući nego informirati, osvijestiti i spriječiti.

Što sa mnom, lošom i nemoralnom ženom iz ove priče? Ženom u kasnim dvadesetima koja još uvijek nema hrabrosti, materijalnih uvjeta, emotivne zrelosti, ali zato ima sebične snove i želje kojih se iz isto tako sebičnih razloga još nije spremna odreći kako bi na Svijet donijela i odgojila ispravnog i poštenog člana/članicu ove zajednice. Ženi koja kada se odluči na dijete želi to napraviti sa punom sviješću o toj odgovornosti. Što da društvo čini sa jednom takvom?

Manje više ništa. Pustit ćete me da pijem svoje "sigurne" pilulice i sa zgražanjem šaptati jedni drugima da ih zasigurno pijem kako bih konzumirala grešnu ljubav svake noći sa drugim ljubavnikom. Jer tako mi svega, ne postoji ni jedan dovoljno dobar osobni, a kamo li medicinski razlog za bilo koju vrstu kontracepcije. Kada ih prestanem piti i odlučim postati majka tiho ćete sami sebi promrmljati u bradu: " Hvala dragome Bogu! Naša pohotna i izgubljena ovčica je našla put natrag ka svome stadu i napokon, napokon, napokon postala uzorna članica društva: požrtvovna čista i čedna Hrvatica. Oprošteno joj je."

Kada bolje razmislim ja sam puuuuuuuno manje zeznula.
Pitam se samo hoćete li ikada oprostiti onoj djevojci… ma što ona odlučila.

Tagovi: abortus, apoteka, kontracepcija, seksualna edukacija

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (11)

Stari komentari

:
Odlično!
26.05.2010. 12:45
jk:
pa to je prosto neverovatno!? sta vlasnice/i i djelatnice/i (netko od njih sigurno je i farmaceutske struke) doticne apoteke ne znaju da se gore navedene tablete ponekad koriste i kao lijek, a ne nuzno u svrhu kontrcepcije.
evo ja poznam nekolicinu dykes on yasmin, bas me zanima dal bi one mogle doci u apoteku i reci evo mi smo lezbijke, tablete necemo koristiti u svrhu kontracepcije:)) ko zna mozda bi ih negde ispod pulta izvukli i dali im:))
ajdeee autorice reci gde je ta apoteka:))
27.05.2010. 10:28
mercedes:
jk, bravo za komentar! bravo i za autoricu clanka, naravno.
ako nam lada otkrije gdje je apoteka, idem s jk u akciju ako treba podrsku i glumit cu jednu od dykes on yasmin.
27.05.2010. 11:13
tajuska:
meni je hzzo godinama placao Diane35 kao lijek za policisticne jajnike (kontracepcija se tu zgodno uklopila kao 2u1 :). i svakako bi voljela znati gdi je ta apoteka. da im ne bi slucajno koju kunu pustila...
a ideja za akciju je super :D
27.05.2010. 12:18
jana:
Ladi pohvale za članak, a ja se pridružujem investigativnom timu:)
27.05.2010. 14:42
Katja:
Premda dijelim osjećaj šoka u vezi s opisanom ljekarnicom, ne bih je osuđivala. Kako i sami napominjete, svatko ima pravo izbora. I nijedna strana ne bi smjela osuđivati izbor one druge, zar ne?

A što se tiče ostatka članka - na stranu nasumična zgodna jezična figura - vidim puno upisivanja i olako pokrenutih diskutabilnih tema. Istina, ima puno maloljetnica koje zatrudne, ali mahom zato što su glupe, naivne i neobrazovane, a ne "nafilane" strahom spram grešnosti korištenja kontracepcije. Uostalom, u Hrvatskoj se godišnje obavi svakako preko tisuću abortusa, od kojih samo jako malen dio iz medicinskih razloga, što znači da se veći dio obavlja jer je trudnoća slučajna/neželjena. Taj se veći broj baš i ne povlači po medijima, pa ne vidim tu ogromnu stigmatizaciju.
Također, mnoge mlade žene do svoje 25 već imaju posao, muža, djecu i svakako se ne smatraju neodgovornima ili nesavjesnima. A one koje se stvarno zalete u brak/trudnoću... pa njihov problem, zar ne? Moja generacija sljedeće godine slavi petu godišnjicu mature i već sad znam da ću dobar postotak bivših kolegica na večeri vidjeti s dječjim kolicima, ili barem prstenom na ruci. Ne zavidim im, ali ih ni ne osuđujem.
Na kraju krajeva, društvo se malo ipak jest promijenilo. Ne znam, možda sam rođena prekasno, ali ne osjetim taj grozomorni pritisak na žene u kasnim dvadesetima/ranim tridesetima da pod hitno ispale pokoje dijete ili će ih pogoditi grom. Oh, da, naravno, i moja majka voli cvrkutati kako bi bilo super da ima unuka/unuku u roku od sljedećih pet godina, ali niti njoj pada na pamet postavljati to kao stvarno očekivanje, niti meni pada na pamet oblikovati svoje ciljeve da bih udovoljila njoj.
Mislim da su mnoge vrste pritiska koje žene osjećaju projekcija intimnih strahova, što je posve razumljivo, prirodno i treba ih znati osluškivati i tumačiti, no nisu uvijek temelj za komentar o općem stanju društva.
05.06.2010. 22:11
jk:
@katja
tezu o "glupim, naivnim i neobrazovanim maloljetnicama" koje zatrudne smatram krajnje neprimjerenom, da ne kazem i pomalo mizoginom al ne bi sad ulazila u te rasprave....
misljenja sam da bas ovaj primjer idealan za komentar za opcem stanju drustva i da pritisak koji zene osjecaju nije samo "projekcija intimnih strahova".
jer opce stanje drustva jest takvo da u skolama nema nikakve seksualne edukacije, da djeca u udzbenicima vjeronauka, biologije... mogu procitati razne netocne informacije koje se ticu seksualnosti...da je katolicka crkva koja htjele/i mi to ili ne ima veliki utjecaj na donositelje/ice odluka vezano za razna pitanja pa tako i ova...
planiranje obitelji je jedno od tih pitanja...ako vam jedna apoteka nije u mogucnosti izdati lijek/sredstvo koja vam moze pomoci u planiranju obitelji a to objasnjava tako da rukom pokaze na kriz iznad pulta...ako od svih nas najizdasnije financirana vjerska zajednica ne podupire kontracepciju niti ista predbracno:))
e bome mi se to cini kao neka vrsta pritiska i opceg stanja drustva...
08.06.2010. 10:29
Katja:
Oh, da, slažem se, seksualne edukacije svakako nedostaje u školama, ali ne bih rekla da su maloljetničke trudnoće česte jer se mladi ljudi BOJE upotrijebiti kondom jer je to "tako grešno". Za početak, i seks prije braka smatra se grijehom. Ako se ne boje to napraviti, zašto bi se bojali kondoma? Tako da implikacije da su maloljetničke trudnoće posljedica straha od religijskog autoriteta ne drže vodu.
Gledajte, ne slažem se sa stavom ljekarnice, ali isto tako se ne slažem s napadom na nju. Ljekarna je privatna, ne državna, znači, ona ima pravo izabrati ne prodavati kontracepcijske proizvode. Isto kao što bilo koja mlada žena ima pravo spavati kad, kako, gdje i s kim hoće. Ako potonja napada prvu, kako onda očekuje razumijevanje? Ako sam dobro shvatila, ljekarnica nije počela autoricu zasipati svetom vodom i sl., samo joj je ukazala na svoj stav. Ako autorica nema razumijevanja za to, nešto što pripada u domenu onoga što ona ne razumije, zašto bi ljekarnica imala razumijevanja za autoricu?
Žao mi je, fora "ne toleriram netolerantne" ne prolazi. Biti liberalan ne znači prezirati ono što je konzervativno, biti liberalan znači potruditi se razumjeti svaku stranu, i imati ne-agresivan pristup.
18.06.2010. 00:04
tajuska:
mislim da je razlika u razumijevanju, toleriranju i slaganju. nazalost apsolutno razumijem teoriju ljekarnice, ali nikako se ne mogu s tim sloziti niti zbog razumijevanja ne reagirati. jer ovakav stav jedne ljekarnice moze imati nesagledive posljedice. prvo sto doslovno nekim zenama uskracuje lijek - a kontracepcijske pilule su jedini izmisljeni lijek za policisticne jajnike (a btw. policisticni jajnici ako se ne lijece uzorkuju ozbiljne probleme s pokusajima zaceca). jos lako za zagreb gdje imas ljekarnu na svakom koraku. ali sto ako takav stav zauzme jedina ljekarna u nekom malom mjestu? gdje ce tocno mladi ljudi nabaviti kontracepciju? i inace je problem u malim mjestima nabaviti i kondome jer ti svi znaju roditelje i siru rodbinu pa sanse da prodes bez da se o tome raspreda danima ne postoje. mislim da ljekarne bez obzira sto su privatne ne bi smjele imati luksuz odlucivati koje lijekove ce prodavati, i vecina lijecnika je zapravo privatno i imaju koncesije u domovima zdravlja samo kaj novce dobivaju preko hzzo-a i oni ne smiju reci da ce nekoga ljeciti, a nekoga ne. ljekarne takoder veliki dio svojih usluga naplacuje od hzzo-a dakle postoje dobrim dijelom zahvaljujuci tome da radni narod placa zdravstveno osiguranje i time se ne mogu ponasati kao obicni ducani mjesovitom robom....
18.06.2010. 08:00
Katja:
Pa i ginekolozi imaju pravo izabrati da ne žele vršiti abortuse. Ne može li se isto primijeniti i na ljekarnicu?
Sve u svemu, najveći je problem u nedostatku seksualne edukacije, to je neupitno. Jer, i uza sve zapreke, uskogrudne roditelje i/ili konzervativne ljekarnice itd., kad bi dvoje mladih ljudi znalo što i kako, našli bi i načina i vremena i sredstva pobrinuti se za sigurnost.
Ono što sam pokušala reći ranije... ne vidim to zloglasno ozračje koje se opisuje. Istina da živimo u konzervativnoj zemlji, ali ne bih rekla da se abortus i izvanbračni seks toliko demoniziraju i sl. Uostalom, sve Crkvine kampanje protiv abortusa usmjerene su na isticanje života fetusa, a ne na osuđivanje žene koja napravi abortus.
I na kraju krajeva, i ja sam prošla seksualnu edukaciju još u osnovnoj školi - na satu vjeronauka. I da preduhitrim sablažnjeno širenje očiju i uzdahe, nije bilo nikakvih priča o paklu i moralu, nego čisto praktično: ovo ide tu, dogodi se to i onda ovo. Tako da nije ni Crkva toliko crno-bijela kako ljudi vole misliti da bi lakše učinili nešto provokativnim.
Sloboda medija i mišljenja su divne stvari, ali ono što mi u Hrvatskoj iznimno smeta jest što sve mora biti binarno. Ako nisi jedno, nužno si drugo itd. Podržavanje jedne strane nužno znači mržnju druge. Ma je li? Zar je toliko teško pokrenuti edukaciju ili napisati članak o seksu bez napadanja jedne strane?
19.06.2010. 18:48
jk:
@katja
da ginekolozi imaju pravo izabrati da ne zele vrsiti abortuse, mogu se pozbati na prigovor savjesti i sl, ne znam kako je to pravno formulirano. ali drzava mora svima osigurati zdravstvenu zastitu i zdravstvene usluge. na primer ako u nekom gradu/zdravstvenoj ustanovi ne postoji lijecnik/ica koji ce obaviti abortus onda mora dovesti lijecnika/icu iz drugog grada. isto tako ako u nekom malom mjestu (sto je vec tajuska spominjala) ne postoji nijedna apoteka koja prodaje kontracepciju, drzava mora osigurati dostupnost tog lijeka.
Ukoliko ti ne vidis/ne osjecas "zloglasno" ozracje to ne znaci da one ne postoji. mozemo reci da se izvanbracni seks od strane crkve ne demonizira, ali kako onda objasnjavas cinjenicu ako roditelji koji nisu vjencani imaju poprilicnih problema ako zele krstiti dijete?!
po mome vidjenju na taj nacin ne samo da se demonizira predbracni seks, nego se bome vraski demoniziraju i djeca koja nisu rodjena u braku, zar ne?!
ali to nije jedini primjer gdje je hipokrizija crkve toliko evidentna, price o tome da oni ne osudjuju homoseksualne osobe nego homoseksulane cine je direktan podstrijek homofobima+cinjenica da crkva do sada nikad eksplicite urbi et orbi nije osudila napade na homoseksualne osobe. pametnome dosta.
nego da se vratim na temu. napisati clanak o seksu bez napadanja jedne strane nije tesko napisati, evo koristim priliku da reklamiram portal sezabweb ns kojem se samo takvi clanci i mogu procitati.
zar je toliko tesko pokrenuti edukaciju?! e to bome jest.
dovoljno je vidjeti koliko vec godina traju pokusaji da se nesto znanstveno utemeljeno po pitanju sex.ed. uvede u skole i sta se postiglo? nista.
tko je najvecim dijelom zasluzan za to?
da sam u apoteci, samo bih rukom pokazala prema zidu.
20.06.2010. 11:15

Iz drugih medija

AEM