U fokusu

Hrvatski sabor razmatra izvješće o radu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u 2009.

Povećan broj pritužbi na temelju spolne orijentacije, bračnog ili obiteljskog statusa

Predstavljajući izvješće, pravobraniteljica Gordana Lukač Koritnik istaknula je da se položaj žena na tržištu rada nije bitno promijenio. Na to upozoravaju, rekla je, visok udio žena među nezaposlenima, rad u potplaćenim sektorima, razlika u plaćama i više žena zaposlenih na određeno vrijeme. Posebno je zabrinjava velik porast broja ubijenih žena, žrtava obiteljskog nasilja, a kao problem ističe i to što je nedovoljno stručnjaka i stručnjakinja koji bi provodili psihosocijalni tretman počinitelja nasilja u obitelji.

Povećan broj pritužbi na temelju spolne orijentacije, bračnog ili obiteljskog statusa

Hrvatski sabor razmatra izvješće o radu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u 2009. Ured pravobraniteljice lani je radio na ukupno 919 predmeta. U odnosu na 2008. smanjen je broj pritužbi na diskriminaciju na temelju spola, a povećan broj pritužbi na temelju spolne orijentacije, bračnog ili obiteljskog statusa. Predstavljajući izvješće, pravobraniteljica Gordana Lukač Koritnik istaknula je da se položaj žena na tržištu rada nije bitno promijenio. Na to upozoravaju, rekla je, visok udio žena među nezaposlenima, rad u potplaćenim sektorima, razlika u plaćama i više žena zaposlenih na određeno vrijeme.

Posebno je zabrinjava velik porast broja ubijenih žena, žrtava obiteljskog nasilja, a kao problem ističe i to što je nedovoljno stručnjaka i stručnjakinja koji bi provodili psihosocijalni tretman počinitelja nasilja u obitelji. Izvješće upozorava i na izostanak ravnopravnosti spolova kao teme u medijima, koji, tvrdi, vrve stereotipima i seksizmom. Saborski klubovi prihvatili su Izvješće, ali i upozorili da je potrebno ojačati zakonske instrumente zaštite žena na radu i u obitelji te ojačati rad mjerodavnih tijela u državnoj upravi i na lokalnoj razini.