U fokusu

Josipović primio članice i članove Organizacijskog odbora Zagreb Pride-a

Karamarko bi trebao zabraniti anti-gay skup!

Ruta ovogodišnjeg Zagreb pridea je, iako je bilo nekih problema te im je prvotno Gradsko poglavarstvo bilo zabranilo prolazak preko Trga bana Jelačića, ipak usklađena te je postignut dogovor koji zadovoljava organizatore. Tako Povorka ponosa ove godine ima malo drugačiji hodogram nego je to bilo slučaj prethodnih godina. Kreće se sa Trga žrtava fašizma, zatim ide prema Jurišićevoj i preko Trg bana Jelačića i Gajeva dolazi do Zrinjevca. Na Zrinjevcu će se održati javni skup, a nakon toga je previđen koncert. Organizatorima skupa svoju podršku je dao i predsjednik Ivo Josipović koji ih je primio u njegovoj rezidenciji na Pantovčaku.
Karamarko bi trebao zabraniti anti-gay skup!

Marko Miščević/CROPIX

Tako Povorka ponosa ove godine ima malo drugačiji hodogram nego je to bilo slučaj prethodnih godina. Kreće se sa Trga žrtava fašizma, zatim ide prema Jurišićevoj i preko Trg bana Jelačića i Gajeva dolazi do Zrinjevca. Na Zrinjevcu će se održati javni skup, a nakon toga je predviđen koncert.

Organizatorima skupa svoju podršku je dao i predsjednik Ivo Josipović koji ih je primio u njegovoj rezidenciji na Pantovčaku.
‘Simbolička i politička podrška koju predsjednik Josipović općenito iskazuje u borbi za ljudska prava, a u konkretnom kontekstu u borbi za LBGT prava važno je ohrabrenje i poticaj svim aktivistima za LGBT prava u Hrvatskoj’, rekao je jedan od organizatora Zagreba Pridea Franko Dota.

Oni su na sastanku predsjedniku ukazali na važnost Povorke ponosa kao masovnog protestnog coming outa koji mijenja ne samo LGBT zajednicu nego koja je tu za bolje društvo za sve građanke i građane republike Hrvatske. ‘Mi smatramo da hrabrost koji mi iskazujemo na Zagreb Pride doprinosi većoj pravednosti i boljitku cijele naše Republike’, rekao je jedan od organizatora Zagreba pridea.

{slika}

Predsjednik osobno neće prisustvovati Zagreb Prideu, ali će se sudionicima obratiti jednim pismom podrške. Dota smatra da je to dovoljno i te su organizatori Zagreb Pridea zadovoljni načinom na koji im on iskazuje podršku.

Organizatori Pridea i ove godine imaju problema sa protuskupom koji organizira mladež HČSP-a, koja je također uredno prijavila skup policiji.

‘Zakon o javnom okupljanju kaže da ministar unutrašnjih poslova može zabraniti javno okupljanje ukoliko poziva na nasilje, rat i izravne oblike diskriminacije. Također se kaže da javni skup može biti zabranjen ako postoji mogućnost da se pretvori u izgred i nasilje. Apeliramo na ministra unutrašnjih poslova da postupi po zakonu’ rekao je Dota.

Inače ovo je prvi put da je aktiviste Zagreb Pridea primio jedan hrvatski predsjednik na Pantovčaku. ‘Smatramo da je ovo veliki korak naprijed jer osoba koja po ustavu zastupa sve građane daje na ovako visokoj razini simboličku političku podršku, a onda i poruku čitavoj javnosti da je to što radimo dobro’, rekao je Dota.

Na pitanje da li su od Mesića ikada tražili da ih primi nije se znao sjetiti rekavši da možda nije bilo dovoljno organizacijskog vremena. ‘Nismo nikad bili odbijeni to mogu reći, nismo niti tražili primanje’, objasnio je Dota dodavši da vjeruje da bi ih primio.

Svoj dolazak na skup od političara su standardno najavile Vesna Pusić i Mirela Holy.