U fokusu

Privremeno završena blokada Varšavske

Nakon više od tri i pol godine konačno su dvije institucije, DORH i Ministarstvo kulture, reagirale na prijave Prava na grad i Zelene akcije i potvrdile nezakonitosti u projektu “Cvjetni”. Ohrabreni ovim očitovanjem institucija, završavamo s jednom fazom naše borbe u kojoj smo svojim tijelima štitili Varšavsku i prelazimo u drugu fazu u kojoj ćemo nadgledati i vršiti pritisak na mjerodavne institucije da se slučaj Varšavske raščisti do kraja. Iz Varšavske odlazimo privremeno te ćemo u slučaju početka bilo kakvih radova u ulici pozvati građane na nove blokade.

Privremeno završena blokada Varšavske

Nakon više od tri i pol godine konačno su dvije institucije, DORH i Ministarstvo kulture, reagirale na prijave Prava na grad i Zelene akcije i potvrdile nezakonitosti u projektu “Cvjetni”. U priopćenju DORH-a navodi se službeni dokument Ministarstva kulture prema kojem postoje odstupanja u prostorno-planskim dokumentima vezano za mogućnost povećanja izgrađenosti u dvorišta bloka i denivelacije, tj. izgradnje rampe, u Varšavskoj ulici. Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode dao je neistinitu suglasnost da su izmjene GUP-a vezane uz povećanje izgrađenosti u bloku i rampu u Varšavskoj u skladu s Konzervatorskom podlogom. Upravo su te izmjene GUP-a bile nužne za kasnije donošenje Detaljnog plana uređenja i izdavanje svih dozvola za projekt “Cvjetni”.

Ohrabreni ovim očitovanjem institucija, završavamo s jednom fazom naše borbe u kojoj smo svojim tijelima štitili Varšavsku i prelazimo u drugu fazu u kojoj ćemo nadgledati i vršiti pritisak na mjerodavne institucije da se slučaj Varšavske raščisti do kraja. Iz Varšavske odlazimo privremeno te ćemo u slučaju početka bilo kakvih radova u ulici pozvati građane na nove blokade.

 

Odjava programa 1001 (dan i) noć za Varšavsku

Nakon tri tjedna kontinuiranog kulturnog programa u sklopu akcija za zaustavljanje radova u Varšavskoj ulici, 1001 (dan i) noć za Varšavsku uzima pauzu.
Gotovo stotinu umjetnika svih profila tijekom 21 dana (i noći) pokazalo je i dokazalo ne samo građansku svijest i solidarnost u borbi protiv društvene nepravde već i, daleko važnije, da su kultura i politika neraskidivo povezane na načine koji se u suvremenoj hrvatskoj stvarnosti prečesto ignorira: jednostavno da je politika bez kulture besmislena i primitivna, dok je kultura bez političkog isprazna i akademska.
Pisci, glumci, glazbenici i svi drugi, velike “zvijezde” i javnosti (možda) manje poznati danima su i tjednima upravo tu činjenicu neumorno ponavljali, stvarajući i izražavajući drugačiji društveni, kulturni, ali i politički prostor.
Iako se nadamo da neće biti potrebno, drugim riječima da će institucije početi obavljati svoj dio posla u zaštiti građana i javnih interesa, sigurno je da će se mnogi, ako ne i svi koji su u programu sudjelovali u slučaju potrebe ponovno odazvati pozivu i nastaviti s borbom protiv političke, društvene, ali i kulturne hegemonije koja je proteklih godina jedina (iako žalosna) konstanta hrvatske stvarnosti. I na tome svima zajedno i svakome i svakoj pojedinačno najtoplije zahvaljujemo.