U fokusu

Veća ravnopravnost spolova proteklih godina vjerojatno bi dovela do odgode trenutne ekonomske krize

Žene su muškarci samo s manje novca

Stručnjakinja za ravnopravnost spolova Jane Hailé izjavila je da bi veća ravnopravnost spolova proteklih godina vjerojatno dovela do odgode trenutne ekonomske krize, budući da su neka zanimanja u financijskom i bankarskom sektoru redovito bila rezervirana samo za mušku populaciju. Napuštanje stereotipa o spolovima bi omogućilo i muškarcima i ženama više slobodne u kreiranju profesionalnog i privatnog života. Budući da se institucije pune stereotipa trenutno tresu i proživljavaju krizu, možda je upravo sad vrijeme da se napravi prvi korak preobrazbe.

Žene su muškarci samo s manje novca

Stručnjakinja za ravnopravnost spolova Jane Hailé izjavila je da bi veća ravnopravnost spolova proteklih godina vjerojatno dovela do odgode trenutne ekonomske krize, budući da su neka zanimanja u financijskom i bankarskom sektoru redovito bila rezervirana samo za mušku populaciju.

U tom tonu izvještava i britanska Komisija za ravnopravnost i ljudska prava  koja ističe diskriminaciju prema trudnicama, koje se suočavaju sa poteškoćama na poslu nakon povrataka sa rodiljnog dopusta. Velik dio poslodavaca ne dozvoljava fleksibilno radno vremena pa žene teško mogu uskladiti karijeru i privatni život. Upravo iz tog razloga danas većina žena odlučuje krenuti u poduzetničke vode.

Hailé ističe kako su upravo zbog stereotipa: testosteroni = agresivnost = visoka vrijednost = javno pokazivanje, nasuprot estrogenu = brižnost = niska vrijednost = privatnost, žene smještene na mjestima na kojima prevladavaju manje vrijednosti i manje plaće kao što su npr. tajnice, medicinske sestre, recepcionarke i sl.

Muški menadžeri bez obzira na kvalifikacije i vještine žena uvijek podcjenjuju njihove mogućnosti i snalažljivost na netradicionalnim funkcijama. Istraživanja s druge strane pokazuju da razina hormona nije fiksna i da postoje interakcije između npr. proživljenog iskustva i razine testosterona/estrogena.

Hailé postavlja pitanje o ulozi žena u procesu odlučivanja. Argument koji ženama uvijek ostaje, jednako kao i svakoj drugoj manjinskoj grupi, je stjecanje raznog životnog iskustva kao i različitosti koje svugdje trebaju biti predstavljene. Treba napomenuti kako su žene uglavnom jednako obrazovane i kvalificirane kao muškarci, ali ipak na kraju ostaju kući i vode brigu o djeci i domaćinstvu.  Upravo ta briga o obitelji čini začarani krug za većinu žena jer im se mogućnosti za veliku karijeru nakon majčinstva često smanje, jednako kao i plaća, dodaje Hailé.

Ove godine na Međunarodni dan žena je predsjednik Europske komisije Barroso obećao je da će EK pomoći u narednih pet godina smanjiti neravnopravnost spolova i predložio redovito izvještavanje o plaćama za muškarce i za žene. Također, predlaže se i potiče muškarce da uzimaju rodiljni dopust kako bi provodili više vremena s djecom i brinuli o obitelji, ali ne da to shvate kao kaznu ili podcjenjivanje. Često se danas muškarci osjećaju zatočenicima svojih ureda, jednako kao što su se nekad žene osjećale zatočenice svojih domova.

Napuštanje stereotipa o spolovima bi omogućilo i muškarcima i ženama više slobodne u kreiranju profesionalnog i privatnog života. Budući da se institucije pune stereotipa trenutno tresu i proživljavaju krizu, možda je upravo sad vrijeme da se napravi prvi korak preobrazbe: zašto ne imati na mjestima svih tih pobjeglih direktora sada žene pune pažnje, obzirnosti, manje agresivnosti i puno više stila, pita u svom blogu Hailé.

Jane Hailé je neovisna konzultantica za Ujedinjene narode, Europsku komisiju i druge institucije, specijalizirana za pitanja ravnopravnosti spolova, ljudska prava i razvoj.