Vijesti

07.07.2010. 11:42:15 (zaklada.civilnodrustvo.hr)

Veća ravnopravnost spolova proteklih godina vjerojatno bi dovela do odgode trenutne ekonomske krize

Žene su muškarci samo s manje novca

Stručnjakinja za ravnopravnost spolova Jane Hailé izjavila je da bi veća ravnopravnost spolova proteklih godina vjerojatno dovela do odgode trenutne ekonomske krize, budući da su neka zanimanja u financijskom i bankarskom sektoru redovito bila rezervirana samo za mušku populaciju.

U tom tonu izvještava i britanska Komisija za ravnopravnost i ljudska prava  koja ističe diskriminaciju prema trudnicama, koje se suočavaju sa poteškoćama na poslu nakon povrataka sa rodiljnog dopusta. Velik dio poslodavaca ne dozvoljava fleksibilno radno vremena pa žene teško mogu uskladiti karijeru i privatni život. Upravo iz tog razloga danas većina žena odlučuje krenuti u poduzetničke vode.

Hailé ističe kako su upravo zbog stereotipa: testosteroni = agresivnost = visoka vrijednost = javno pokazivanje, nasuprot estrogenu = brižnost = niska vrijednost = privatnost, žene smještene na mjestima na kojima prevladavaju manje vrijednosti i manje plaće kao što su npr. tajnice, medicinske sestre, recepcionarke i sl.

Muški menadžeri bez obzira na kvalifikacije i vještine žena uvijek podcjenjuju njihove mogućnosti i snalažljivost na netradicionalnim funkcijama. Istraživanja s druge strane pokazuju da razina hormona nije fiksna i da postoje interakcije između npr. proživljenog iskustva i razine testosterona/estrogena.

Hailé postavlja pitanje o ulozi žena u procesu odlučivanja. Argument koji ženama uvijek ostaje, jednako kao i svakoj drugoj manjinskoj grupi, je stjecanje raznog životnog iskustva kao i različitosti koje svugdje trebaju biti predstavljene. Treba napomenuti kako su žene uglavnom jednako obrazovane i kvalificirane kao muškarci, ali ipak na kraju ostaju kući i vode brigu o djeci i domaćinstvu.  Upravo ta briga o obitelji čini začarani krug za većinu žena jer im se mogućnosti za veliku karijeru nakon majčinstva često smanje, jednako kao i plaća, dodaje Hailé.

Ove godine na Međunarodni dan žena je predsjednik Europske komisije Barroso obećao je da će EK pomoći u narednih pet godina smanjiti neravnopravnost spolova i predložio redovito izvještavanje o plaćama za muškarce i za žene. Također, predlaže se i potiče muškarce da uzimaju rodiljni dopust kako bi provodili više vremena s djecom i brinuli o obitelji, ali ne da to shvate kao kaznu ili podcjenjivanje. Često se danas muškarci osjećaju zatočenicima svojih ureda, jednako kao što su se nekad žene osjećale zatočenice svojih domova.

Napuštanje stereotipa o spolovima bi omogućilo i muškarcima i ženama više slobodne u kreiranju profesionalnog i privatnog života. Budući da se institucije pune stereotipa trenutno tresu i proživljavaju krizu, možda je upravo sad vrijeme da se napravi prvi korak preobrazbe: zašto ne imati na mjestima svih tih pobjeglih direktora sada žene pune pažnje, obzirnosti, manje agresivnosti i puno više stila, pita u svom blogu Hailé.

Jane Hailé je neovisna konzultantica za Ujedinjene narode, Europsku komisiju i druge institucije, specijalizirana za pitanja ravnopravnosti spolova, ljudska prava i razvoj.

Tagovi: bankarstvo, diskriminacija, financijska kriza, žene u businessu

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (1)

Stari komentari

zigzig:
Ok je članak, ali zanimljiva je fotografija...nebi rekla da se tu radi o seksizmu na fotografiji...ali nešto je vrlo zanimljivo u svijetu ovoga stoljeća.Ja znam da nije vrijeme nošenja korzeta, i da je ta Coco Chanel rekla , e sada cete nositi mini suknje..i nosile su se, i nosim ih i ja , i imaju svoje mjesto, tako i šorcevi i bermude, kupaći kostimi...neovisno o spolu....ali..analogno visini novčića, visina je i krpice i materijala koje će nositi jedinka spola preko svojih međunožja.Smatra se da je službena uniforma žene, minica uska , najlonkice i štiklice, pa se sjeda noga na nogu , pa se gleda jeli šta viri ili ne , dok kod muškaraca , obrnuta priča, od poda do stropa materijal- kao i kod svečeništva-za što postoji razlog, ali na drugu stranu mogu se staviti i krpice , uz obavezno podignute pete i prstići da su ispred- to je zapravo poza-jedne vrste seksualnog..grčenja, vjerovali ili ne , a svi to znamo. Zvuči suludo...ali jedan svečenik dok obavlja misu neće nikada uzimati za ozbiljno u procesu liturgije drugoga ako taj ima halju otkrivenu na području koje vodi ka međunožju, opet s druge strane ide se u ekstrem , tako da muškarci se moraju gušiti onim po meni glupim kravatama-ajme sada sam rekla nešto protudomoljubno, sakoima i dugim košuljama-koje su ubojstvo za održavanje i peglanje i na 40 stupnjeva...jerbo se po meni forsira zavada i neravnopravnost među spolovima. Po meni bi se muškarcima trebala dopustiti ležernost, a ženama bi se trebalo prestati utuvljivati u glavu da su prave ako to zapravo nisu i neka budu pametne, suknjice , štiklice i parade su super ako imaju red i mjesto , ali budimo iskreni na poslu je posao na prvom mjestu a ne prezentacija naših tjelesnih odlika.
13.07.2010. 11:18

Iz drugih medija

AEM