U fokusu

Aktivisti i aktivistice po hitnoj proceduri dobili mjeru zabrane prilaska Varšavskoj, dok žene žrtve partnerskog nasilja ne mogu biti zaštićene istom mjerom iako su njihovi životi u opasnosti

Udruge za ženska ljudska prava traže Karamarkovu ostavku

Aktivistice iz udruga za ženska ljudska prava traže odgovornost institucija koje su naložile angažiranje policije kao i odgovornost. Posebno se zgražaju zbog činjenice da su aktivisti i aktivistice po hitnoj proceduri dobili mjeru zabrane prilaska Varšavskoj ulici nakon puštanja iz policijske postaje, dok žene žrtve partnerskog nasilja ne mogu biti zaštićene istom mjerom iako su njihovi životi u opasnosti. Zabrinjavajuće je da su u jedan dan donijeli više odluka o mjerama zabrane prilaska, nego u cijeloj praksi u slučajevima nasilja nad ženama od njihovih partnera.

Udruge za ženska ljudska prava traže Karamarkovu ostavku

Aktivistice iz udruga za ženska ljudska prava traže odgovornost institucija koje su naložile angažiranje policije kao i odgovornost, uključujući i ostavku ministra Unutarnjih poslova Republike Hrvatske Tomislava Karamarka.

Kako navode u svom otvorenom pismu, aktivistice Centra za žene žrtve rata, Ženske grupe Lošinj, Ženske mreže Hrvatske, Autonomna ženske kuće Zagreb, Lezbijske grupa KONTRA i iz Centra za ženske studije smatraju da je korištenje nesrazmjerne i neopravdane sile od strane pripadnika interventne policije apsolutno skandalozno i neprihvatljivo.

Posebno se zgražaju zbog činjenice da su aktivisti i aktivistice po hitnoj proceduri dobili mjeru zabrane prilaska Varšavskoj ulici nakon puštanja iz policijske postaje, dok žene žrtve partnerskog nasilja ne mogu biti zaštićene istom mjerom iako su njihovi životi u opasnosti. Zabrinjavajuće je da su u jedan dan donijeli više odluka o mjerama zabrane prilaska, nego u cijeloj praksi u slučajevima nasilja nad ženama od njihovih partnera.