Vijesti

24.08.2010. 10:21:58 (zaklada.civilnodrustvo.hr)

Francuske udruge oštro osudile protjerivanje Roma

(Foto: AFP/danas.hr)

U Francuskoj su 19. kolovoza počela protjerivanja Roma u zemlje iz kojih su došli, uglavnom u Rumunjsku i Bugarsku. Policija je već prije evakuirala ilegalni kamp u kojem je od svibnja živjelo najmanje stotinu rumunjskih Roma na području grada Saint-Etiennea u središtu Francuske.

Diljem Francuske već raseljeno i uklonjeno 51 ilegalno podignuto romsko naselje, a do kraja mjeseca oko 700 Roma, koji su živjeli u tim naseljima, posebnim čarter letovima koje će financirati francuska vlada, biti vraćeno u zemlje iz kojih su došli, a to su u većini slučajeva Bugarska i Rumunjska.

Nevladine organizacije za prava Roma objavile su da je policija evakuirala ilegalni kamp u kojem je od svibnja živjelo najmanje stotinu rumunjskih Roma na području grada Saint-Etiennea.

To je prvi ilegalni kamp Roma evakuiran u Francuskoj pošto je 28. srpnja francuski predsjednik Nicolas Sarkozy najavio niz mjera protiv Roma i nomada i evakuaciju 300 ilegalnih kampova u roku od tri mjeseca.

Stroge mjere prema Romima koji žive u Francuskoj izazvale su oštru reakciju udruga za zaštitu ljudskih prava koje optužuju francuskog predsjednika za rasizam i ksenofobiju.

Francuska nevladina organizacija za ljudska prava  Ligue des Droits de l'Homme u svojoj je izjavi snažno osudila stigmatizaciju Roma. Francuska vlada je optužena i zbog 'amalgamacije' između francuskih građana koji žive kao nomadi, i 15 tisuća Roma koji su u Francusku došli iz Rumunjske i Bugarske.

Kad su Rumunjska i Bugarska postale članice Europske unije, francuska vlada je građanima ovih zemalja zabranila pristup na svoje tržište rada, ističu u ovoj udruzi. Ligue des Droits de l'Homme navodi kako su romski imigranti iz ove dvije zemlje svedeni na život u slamovima, budući da im je ograničen pristup legalnom zaposlenju.

U ovoj francuskoj udruzi također pozivaju na ukidanje prijelaznih mjera kako bi se omogućilo da Romi imaju slobodan pristup tržištu rada, a francuske vlasti se pozivaju i da iskoriste postojeće mehanizme kako bi se poboljšali njihovi životni uvjeti.

Nevladina organizacija Collectif des Associations Tziganes optužila je francuskog predsjednika za provođenje politike koja je u svojem karakteru rasistička.

U ovoj udruzi upozoravaju kako bi mogli podići tužbu protiv Nicolasa Sarkozyja zbog poticanja rasne mržnje.

Tagovi: bugarska, deportacija, diskriminacija, francuska, imigranti, romi, rumunjska, saint ettienne, sarkozy

Vezani članci:

Facebook komentari

Stup srama

Iz drugih medija

AEM