U fokusu

Prijetnje i ubojstva uoči parlamentarnih izbora u Afganistanu

Devet od 10 prijetnji upućeno je ženama

Brutalno ubojstvo pet članova stožera kandidatkinje za afganistanski parlament Fauzije Galani pokazuje s kakvim se problemima susreću žene koje u toj zemlji žele ući u politiku. Tijela ubijenih aktivista – muškaraca u dobi od 20 do 35 godina – pronađena su u nedjelju u pokrajini Herat izrešetana mecima, nakon što su talibani pustili još pet otetih volontera koji su radili za Galani. Kandidatkinja je rekla kako ne zna jesu li bili oteti zbog toga jer su radili za ženu, ali je za britanski Guardian objasnila kako u Afganistanu “društvo kontroliraju muškarci”.

Devet od 10 prijetnji upućeno je ženama

AFP

Brutalno ubojstvo pet članova stožera kandidatkinje za afganistanski parlament Fauzije Galani pokazuje s kakvim se problemima susreću žene koje u toj zemlji žele ući u politiku.

64 mjesta za žene

Tijela ubijenih aktivista – muškaraca u dobi od 20 do 35 godina – pronađena su u nedjelju u pokrajini Herat izrešetana mecima, nakon što su talibani pustili još pet otetih volontera koji su radili za Galani.

Kandidatkinja je rekla kako ne zna jesu li bili oteti zbog toga jer su radili za ženu, ali je za britanski Guardian objasnila kako u Afganistanu “društvo kontroliraju muškarci”. Oni su glavni i ne žele da žena bude iznad njih – rekla je. Na izborima raspisanim za 18. rujna kandidira se rekordan broj žena. Njih 406 natječe se za najmanje 64 mjesta rezerviranih za žene, od ukupno 249 mjesta u parlamentu.

Ubijen četvrti kandidat

Talibani, koji se protive izborima općenito, a posebice tome da na njima sudjeluju žene, često im prijete smrću. Situacija je pritom mnogo gora izvan glavnoga grada Kabula – aktivisti Fauzije Galani ubijeni su u provinciji Herat, gotovo istog dana kada su talibani u toj provinciji ubili i četvrtog kandidata za ove izbore. Hadžija Abdula Manana napadač je pokosio na putu do džamije.

No, Fondacija za slobodne i pravedne izbore u Afganistanu (FEFA) tvrdi da je od svakih deset prijetnji kandidatima devet upućeno ženama.

‘Govorom sam uništila sveto okružje džamije’

Afganistanskim kandidatkinjama problem nisu samo talibani, nego općenito konzervativni stavovi stanovništva. Kandidatkinja Hamida Ameri ispričala je da je njezin pokušaj da održi govor u džamiji završio prosvjednim izlaskom muškaraca.

– Mula je bio dobar čovjek koji me pozvao da govorim u njegovoj džamiji, ali muškarci su počeli vikati da sam uništila sveto okružje džamije – ispričala je.

U zemlji u kojoj se ženama zabranjivalo pokazati lice političarke imaju problem i s plakatima. No, Farhuda Zahra Naderi, koja na postere ne stavlja svoje fotografije, rekla je da plakati njezinih suparnica ionako više izgledaju kao da su za izbor ljepote nego za parlament.