Vijesti

06.09.2010. 09:52:06 (e-novine.com/Deutsche Welle)

Iranskoj blogerici prijeti smrtna kazna

U subotu bi konačno trebalo da počne suđenje Šivi Nazar Ahari koja se već mesecima nalazi u teheranskom zatvoru zbog svojih aktivnosti u zaštiti ljudskih prava. U najgorem slučaju, Šiva će možda biti osuđena na smrt. Iranski mediji navode da je Aharijeva optužena da je zajedno sa svojom organizacijom, Komitetom izveštača o ljudskim pravima, sarađivala sa marksističkom grupom koja se zalaže za svrgavanje Islamske republike.

Šarzad Kariman, majka aktivistkinje i blogerke Šive Nazar Ahari (26) pokušava da ostane prisebna. Duboka tuga joj se oseća u glasu. Prošle nedelje je posetila ćerku u teheranskom zatvoru Evin.

"Bilo je to u kabini za posetioce. U razgovoru sa mnom Šiva je bila jaka i motivisana, nije se žalila na situaciju u kojoj se nalazi. Posle tri meseca čekanja, suđenje je planirano za 4. septembar. Pa ipak, Šivin advokat nema pravo da je poseti."

Šiva Nazar Ahari je između ostalog osnivačica iranske organizacije za zaštitu ljudskih prava "Comittee of Human Rights Reporters". Kao urednica sajta ove organizacije izveštavala je o kršenjima ljudskih prava u Iranu i posebno se zalagala za prava zatvorenika, izbeglica i žena i dece. Iranski mediji navode da je Aharijeva optužena da je zajedno sa svojom organizacijom, Komitetom izveštača o ljudskim pravima, sarađivala sa marksističkom grupom koja se zalaže za svrgavanje Islamske republike.

Od predsedničkih izbora u junu 2009. vlada vrši sve veći pritisak na ovu organizaciju i saradnja sa njom tretira se kao krivično delo. Šivina majka više ne razume svet!

"Šiva se već pet godina zalaže za ljudska prava i za decu na ulici. Često sam strepela zbog toga što je veliki deo slobodnog vremena provodila u siromašnim gradskim četvrtima i sa decom koja žive na ulici. Ali, nikad se nisam bojala zbog njenih aktivnosti za zaštitu ljudskih prava. Znala sam da se pridržava zakona i reda kako vlastima ne bi dala povoda da onemoguće te aktivnosti."

Pa ipak, iranske vlasti su pronašle povod da je uhapse. 20. decembra 2009 uhapsili su je na sahrani Ajatole Montazerija, poznatog kritičara iranske vlade. Šivin advokat Mohamad Šarif je zabrinut, zbog toga što je Šiva optužena za neprijateljstvo prema Bogu. I zbog toga joj preti smrtna kazna. Pa ipak, advokat je odbio izjavu za Deutsche Welle, zato što bi svako obraćanje stranim medijima moglo samo da šteti njegovoj klijentkinji.

Tagovi: blog, iran, ljudska prava, šiva nazar ahari, smrtna kazna

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM