U fokusu

'Križ života' i Udruga za promicanje medija, dijaloga i etike u društvu MeDiEt pokrenuli peticiju

Kršćanski portal “Križ života”: Kaznimo svećenike širitelje mržnje!

U medijima je posljednjih mjeseci zabilježeno nekoliko nesankcioniranih katoličkih svećenika koji djeluju u Republici Hrvatskoj, a koji svojim neprimjerenim izjavama pozivaju na mržnju, diskriminaciju, nasilje ili, pak, hvale i veličaju ustaški pokret, Nezavisnu državu Hrvatsku i zločinca Antu Pavelića. Pritom navodimo dva posljednja slučaja − svećenika don Ivana Turića, koji je javno veličao ustaštvo, te kastavskog župnika i svećenika Franju Jurčevića, koji potiče na mržnju i diskriminaciju, fizičke obračune s homoseksualcima i koji diskriminira žene na način da ljudima smatra samo muškarce, dok su mu žene druga kategorija.

Kršćanski portal “Križ života”: Kaznimo svećenike širitelje mržnje!

U medijima je posljednjih mjeseci zabilježeno nekoliko nesankcioniranih katoličkih svećenika koji djeluju u Republici Hrvatskoj, a koji svojim neprimjerenim izjavama pozivaju na mržnju, diskriminaciju, nasilje ili, pak, hvale i veličaju ustaški pokret, Nezavisnu državu Hrvatsku i zločinca Antu Pavelića.

Pritom navodimo dva posljednja slučaja − svećenika don Ivana Turića, koji je javno veličao ustaštvo, te kastavskog župnika i svećenika Franju Jurčevića, koji potiče na mržnju i diskriminaciju, fizičke obračune s homoseksualcima i koji diskriminira žene na način da ljudima smatra samo muškarce, dok su mu žene druga kategorija.

Konkretni potezi

Na to upozoravaju vjerski portal Križ života i Udruga za promicanje medija, dijaloga i etike u društvu MeDiEt, pozivajući sve članove i članice Katoličke crkve i drugih vjerskih organizacija, udruge civilnog društva, medije i druge organizacije te ostale građane i građanke da se priključe akciji i potpišu peticiju pod nazivom “NE nasilju, diskriminaciji i neoustaštvu”.

− Povod je to što se te svećenike, iako krše zakon, ne procesuira i ne sankcionira, a s druge strane ne reagira ni Crkva, što je još žalosnije. Zbog gospodina Jurčevića osobno sam nekoliko puta kontaktirao s Riječkom nadbiskupijom i jedini je njihov komentar bio da se oni ograđuju od njega.

– Kazao sam da se ne mogu ograđivati i pitao ih koje konkretne poteze namjeravaju poduzeti, i na to nisu imali što odgovoriti. Ovu peticiju stoga i pokrećemo kako bismo javnost upoznali s ovim problemom, a popis organizacija i građana koji potpišu peticiju dostavit ćemo Hrvatskoj biskupskoj konferenciji, Apostolskoj nuncijaturi u RH, Hrvatskom saboru, Uredu predsjednika, Vladi i DORH-u − ističe Hrvoje Cirkvenec, glavni urednik Križa života, koji postoji sedam godina i gotovo cjelokupnim sadržajem prati rad Katoličke crkve.

Odgovornost prema društvu

Katolička crkva, koja znatna novčana sredstva za svoj rad prima iz državnog proračuna, objašnjava se u peticiji, mora biti odgovorna prema državi i društvu na način da preko svojih službenika, u ovom slučaju (nad)biskupa i svećenika, poštuje državu u kojoj živi i pridonosi društvu pozitivnim projektima i promoviranjem pozitivnih vrijednosti.

{slika}

S druge strane, zbog odgovornosti prema društvu, stoji u peticiji, Katoličku crkvu pozivamo kao katolici i katolkinje, ali kao i građani i građanke dobre volje, da sankcionira one svećenike koji to ne čine, nego koriste svoj položaj kako bi javno promovirali nasilje, diskriminaciju i neoustaštvo.

Također pozivamo zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast u Republici Hrvatskoj da učine sve što je u njihovoj nadležnosti kako bi se promovirao dijalog, mir i suživot, a sankcionirao svaki pojedinac koji se javno zalaže za nasilje, diskriminaciju i neoustaštvo, pa i onda kad je riječ o pripadnicima vjerskih organizacija − zaključuju Križ života i udruga MeDiEt.

Peticija se, može potpisati na njihovim internetskim stranicama www.kriz-zivota.com

Crkvene kazne

Razlikuje se nekoliko stupnjeva kažnjavanja: cenzure, okajničke kazne te kazneni lijekovi i pokore. Pokretanje postupka je na ordinarijatu – kada se uvidi da se ne može ni bratskom opomenom ni ukorom ni drugim sredstvima dovoljno ukloniti sablazan. Svećenicima se zabranjuje bogoslužje ili druge djelatnosti povezane sa službom; premještanje te otpuštanje iz kleričkog staleža.