U fokusu

Potpisan Sporazum o suradnji za prevenciju i suzbijanje nasilja u obitelji i nasilja nad ženama

– Potpisivanjem Sporazuma o suradnji između nadležnih državnih tijela i dosljednom njegovom provedbom doprinijet će se pravovremenom i učinkovitom rješavanju konkretnih slučajeva nasilja u obitelji kroz sustav timskog djelovanja, a što će zasigurno rezultirati unaprjeđenjem sustava rada svih državnih tijela kao i osnaživanjem suradnje s organizacijama civilnoga društva, izjavio je ministar Tomislav Karamarko.

Potpisan Sporazum o suradnji za prevenciju i suzbijanje nasilja u obitelji i nasilja nad ženama

– Potpisivanjem Sporazuma o suradnji između nadležnih državnih tijela i dosljednom njegovom provedbom doprinijet će se pravovremenom i učinkovitom rješavanju konkretnih slučajeva nasilja u obitelji kroz sustav timskog djelovanja, a što će zasigurno rezultirati unaprjeđenjem sustava rada svih državnih tijela kao i osnaživanjem suradnje s organizacijama civilnoga društva. Analizirajući problem nasilja u obitelji vrlo je važno govoriti o prevenciji. Od strateške je važnosti doprijeti do populacije mladih koji će i sljedećih nekoliko godina osnovati obitelj, u tom pogledu vrlo su važne javne kampanje, osvještavanje sveukupne javnosti o neprihvatljivosti nasilja. Akcija i kampanja “ Živim život bez nasilja” predstavlja model rada koji je potrebno provoditi u suradnji s lokalnim zajednicama i važnim nadležnim subjektima na svim razinama. Paket mjera predstavlja konkretne aktivnosti koje će MUP RH u suradnji s nadležnim državnim tijelima, institucijama i organizacijama civilnog društva provesti u nadolazećem razdoblju. Uvjeren sam da će planirane mjere doprinijeti unaprjeđenju mehanizama suradnje na području prevencije i suzbijanja nasilja u obitelji, a posebice nasilja nad ženama – naglasci su to izlaganja ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka održanog 29. studenoga, u Muzeju za suvremenu umjetnost u Zagrebu u povodu Svečanog potpisivanja Sporazuma o suradnji državnih tijela RH nadležnih za prevenciju i suzbijanje nasilja u obitelji i nasilja nad ženama.

Nacrt potpisanog Sporazuma izradilo je Ministarstvo unutarnjih poslova te su taj Sporazum u ime svojih ministarstava potpisali: Tomislav Karamarko, ministar Ministarstva unutarnjih poslova RH, Darko Milinović, potpredsjednik Vlade RH, ministar Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, Tomislav Ivić, ministar  Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Radovan Fuchs, ministar Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa te ministar uprave Davorin Mlakar i državna tajnica Ministarstva pravosuđa Tatjana Vučetić. Potporu potpisivanju ovoga sporazuma dali su pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, pravobraniteljica za djecu, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, Ured za ravnopravnost spolova Vlade RH, Ured za ljudska prava Vlade RH te Organizacija ujedinjenih naroda u RH.

Cilj i svrha potpisivanja ovoga Sporazuma, kao i ostalih mjera i aktivnosti pripremljenih u paketu mjera su jačanje suradnje, partnerskih odnosa i koordinacije nadležnih državnih tijela, institucija i organizacija civilnog društva u rješavanju problema nasilja u obitelji i nasilja nad ženama u našoj zemlji kako na nacionalnoj tako i na lokalnoj razini, što je u skladu s obvezama proizašlim iz nacionalne strategije te s međunarodnim preporukama i inicijativama. Sam Sporazum odnosi se na tri ključna područja: uspostavu međuresornih timova na nacionalnoj i lokalnim razinama koji će koordinirano kroz sustav timskog djelovanja pratiti i nadzirati slučajeve nasilja u obitelji, unaprjeđenje sustava rada svih državnih tijela u suradnji s organizacijama civilnog društva kroz uspostavu i provedbu zajedničke edukacije kao i na imenovanju nositelja aktivnosti koji će biti nositelji aktivnosti na području suzbijanja nasilja u obitelji i nasilja nad ženama.

Ministar Karamarko  upozorio je još na činjenicu kako je nasilje u obitelji problem koji zaokuplja cjelokupnu hrvatsku društvenu i stručnu javnost te je ono razorno, ima visoku cijenu, osobito kada je prisutno na mjestima gdje se očekuje sigurnost i zaštita u obiteljima. Dodao je nadalje kako nasilje u obitelji obuhvaća narušavanje građanskih, kulturnih, ekonomskih, političkih i društvenih prava čovjeka. – U RH kroz proteklo razdoblje osposobili smo ljudske potencijale za adekvatnu reakciju u slučaju obiteljskog nasilja, izgradili smo zakonski okvir za represivno djelovanje spram počinitelja nasilja, uspostavljen je sustav za pružanje zaštite, pomoći i osnaživanje žrtava. Započinje se provođenje psihosocijalnog tretmana počinitelja nasilja u obitelji kao i razvijanje preventivnog djelovanja, a što je u skladu s Nacionalnom strategijom zaštite od nasilja u obitelji kao i međunarodnim preporukama i inicijativama. Nažalost, usprkos tome u proteklom razdoblju svjedoci smo nekoliko tragičnih događaja koji su uslijed obiteljskog nasilja kulminirali s najtežim smrtonosnim posljedicama te stoga s pravom možemo reći da je riječ o ozbiljnom javnom problemu. Kako bismo spriječili njihovo ponavljanje i nastupanje najtežih posljedica moramo dati svoj maksimum u borbi protiv ovog društvenog problema. To možemo učiniti jedino na taj način da probleme prepoznamo, jasno definiramo te zajednički i odgovorno djelujemo na njihovom otklanjanju.  Izrađeni paket mjera ukazuje na učinjene prve konkretne korake zajedničkog sustavnog i koordiniranog rada u rješavanju problema nasilja u obitelji i nasilja nad ženama – istaknuo je ministar Karamarko.

Potpredsjednik Vlade RH Darko Milinović rekao je, pak, u svom obraćanju  kako je ovaj potpisani Sporazum jedan ključni dokument koji će stvoriti dobre temelje u borbi protiv nasilja u obitelji, nad ženama u nas. Spomenuo je i kako je jedna od osnovnih vrijednosti u RH danas stabilna obitelj, a ovaj dokument da će stvoriti dobar temelj daljnjem nastojanju Hrvatske koja je pred vratima EU, koja je visoko demokratska zemlja. Pozvao je na hrabrost sve one koji su zlostavljani u svojoj obitelji da zlostavljače i nasilnike prijave, a i sve nas koliko nas ima u RH pozvao je na odgovorno ponašanje, borbu protiv nasilja u obitelji, protiv nasilja nad ženama.

Okupljenim visokim državnim dužnosnicima među kojima su bili i Branko Hrvatin, predsjednik Vrhovnog suda, predsjednik Visokog prekršajnog suda  Zoran Potočki, glavni ravnatelj policije Oliver Grbić, koordinatorica UN-a i stalna predstavnica UN-a u RH Louise Vinton, Snježana Pintarić, ravnateljica MSU. Načelnica Ureda glavnog ravnatelja policije Sandra Veber predstavila je sadržaj Sporazuma, paket mjera, zaključke s međuresornog sastanka održanog 1. listopada 2010. u MUP-u na temu ” Nasilje u obitelji, nasilje nad ženama” te provedenu preventivnu akciju, kampanju MUP-a “Živim život bez nasilja”. Naglasila je pri tom kako spomenuti paket mjera sadrži unaprjeđenje postojećeg zakonodavnog okvira u smislu prijedloga izmjene Kaznenog zakona u cilju bolje zaštite žrtava te da je konkretno MUP u suradnji s drugim nadležnim tijelima predložio izmjenu KZ-a članka 215. Nasilničko ponašanje te unošenje nove zasebne inkriminacije uznemiravanje. Kazala je i da je MUP izradio prijedlog izmjena i dopuna protokola o postupanjima u slučajevima nasilja u obitelji. U svezi s tim MUP je u suradnji s drugim nadležnim državnim tijelima izradio i novi standardni operativni postupak policije u slučajevima nasilja u obitelji koji je jasan hodogram odvijanja suradnje policije i drugih nadležnih tijela i organizacija civilnog društva. kazala je i kako je MUP izradilo i podsjetnik o postupanju povodom dojave nasilja u obitelji koji svaki policijski službenik treba imati pri ruci. Veberova je još od mjera istaknula osnaživanje kapaciteta policije kroz povećanje broja senzibiliziranih i motiviranih policijskih službenica/ka nadležnih za problematiku nasilja u obitelji, nasilja nad ženama unutar postojećeg ustroja. Spomenula je i provođenje brojnih preventivnih i proaktivnih mjera MUP-a u tom smislu.

Osvrćući se na uspješnu provedbu preventivne akcije ” Živim život bez nasilja” koju je podržao i predsjednik RH dr. Ivo Josipović, ministar Tomislav  Karamarko, kao i druge ugledne osobe iz javnog života, a proveo ju je MUP RH u suradnji s Organizacijom UN-a u RH, drugim nadležnim institucijama u sklopu mjeseca borbe protiv nasilja nad ženama, nasilja u obitelji uz podršku MOBSMS, MZOŠ RH nevladinih udruga u razdoblju od 8. do 24. studenoga ove godine načelnica Veber je pojasnila da je cilj akcije bio podizanje svijesti građana na prijavljivanje nasilja u obitelji i izgradnja kulture nenasilja među mladima. Akcija je bila namijenjena učenicima viših razreda osnovnih i srednjih škola, nastavnicima, roditeljima, zajednicama u cjelini u svih 20 naših županija. Njome je bilo obuhvaćeno 512 škola u RH, preko pedeset tisuća učenika te gotovo  četiri tisuće roditelja. akciju je provodilo diljem hrvatske 311 policijskih službenika te 430 djelatnika drugih državnih tijela zaduženih za područje prevencije nasilja u obitelji.

Nakon potpisivanja Sporazuma okupljeni su razgledali tematsku izložbu “Umjetnošću protiv nasilja” autorice Sanje Iveković.