U fokusu

O rodnim identitetima u Saboru

Na saborskoj sjednici raspravljalo se o prijedlozima SDP-a za izmjene i dopune zakona o državnim maticama i zakona o osobnom imenu vezanima uz rodni identitet.  Šime Lučin je kazao kako teže boljoj zaštiti privatnosti osoba u slučaju kad promijene spol, budući da su oba zakona iz početka 90-ih, a zaštita ljudskih prava otada je uznapredovala. “Na taj bismo način, gotovo simbolički, mogli doprinijeti obilježavanju Dana ljudskih prava”, kazao je Lučin.

O rodnim identitetima u Saboru

Saborska sjednica nastavljena je u četvrtak popodne prijedlozima SDP-a za izmjene i dopune zakona o državnim maticama i zakona o osobnom imenu vezanima uz rodni identitet. 

Šime Lučin je u ime SDP-a, kao predlagatelja zakonskih izmjena, kazao kako teže boljoj zaštiti privatnosti osoba u slučaju kad promijene spol, budući da su oba zakona iz početka 90-ih, a zaštita ljudskih prava otada je uznapredovala.

“Na taj bismo način, gotovo simbolički, mogli doprinijeti obilježavanju Dana ljudskih prava”, kazao je Lučin.

Nakon što su HDZ-ovi zastupnici odbacili predložene dopune, a Lučin im poručio kako ne razumiju suštinu ljudskih prava pitajući što se jednog građanina tiče promjena imena drugog građana, Ana Lovrin je navela kako se može razmisliti o tome treba li doista promjena imena biti objavljena i na oglasnoj ploči.

HDZ-ov zastupnik Emil Tomljanović smatra da bi moglo doći do zlouporabe rodnim identitetom ako bi se promjenu osobnih podataka odnosno dokumenata omogućilo i osobama koje nisu obavile operaciju promjene spola.

“To bi bio školski primjer zlouporabe manipuliranja rodnim identitetom”, ocijenio je Tomljanović i još jednom se usprotivio predloženim zakonskim promjenama.