U fokusu

Kazne za tvrtke gdje plaće muškaraca i žena nisu iste

Ministar rada i tvorac reforme Erik Woerth odbacio je kritike prema kojima se prijedlogom novog zakona diskriminiraju žene jer ih se prisiljava da rade dulje od muškaraca kako bi ostvarile potreban staž. “Problem nije duljina plaćanja, već su, kada je o ženama riječ problem same plaće: naime njihova primanja manja su od plaća muškaraca koji rade isti posao”, kazao je Woerth za radio Europe 1.

Kazne za tvrtke gdje plaće muškaraca i žena nisu iste

borman818

Francuska vlada u nedjelju je, usred kampanje za obranu novog mirovinskog zakona, izvijestila kako će planiranom reformom mirovinskog sustava biti kažnjavane one tvrtke koje svoje zaposlenice plaćaju manje od njihovih muških kolega.

Ministar rada i tvorac reforme Erik Woerth odbacio je kritike prema kojima se prijedlogom novog zakona diskriminiraju žene jer ih se prisiljava da rade dulje od muškaraca kako bi ostvarile potreban staž.

Također je kazao kako će reforme omogućiti ženama koje otiđu na porodiljni dopust, kompenzaciju u obliku dvogodišnje dodatne uplate mirovina.

“Problem nije duljina plaćanja, već su, kada je o ženama riječ problem same plaće: naime njihova primanja manja su od plaća muškaraca koji rade isti posao”, kazao je Woerth za radio Europe 1. “To je uvreda za demokraciju i naš socijalni model”, rekao je.

Woerth smatra kako sindikati i oporbena Socijalistička stranka dovode u zabludu birače tvrdnjama prema kojima se planirano pomicanje minimalne starosne granice za odlazak u mirovinu sa 60 na 62 godine može izbjeći. Vlada je izvijestila kako bi bez spomenutih reformi, francuski mirovinski sustav do 2020. mogao izgubiti oko 45 milijarda eura.

Francuski sindikati u utorak su održali štrajk u povodu najavljenih reformi mirovinskog sustava te najavili novi za 27. rujna, no vlada predsjednika Nicolasa Sarkozyja odbila je zakon povući iz procedure.