Vijesti

10.01.2011. 13:09:57

Otvoreno pismo Državnom zavodu za statistiku:

I mi smo obitelj!

Drugačije obitelji, jednaka ljubav - plakat iz 2008. godine

Drugačije obitelji, jednaka ljubav - plakat iz 2008. godine (Foto: ILGA Europe)

Otvoreno pismo prenosimo u cijelosti.

 

Poštovana,

Ovim putem također Vas želimo upozoriti na povredu zakona koja je vidljiva iz Upitnika za kućanstvo i stan (P2) a koji u popisu osoba ne prepoznaje članove istospolne zajednice kao članove obitelji.  

Iako upitnik postavlja pitanje o imenu bračnog/izvanbračnog druga-družice – izostavlja pitanje o imenu istospolnog druga-družice, i ono što je još gore u definiciji pojma "uže obitelji" ne prepoznaje istospolnog druga-družicu. Time se je grubo prekršio članak 21. Zakona o istospolnim zajednicama koji zabranjuje svaku diskriminaciju, izravnu i neizravnu na osnovi istospolne zajednice kao i činjenice homoseksualne orijentacije. Zbog toga tražmo da hitno izmjenite Upitnik za kućanstvo i stan (P2) na način da se onim lezbijkama, gejevima i biseksualnim osobama koji žive u istospolnoj zajednici, sukladno zakonu, prizna njihovo činjenično stanje u kojemu se nalaze: a to je da zajedno sa svojim partnerima/cama žive i rade u ovoj zemlji, plaćaju poreze, odgajaju djecu, te na kraju krajeva čine obitelj.

Heterosekslanost nikako ne može biti primarni kriterij za definiciju obitelji. Time ne samo da se omalovažavju ne-heteroseksualne obitelji u RH, već se i krše zakoni RH.

 

Centar za LGBT ravnopravnost ovim putem pozdravlja odluku Državnog zavoda za statistiku da u predstojeći popis stanovništva koje živi na teritoriju Republike Hrvatske uvrsti i pitanje o životu u istospolnoj zajednici. Time se je popis usuglasio sa zakonskim standardima RH koji kroz Zakon o istospolnim zajednicama prepoznaju oblik istospolne zajednice još od 2003. godine.

Budući da će se taj podatak po prvi puta prikupljati u Republici Hrvatskoj, a zbog osjetljivosti samog pitanja koje se postavlja  u i dalje homofobičnom društvu, ovim putem apeliramo na Državni zavod za statistiku da prilikom obuke anketara koji će provoditi popis stanovništva, svakako uvrstite i dio edukacije namjenjenu za senzibilizaciju anketara prema LGBT osobama kako bi se izbjegao bilo koji oblik homofobije prilikom anketiranja. Držimo da jedan od uvjeta koji anketar/ka mora zadovoljiti je i senzibiliziranost prema LGBT osobama.

Tagovi: centar za lgbt ravnopravnost, lgbtiq, popis stanovništva

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (1)

Stari komentari

Ivana:
Smatram da bi također bilo potrebno provoditi popis na jedan diskretan način a to je da svaki član obitelji bude sam pri unosu podataka jer ako gay osoba koja je u vezi i želi kojim slučajem prikazati da živi u istospolnoj zajednici,lako moguće je da to neće učiniti pred npr.svojim roditeljima ili sl.!!!Radila sam '91. na popisu stanovništva i ukučani su bili svi za stolom,na ovom popisu trebalo bi ih se na terenu zamoliti da jedan po jedan daju svoje podatke,iako bez obzira na sve što se može učiniti da bude kako pristoji,smatram da će se mali broj LGBT osoba odvažiti outati na takav način,strah je pregolem još uvijek
10.01.2011. 14:38

Stup srama

Iz drugih medija

AEM