U fokusu

Dodijeljene nagrade Poslodavac godine za osobe s invaliditetom

U Zagrebačkom hotelu The Regent Esplanade dodijeljene su nagrade za Poslodavca godine za osobe s invaliditetom za 2010. godinu. Nagradu je, u kategoriji malih poduzeća, osvojio obrt Promus IT vl. Marko Slavečki, u kategoriji srednjih poslodavaca tvrtka Zaštita Jurenec d.o.o., te u kategoriji velikih poduzeća tvrtka Kuehne&Nagel d.o.o.

Dodijeljene nagrade Poslodavac godine za osobe s invaliditetom

U Zagrebačkom hotelu The Regent Esplanade u petak 21. siječnja, četvrtu godinu za redom, dodijeljene su nagrade za Poslodavca godine za osobe s invaliditetom za 2010. godinu.

Nagradu je, u kategoriji malih poduzeća, osvojio obrt Promus IT vl. Marko Slavečki, u kategoriji srednjih poslodavaca tvrtka Zaštita Jurenec d.o.o., te u kategoriji velikih poduzeća tvrtka Kuehne&Nagel d.o.o.

Promišljajući pristup zapošljavanju radnika s invaliditetom, ova su tri poduzeća uvažila sve zakonske propise, a osim toga su postavila i određene standarde aktivne politike prema radnicima s invaliditetom, kao što su uklanjanje arhitektonskih barijera, ulaganje u njihovo dodatno obrazovanje, te prilagođavanje sredstava rada.

Nagradom se želi skrenuti pozornost hrvatske javnosti na problematiku zapošljavanja osoba s invaliditetom ukazujući na pozitivne primjere iz hrvatske prakse, s krajnjim ciljem senzibiliziranja poslodavaca na brojnije zapošljavanje osoba s invaliditetom. Učinak koji se želi postići nagradom je da se zapošljavanje osoba s invaliditetom stavi u pozitivan kontekst ravnopravnog sudjelovanja na tržištu rada na osnovi specifičnih kompetencija i vještina.

Nagradom se nagrađuju poslodavci koji su prepoznali kvalitete i mogućnosti osoba s invaliditetom, te su im osigurali radna mjesta koja najbolje odgovaraju njihovoj preostaloj radnoj sposobnosti, uključujući ih u radnu sredinu, te na taj način promiču poštivanje različitosti na radnome mjestu.

Ove godine dodijeljena je i posebna nagrada Ustanovi URIHO za izniman doprinos profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom.

“Počašćeni smo što nam je epitet pobjednika, u kategoriji velikih poduzeća, dodijeljen već drugi put te smo uvjereni kako promicanje različitosti na radnome mjestu neće ostati samo na nama, ovdje prisutnima, nego da će ova naša poruka dotaknuti i sve ostale gospodarstvenike i potaknuti ih na brojnije zapošljavanje osoba s invaliditetom koje moraju biti prepoznate kao jednakovrijedni djelatnici, koji u organizaciji koja im pruža mogućnosti za ravnopravan položaj mogu doprinijeti uspjehu i kvaliteti radne sredine” – naglasio je Emil Justinić, direktor Kuehne&Nagel d.o.o., ovogodišnji pobjednik u kategoriji velikih poslodavaca.

Direktor tvrtke Zaštita Jurenec d.o.o. Branko Jurenec, dobitnik u kategoriji srednjih poslodavaca izjavio je: “Za zapošljavanje osoba s invaliditetom odlučili smo se zato što smo htjeli dati priliku i takvim osobama da osiguraju svoju egzistenciju i da steknu određeno samopouzdanje za daljnji život te da se osjećaju ravnopravni u društvu.Za kraj moram napomenuti sa smo sa dosadašnjim odabirom djelatnika izuzetno zadovoljni te da su se isti pokazali kao odgovorne savjesne i marljive osobe”.

Poslodavci koji su se prijavili za Nagradu pozitivno ocjenjuju rad svojih zaposlenika s invaliditetom. Te su spremni raditi na prilagodbi radnih mjesta, prilagodbi radnog vremena, te prilagodbi radnog procesa kako bi omogućili što uspješniju integraciju osoba s invaliditetom u radnu sredinu.

Samu nagradu, skulpturu pod nazivom “Razgovor”, koja je uručena nagrađenim poslodavcima, izradila je i ove godine gluho-slijepa kiparica Sanja Fališevac.

Partneri koji su pružili podršku projektu i sudjelovali u evaluacijama prijavljenih poslodavaca su: MojPosao, UNDP Hrvatska, Hrvatski zavod za zapošljavanje, Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, Hrvatska udruga poslodavaca, Hrvatska obrtnička komora. Delegacija Europske unije u RH, Udruga za promicanje inkluzije. Hrvatski savez udruga tjelesnih invalida Hrvatske (HSUTI), Zajednica saveza osoba s invaliditetom (SOIH).

U sklopu dodjele nagrade promoviran je web portal koji je namijenjen osobama s invaliditetom, poslodavcima i široj javnosti, te Priručnik za nezaposlene osobe s invaliditetom i Vodič namijenjen poslodavcima za selekciju, zapošljavanje, prilagodbu radnog mjesta i adekvatni nadzor osoba s invaliditetom, koji su izrađeni i financirani u sklopu projekta IPA 2007 – 2009 “Poticanje intenzivnijeg uključivanja osoba s invaliditetom na tržište rada”.