U fokusu

Talijanke prosvjeduju: “Italija nije bordel”

Deseci tisuća žena okupile su se u nedjelju u više od 60 talijanskih gradova u prosvjedima osude premijera Berlusconija za kojeg smatraju da svojim seksualnim skandalima degradira žene. Talijansko pravosuđe nedavno je otvorilo istragu o zbog afere nazvane “Rubygate” u kojoj je šef vlade osumnjičen za zloporabu položaja i prostituciju s maloljetnicom, i za brojne Talijanke taj skandal je bio kap koja je prelila čašu. BBC javlja kako su viđeni su transparenti ‘Italija nije bordel’.

Talijanke prosvjeduju: “Italija nije bordel”

Deseci tisuća žena okupile su se u nedjelju u više od 60 talijanskih gradova u prosvjedima osude premijera Berlusconija za kojeg smatraju da svojim seksualnim skandalima degradira žene. Talijansko pravosuđe nedavno je otvorilo istragu o zbog afere nazvane “Rubygate” u kojoj je šef vlade osumnjičen za zloporabu položaja i prostituciju s maloljetnicom, i za brojne Talijanke taj skandal je bio kap koja je prelila čašu. BBC javlja kako su viđeni su transparenti ‘Italija nije bordel’, te da su manji prosvjedi organizirani u Brusselu, Madridu, Lisabonu, Parizu, Lyonu, Toulouseu, čak i u Tokyju.

Prosvjede su pokrenule 2 sestre, glumice Francesca i Cristina Comencini, koje tvrde da su Berlusconijevi seksistički ispadi samo odraz mizoginije u talijanskom društvu, na koju ni desne ni lijeve političke stranke nikad nisu adekvatno reagirale. Također kritiziraju diskriminaciju žena na tržištu rada, zbog manjka vrtića i part-time poslova. Italija ima jednu od najmanjih stopa nataliteta u Europi, 1.4 dijete po obitelji, a samo 50% žena radi (u EU prosjek je 59%), iako su u prosjeku bolje obrazovane od muškaraca.

“Važnost ovih prosvjeda je u tomu što u njima sudjeluju muškarci i žene, mlađi i stariji, intelektualci i radnici”, rekla je gradonačelnica Napulja Rosa Russo Iervolino koja je sudjelovala u povorci organiziranoj u njezinu gradu. Postavlja se pitanje da li je Talijanima i Talijankama napokon dosta da cijeli svijet na njihovu državu gleda kao na smijuriju. ABC-jeva dopisnica Emma Alberici procjenjuje kako je u nedjeljnim prosvjedima sveukupno sudjelovalo oko milijun talijanskih građanki i građana.