U fokusu

Vladajući ponovo propustili priliku za nužne izmjene izbornog procesa

GONG upozorava na propust neučinkovitog zakonodavca i izostanak političke volje za rješavanjem dugotrajnih problema izbornog procesa. Krajnji datum za održavanje parlamentarnih izbora je 11. ožujka 2012., što znači da je prošao rok od godinu dana prije izbora dokad su trebale biti obavljene nužne izmjene izbornih zakona, kako ne bi ugrozile integritet izbornog procesa, na što je Ustavni sud već upozorio Hrvatski sabor.

Vladajući ponovo propustili priliku za nužne izmjene izbornog procesa

GONG upozorava na propust neučinkovitog zakonodavca i izostanak političke volje za rješavanjem dugotrajnih problema izbornog procesa.

Krajnji datum za održavanje parlamentarnih izbora je 11. ožujka 2012., što znači da je prošao rok od godinu dana prije izbora dokad su trebale biti obavljene nužne izmjene izbornih zakona, kako ne bi ugrozile integritet izbornog procesa, na što je Ustavni sud već upozorio Hrvatski sabor.

I dalje ostaju neriješeni problemi:

Popisi birača: i dalje postoji bojazan od manipulacije glasovima “mrtvih” birača koji se nalaze na popisima iz inozemstva.

Izborne jedinice: neusklađenost i razlika u broju birača među nekim izbornim jedinicama višestruko je veća od dozvoljenih pet posto. Time se umanjuje vrijednost i ravnopravnost glasova, što dovodi u pitanje ustavnost izbora.          

Neučinkovit nadzor financiranja političkih stranaka i kandidata tijekom kampanja: upravo svjedočimo razornim posljedicama nemara i nedostatka nadzora nad financiranjem izbornih kampanja, a i sam GONG je proteklih godina upozoravao da su pojedini troškovi daleko veći od prikazanih. Dosljedno provođenje zakona značilo bi otvaranje istrage o financiranju trenutno vladajuće stranke u Hrvatskoj, ali i drugih stranaka, što je, ne samo nužni dio aktualne borbe protiv korupcije, nego dugoročno ima pozitivne efekte na jačanje pravne države i razvoj političke kulture.

Medijsko praćenje izbora: unatoč brojnim apelima kako GONG-a, tako i samih medija tijekom godina, nije usvojena kvalitetna regulativa o medijskom praćenju izbora, čime su birači uskraćeni za temeljno demokratsko pravo – na informirani izbor.

Iako je vlast najavljivala donošenje izbornog kodeksa koji bi ujedinio različite propise i aspekte izbornog postupka, to se nije dogodilo, niti je u vezi s time na ijedan način konzultirana zainteresirana javnost.

“Zahtijevamo od Vlade i Sabora da biračima obrazlože razloge ovakvog nemara prema izbornom procesu, te da u što skorijem roku predstave rješenje navedenih problema na zakonit i participativan način.” ističe se u izjavi Gonga.