U fokusu

Ozbiljna posla

Ozbiljna posla

Jučer navečer osvanula je na portalu Jutarnjeg lista vijest s naslovom “Josipović: Podržavam gay pride, ali neću doći na njega jer imam ozbiljnijeg posla”. U samom tekstu se navodi “Ipak, kako veli, na splitsku gay paradu doći neće, jer ima ozbiljnijih poslova”., dok u svim drugim tekstovima na temu Josipovićevog posjeta splitskoj udruzi Domine i organizatorima splitske Povorke ponosa izjava o nedolasku zvuči sasvim drugačije.

Recimo Slobodna Dalmacija kaže “Josipović će, najavljeno je, organizaciji splitskog Pridea uputiti i pismo podrške budući da će zbog unaprijed dogovorenih obaveza biti spriječen prisustvovati samoj povorci zakazanoj za 11. lipnja, kada će se predsjednikovo pismo javno pročitati. “ T- portal donosi sličan tekst (Josipović je) izrazio žaljenje što zbog ranije ugovorenih obaveza ne može sudjelovati u gay prideu”. Večernji list prenosi sljedeću izjavu:  “- Podržavam rad udruga koje dokazuju da je Hrvatska zemlja koja podržava različitosti i da ohrabrim Splićanke i Splićane da to pokažu. Split je jedan otvoren grad pa se nadam da će, prihvatiti i ove ljude koji budu u paradi – rekao je Josipović kojemu je žao što i sam neće sudjelovati.”

I sad se postavlja pitanje kako je novinarka Marina Rajčić došla do izjave o ozbiljnijem poslu? Ili je izjavu kako ima ranije dogovorene važne obveze protumačila kako ima ozbiljnijeg posla? Pomalo je teško vjerovati da niti jedan drugi novinar/novinarka nije zabilježio izjavu o ozbiljnijem poslu koja bi uistinu bila problematična kada bi je predsjednik i izgovorio. Ukoliko se radi o interpretaciji, ona je vrlo tendenciozna i ne samo da ruši važnost činjenice da konačno jedan visoki hrvatski dužnosni ovoliko otvoreno podržava održavanje Povorke ponosa nego dodatno trivijalizira zahtjeve za puno ostvarenje ljudskih prava jedne društvene grupe svodeći ih na nešto nebitno i neozbiljno. Ovakvo tretiranje Pride-a u medijima nije, na žalost, ništa novo, već samo iznova ukazuje na to koliko je posla pred svima nama.