U fokusu

Završio projekt “365 dana aktivizma protiv rodno uvjetovanog nasilja”

“U Međimurskoj županiji ne postoji dovoljan broj udruga/institucija/savjetovališta koji bi se ovim problemom sustavno bavili, stoga je važno da mladi unatoč svemu ne misle kako se nemaju kome obratiti ukoliko imaju problem. Potičemo sve da ne šute o nasilju, te da problem prijave nekoj od relevantnih institucija.” poručuju iz udruge Zora na kraju svog projekta 365 dana aktivizma protiv rodno uvjetovanog nasilja.

Završio projekt “365 dana aktivizma protiv rodno uvjetovanog nasilja”

Udurga Zora krajem travnja privela je kraju svoj projekt “365 dana aktivizma protiv rodno uvjetovanog nasilja” koji je financijski podržalo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa. Tijekom projekta provedene su brojne aktivnosti kako bi se osvijestilo mlade o rodno uvjetovanom nasilju. Snimljen je video “Ako nije fizičko, ne znači da nije nasilje” koju su ukupno 81 puta besplatno u svom programu prikazale lokalne televizijske postaje te su postavljeni oglasi u samom centru Čakovca. Provedena je dvodnevna radionica o tome što je rodno uvjetovano nasilje, kako ga prepoznati i kome se obratiti, a provela ju je Ružica Mandić iz Udruge žena Vukovar. Izrađena je i brošura “365 dana aktivizma protiv rodno uvjetovanog nasilja”, te su provedena predavanja, prezentacije i dijeljenje brošura u svim srednjim školama Međimurske županije. Na većini aktivnosti u srednjim školama pridružila nam se i kontakt policajka kao i službenice Ureda načelnika PUM koje su učenicima pobliže objašnjavale kazneni zakon, kome se mogu obratiti vezano uz vršnjačko nasilje, obiteljsko nasilje ili pak nasilje putem Interneta. 

“U Međimurskoj županiji ne postoji dovoljan broj udruga/institucija/savjetovališta koji bi se ovim problemom sustavno bavili, stoga je važno da mladi unatoč svemu ne misle kako se nemaju kome obratiti ukoliko imaju problem. Potičemo sve da ne šute o nasilju, te da problem prijave Policiji, kontakt policajcu, Centru za socijalnu skrb, nekom od besplatnih SOS telefona, Savjetovalištu za školsku djecu i mlade Centra za javno zdravstvo, Udruzi Zora, Sigurnoj kući ili stručnim djelatnicima u svojoj srednjoj školi, jer svi mi zaslužujemo život bez nasilja.” poručuju iz udruge Zora.