U fokusu

Šime Lučin:

Homofobija je sveprisutna u hrvatskom društvu

Tijela državne uprave, poput Vlade i ministarstava, Međunarodni dan protiv homofobije trebali bi već sljedeće godine početi službeno obilježavati, baš kao što se to rade i europske institucije. Na okruglom stolu ‘Zajedno protiv diskriminacije LGBT osoba’ organiziranom upravo u povodu Dana protiv homofobije u Kući ljudskih prava, predstojnica Vladinog ureda Helena Štimac Radin poručila je kako su prihvaćeni i drugi prijedlozi Centra za LGBT ravnopravnost.

Homofobija je sveprisutna u hrvatskom društvu

Tijela državne uprave, poput Vlade i ministarstava, Međunarodni dan protiv homofobije trebali bi već sljedeće godine početi službeno obilježavati, baš kao što se to rade i europske institucije.

Na okruglom stolu ‘Zajedno protiv diskriminacije LGBT osoba’ organiziranom upravo u povodu Dana protiv homofobije u Kući ljudskih prava, predstojnica Vladinog ureda Helena Štimac Radin poručila je kako su prihvaćeni i drugi prijedlozi Centra za LGBT ravnopravnost. To uključuje i obavezno provođenje sustavne edukacije sudaca, državnih odvjetnika, liječnika, učitelja i profesora te policijskih službenika na unapređenju pružanja pomoći žrtvama nasilja i diskriminacije na temelju spolne orijentacije, kao i uključivanje LGBT organizacija u radna tijela za donošenje nacrta zakona, programa i strategija.

‘Treba educirati i političare’

‘Homofobija je sveprisutna u hrvatskom društvu, od ulice do Sabora’, rekao je predsjednik Savjeta za ljudska prava SDP-a i saborski zastupnik Šime Lučin, koji je ironično poručio da osim policije, liječnika i sudaca treba educirati i političare.

Tračak nade za pravdu

Kao najčešće spominjani primjer diskriminacije LGBT osoba ove godine sudionici okruglog stola spominjali su homofobičnu poruku predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza Vlatka Markovića kada je rekao da dok je on na čelu Saveza, gay nogometaš neće moći igrati za reprezentaciju jer ‘nogomet na sreću igraju samo zdrave osobe’. Tračak nade za pravdu dao je Ured pučkog pravobranitelja koji je najavio da će se umiješati u drugostupanjski proces na stranu Centra za LGBT ravnopravnost koji najavljuje žalbu na nedavnu presudu Županijskog suda u Zagrebu.

‘Hrvatska nije učinila ništa za zaštitu prava transrodnih osoba, a pokušaji nekolicine saborskih zastupnika da to promijene nisu naišli ni na kakvo razumijevanje kod saborske većine. Danas je dan kada bismo trebali promišljati i o transfobiji’, poručio je Marko Jurčić iz Centra za LGBT ravnopravnost, ističući da je ostvarivanje i poštivanje temeljnih ljudskih prava, pa tako i prava LGBT osoba, ključno za zatvaranje famoznog Poglavlja 23, odnosno priključivanje Hrvatske Europskoj uniji.

Istaknuli su da su najveći problemi s kojima se susreću lezbijske, gayevi, biseksualne i transrodne osobe u Hrvatskoj – ogromna količina fizičkog nasilja, koja se posebno primjećuje i zbog djelovanja nasilnih ekstremističkih grupa i njihovih javnih poziva na linč i ubojstva. Pozivaju da svi koji primijete nasilje ili bilo kakvu diskriminaciju slučaj prijave udrugama te pravobraniteljici za ravnopravnost spolova i pučkom pravobranitelju.