U fokusu

Ženska poduzeća lakše prežive krizu

Tradicionalno obilježavanje Svjetskog dana poduzetnica u organizaciji Hrvatske udruge poslovnih žena Krug održano je 27. svibnja u HGK. Ove je godine ukupno manje oko 15.000 tvrtki, odnosno 10 do 12 posto, ali u ženskom je poduzetništvu tek dva posto manje tvrtki, naglasila je Jadranka Radovanić, predsjednica udruge Krug, napomenuvši kako u krizi nema značajnije tvrtke koju je vodila žena, a da je otišla u stečaj.

Ženska poduzeća lakše prežive krizu

Tradicionalno obilježavanje Svjetskog dana poduzetnica u organizaciji Hrvatske udruge poslovnih žena Krug održano je 27. svibnja u HGK. Predsjednica Kruga Jadranka Radovanić naglasila je kako je Krug volonterska udruga koja ima za cilj povećanje razine suradnje unutar i između tvrtki prema etičkom kodeksu ponašanja u društvenoj i gospodarskoj sferi te poboljšanje položaj žena u poslovnom i obiteljskom okružju. Prije desetak godina u hrvatskom je gospodarstvu bilo ukupno 11 posto žena poduzetnica, dok je najbolja godina bila 2007. kad je zabilježeno 25 posto žena poduzetnica u trgovačkim društvima, a 30 posto u obrtu, a također i 60 je posto žena sa završenim fakultetom. Tada je bilo 24.700 tvrtki koje su vodile žene poduzetnice sa 127.000 zaposlenih. Ove je godine ukupno manje oko 15.000 tvrtki, odnosno 10 do 12 posto, ali u ženskom je poduzetništvu tek dva posto manje tvrtki, naglasila je Radovanić napomenuvši kako u krizi nema značajnije tvrtke koju je vodila žena, a da je otišla u stečaj.

Radovanić je istaknula dva velika projekta u kojima je sudjelovala udruga Krug – projekti Žene u poduzetništvu i Žene u poduzetništvu, politici i znanosti. Također se radi i na edukaciji, a HGK organizira i mentore za pomoć poduzetnicama – početnicama. Sudjelovali su i u ostvarivanju Strategije ženskog poduzetništva 2010.-2013. te u akcijskom planu, a također i u nacionalnoj politici za ravnopravnost spolova. Radili su i na ostvarivanju baze podataka ženskog poduzetništva, te je Hrvatska po tome među rijetkim zemljama u okruženju. Udruga Krug je započela i s decentralizacijom osnivanjem ogranaka, kojih trenutno ima osam, a koji raspolažu sa 30 posto sredstava, istaknula je Radovanić.

Predsjednik HGK Nadan Vidošević naglasio je kako Hrvatsku ulaskom u EU očekuje europska konkurencija te će za gospodarstvo i uz pripreme biti iznenađenja, a trebat će puno pameti i mudrosti u novim okolnostima. U tom procesu žene neće ostati po strani, rekao je Vidošević poručivši poduzetnicama da šire ideju društvene tolerancije. Također je istaknuo kako valja razmišljati i o vremenu kada će se otvoriti tržište rada, pri čemu može doći do odlaska iz zemlje velikog broja mladih i obrazovanih kadrova.

Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor istaknula je kako su prema istraživanjima tvrtke u kojima su na čelu žene uglavnom opstajale. Kako je rekla, u zadnje dvije godine razgovarala s brojnim gospodarstvenicima, ali i poduzetnicama koje su imale značajne poslovne uspjehe, osobito u izvozu. Poduzetnice su manje govorile o teškoćama, a više su isticale svoje poslovne planove i govorile o budućnosti, rekla je premijerka Kosor dodavši kako su sve žene radeći težak posao savladavale prepreke. Predsjednica Vlade se osvrnula i na završetak pregovora te pristupanje Hrvatske EU kao osobito važnom trenutku za hrvatsko gospodarstvo jer se time otvara tržište od pola milijardi ljudi, a predviđen je Hrvatskoj za prve godine članstva proračun od 3,5 milijarde eura. Stoga treba raditi i na pripremnom programu za žene poduzetnice u trenutku kad se postane članicom EU te otvore nove perspektive, rekla je premijerka Kosor, istaknuvši pokazatelje vezane za hrvatski izvoz, koji je lani bio veći 18 posto, a dobri su trendovi i u prvim mjesecima ove godine. Istaknula je kako će se uspješno riješiti i pitanje brodogradilišta, a također i poticanje malog i srednjeg poduzetništva kojem je lani odobreno 35 milijuna kuna. Također je istaknula kako je u 2009. godini s tri rebalansa proračuna za sedam milijardi kuna smanjen proračun, ali niti u jednom rebalansu nisu dotaknuli četiri milijarde kuna koje se izdvajaju za rodiljne naknade te dodatak za djecu. Lani i ove godine te su naknade i povećane, naglasila je predsjednica Vlade Jadranka Kosor.

Predstojnica Ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac Radin napomenula je kako je završen nacrt nove Nacionalne politike za ravnopravnost spolova 2011. – 2015., a predviđeno je i stvaranje buduće strategije od 2014. do 2017. Ključ je općeg gospodarskog napretka jačanje položaja žena na tržištu rada te u poduzetništvu. Gordana Sobol, predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora istaknula je kako je, ipak, uz postignute rezultate u razvoju poduzetništva žena danas u Hrvatskoj poslovno ozračje više okrenuto muškarcima. Tako je 2009. godine od ukupnih poticaja za razvoj ženama pripalo tek 5,7 posto. Žena u populaciji je 52 posto, a između 25 i 30 posto je žena poduzetnica od ukupnog broja poduzetnika, te je stoga potrebno čuti i žensko iskustvo u prevladavanju krize, a žene trebaju biti glasnije i agresivnije u traženju svojih prava, istaknula je Sobol.

Izaslanica predsjednika RH i ravnateljica Hrvatskog poslovnog svijeta za održivi razvoj Mirjana Matešić istaknula je kako je u Hrvatskoj manje žena sa znanstvenim titulama te na odgovornim funkcijama, primjerice sudstvu itd. No zato veći broj mladih žena završava visoke škole, a i raste broj žena na drugim položajima. Matešić je istaknula implementaciju društveno odgovornog poslovanja kao europskog i svjetskog trenda u tvrtkama u kojima su žene na odgovornim funkcijama.

Na svečanom su obilježavanju dodijeljene nagrade najuspješnijoj poduzetnici i menadžerici godine. Menadžericom godine je proglašena Jadranka Kvasnička, direktorica tvrtke Croatia Inspect – kontrola kvalitete i kvantitete robe d.o.o. iz Zagreba. Poduzetnicom godine je proglašena Katarina Majić, direktorica tvrtke Ira Commerce d.o.o., veleprodaja za cvjećarnice i uređenje interijera iz Dugopolja. Posebnu nagradu Hrvatske udruge poslovnih žena Krug, predsjednica te Udruge Jadranka Radovanić dodijelila je predsjednici hrvatske Vlade Jadranki Kosor.