U fokusu

Završen četvrti Zagrebi! Festival

U nedjelju je završio četvrti Zagrebi!Festival koji se ove godine od 8. do 10. rujna održao na tri lokacije. Festival su otvorili i zatvorili izvrsni dokumentarci prikazani u Dokukinu, a program se odvijao na još dvije lokacije u gradu.

Završen četvrti Zagrebi! Festival

U nedjelju je završio četvrti Zagrebi!Festival koji se ove godine od 8. do 10. rujna održao na tri lokacije. Festival su otvorili i zatvorili izvrsni dokumentarci prikazani u Dokukinu, a program se odvijao na još dvije lokacije u gradu. Iako je počeo u petak, svečano otvorenje festivala odvilo se u subotu oko podneva na početku Ilice, kod Trga bana Jelačića. Na mjestu gdje je prije trideset godina Tomislav Gotovac izveo svoj poznati performans – Zagreb, Volim te!, sada mu je postavljen privremeni spomenik. Djelo kipara Krešimira Katušića hommage je Tomi Gotovcu koji u prirodnoj veličini, nag i “preliven” zlatom leži i ljubi tlo.

A osim Toma, na Trgu bana Jelačića održan je još jedan, pravi, performans. Pred nemalom skupinom prolaznika, Transports Exceptionnels, plesna skupina iz Francuske dva put taj dan izvela je nesvakidašnju predstavu s narančastim bagerom koji je od samog pojavljivanja plijenio pažnju i znatiželju. Nešto malo kasnije kino Europa bilo je mjesto nekoliko zanimljivih događaja. Osim prikazivanja filma “Probuđena savjest”, u subotu se održao okrugli stol pod nazivom : ‘Istina bez straha – Je li bilo toga vrijedno?’, na kojem se razgovaralo o problematici i iskustvima “zviždača”, što je ujedno bila i tematika ovogodišnjeg festivala. Fokus subotnjeg izdanja Zagrebi!-a bio je dr.  Jeffrey  Wigand, najveći svjetski zviždač duhanske industrije, o čijem životu je snimljen dotični holivudski hit “Probuđena savjest”. Glavnog gosta ovogodišnjeg Zagrebi-a primio je i predsjednik Ivo Josipović, uručivši mu priznanje za doprinos poboljšanju kvalitete života i zaštite zdravlja ljudi. Naime, osim lobiranja za anti – pušačku legislativu, svojim svjedočenjima i ulogom zviždača ili kako on to naziva – osobe od savjesti – doktor Wigand doprinosi razvoju demokracije i civilnog društva. Na već ranije spomenutom okruglom stolu okupili su se i neki od hrvatskih zviždača (Robert Matijević iz Carine, Ankica Lepej, bivša službenica Zagrebačke banke, Srećko Sladoljev iz Imunološkog zavoda) koji su s psihologinjom Mirjanom Krizmanić i bivšom državnom odvjetnicom Jadrankom Sloković, raspravljali o trenutačnoj poziciji zviždača i (ne)postojanoj zakonskoj podršci za iste. Subotnja večer kulminirala je predavanjem pod nazivom “Inside the insider” na kojem je dr. Wigand poticao građane da se uvijek opredijele za istinu te da djeluju prema vlastitoj savjesti.

Dok je sav navedeni program bio besplatan, jedino se ulaz na projekcije u Dokukinu naplaćivao. No zanimljivi dokumentarci  te solidno popunjena dvorana tog simpatičnog kina u Katančićevoj 3 dokaz su da je vrijedilo izdvojiti dvadeset kuna po filmu (ili petnaest za film “Izdajnik protiv zločinca”). Sveukupno ih je prikazano četiri, a sam festival otvoren je projekcijom “zviždačkog”  izraelskog filma “Revolucija 101”, pod redateljskom palicom Doran Tsavbarija. Istom tematikom bavi se “Plaćeni ubojica – soba 164” Gianfranca Rosija, dok “Ne baš taliban” govori o licemjerstvu i dvostrukim standardima arapskog svijeta. Prošlogodišnji srpski film “Izdajnik protiv zločinca” koji govori o tabu temama na području bivše Jugoslavije, u nedjelju je premijerno prikazan u Hrvatskoj. Redatelj Želimir Gvardiol, inače nagrađivani autor dokumentaraca o ljudskim pravima, u tom filmu progovara o najmlađem (bivšem) generalu JNA koji je od strane strane Srbije optužen za veleizdaju, dok je u isto vrijeme u Hrvatskoj osuđen za ratni zločin. Na kraju projekcije redatelj se pridružio publici, s njom komentirao film i vlastitu obiteljsku situaciju, čime je ujedno i završio ovogodišnji Zagrebi!Festival.