Vijesti

21.09.2011. 11:37:25 (Libela)

Danas je Međunarodni dan mira

"21. rujna 2011. u svijetu će se obilježiti 30. Međunarodni dan mira koji se obilježava unutar zemalja članica Ujedinjenih naroda. Republika Hrvatska kao članica UN-a također bi se trebala prisjetiti toga datuma i to ne samo datuma radi, već zbog činjenice kako smo donedavno svjedočili najvećoj prijetnji miru – oružanom sukobu, a u našoj neposrednoj okolini, na relaciji Srbija - Kosovo i danas vidimo koliko je mir nestabilan.

Danas su pred nama novi izazovi koji donose nemire u živote građana RH, primarno povezani uz društvene nepravde kao što je siromaštvo, socijalna nesigurnost, gubitak posla ili opterećenost kreditnim zaduženjima. U trenucima kada nema oružanih sukoba važno je i dalje brinuti se o miru i biti predan nenasilju, jer samo na tim principima možemo kvalitetno pristupiti rješavanju društvenih nepravdi. Mir, nenasilje i ljudska prava se uče i stječu stvaranjem kulture nenasilja.

Ovim putem podsjećamo kako u RH još uvijek nije sustavno zaživio program obrazovanja za mir, nenasilje i ljudska prava, niti njegov prihvaćen organizacijski oblik: odgoj i obrazovanje za demokratsko građanstvo. Sustavno obrazovanje temeljeno na vrijednostima mira i nenasilja put su prema trajnom i održivom miru.

Iako je Vlada RH u više navrata najavljivala uvođenje predmetnog područja i izbornog predmeta od početka ove školske godine, mladi u Hrvatskoj i dalje neće imati priliku sustavno se odgajati i obrazovati za mir, ljudska prava i demokratsku političku kulturu. Čini se da u post-ratnoj Hrvatskoj, tema mira i dalje stvara više nemira i neodlučnosti među političkom elitom nego li je to slučaj sa drugim temama. Ovim putem apeliramo na donositelje odluka da narednu školsku godinu iskoriste za iskren, predan i suradnički rad na uvođenju mirovnog i građanskog obrazovanja na svim razinama obrazovanja, kako bi se u rujnu 2012. godine krenulo sa sustavnim obrazovanjem za mir, nenasilje i ljudska prava u domaćim obrazovnim institucijama.

U međuvremenu Centar za mirovne studije i druge organizacije civilnog društva doprinose edukaciji građana kroz neformalne edukacijske programe. Jedan od njih su i Mirovni studiji - obuhvatni program obrazovanja za mir koji najavljuju upise za 14. za generaciju polaznika/ca.
Upisi počinju 21. rujna a više informacija o samim upisima možete pronaći na www.cms.hr.

Ovim putem Vas pozivamo da zajedno s nama obilježite Međunarodni dan mira i to u srijedu 21. rujna 2011. u 19 sati u kinu Grič, Jurišićeva 1, Zagreb gdje ćemo predstaviti nadolazeći program Mirovnih studija, premijerno prikazati dokumentarni film "Tražili smo radnike, a dobili smo ljude" koji je nastao u suradnji sa Mirovnim inštitutom iz Ljubljane a tematizira položaj stranih radnika u EU, te publikacije: Imagi_nacija: Građanski identiteti i prava: Ostvarenje prava ekonomskih migranata kao doprinos izgradnji održivog mira."

Tagovi: cms, mir, nenasilje

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM