U fokusu

Australke uskoro na ratištima

Nakon što je australska vlada u utorak objavila ukidanje razlike između spolova kada je riječ o sudjelovanju u svim vojnim akcijama, Australke će konačno moći na ratišta diljem svijeta, rame uz rame muškim kolegama. Australija, bliska saveznica SAD-a, postat će, nakon Kanade, Novog Zelanda i Izraela četvrta zemlja koja će omogućiti sudjelovanje vojnikinja u borbenim akcijama, ukoliko prođu testove fizičke sposobnosti.

Australke uskoro na ratištima

Nakon što je australska vlada u utorak objavila ukidanje razlike između spolova kada je riječ o sudjelovanju u svim vojnim akcijama, Australke će konačno moći na ratišta diljem svijeta, rame uz rame muškim kolegama.

Australija, bliska saveznica SAD-a, postat će, nakon Kanade, Novog Zelanda i Izraela četvrta zemlja koja će omogućiti sudjelovanje vojnikinja u borbenim akcijama, ukoliko prođu testove fizičke sposobnosti.

Dosad su australske vojnikinje mogle obavljati većinu poslova u australskim vojnim snagama koje čini 59.000 vojnika, među kojima je i posao u podmornicama ili u zračnim vojnim snagama.

U Afganistanu Australke služe u topničkim snagama i kao operaterke bespilotnih letjelica, ali im dosad nije bio dopušten ulazak u pješačke borbene postrojbe i specijalne snage, koje čine ukupno oko sedam posto vojnih radnih mjesta.

Hm, jesmo se i za to borile?