Vijesti

05.10.2011. 10:26:02

Kastavski župnik kriv za diskriminaciju i uznemiravanje LGBT osoba

Županijski sud u Rijeci prihvatio je udružnu tužbu za diskriminaciju po Zakonu o suzbijanju diskriminacije koju su protiv Franje Jurčevića iz Kastva podnijeli Centar za LGBT ravnopravnost (kojeg čine udruge LORI, Zagreb Pride i Queer Zagreb) i Centar za mirovne studije zbog njegovih homofobnih i ekstremističkih natpisa na blogu "zupnik.blog.hr".

Sudsko vijeće kojim je predsjedala sutkinja Ivanka Maričić Orešković proglasilo je Jurčevića krivim zbog članaka "Beograski poučak" i "Koliko mi je poznato do sada niti jedan novinar u Hrvatskoj nije osudio perverzije lezbijki i homoseksualaca u Španjolskoj", objavljenih na njegovom blogu 10. studenog 2010., uvrdivši da je diskriminirao, poticao na diskriminaciju i uznemiravao po osnovi spolne orijentacije nazivajući LGBT osobe "bolesnima", "perverznima", "besramnim jadnicima", "osobama bolesnih usmjerenja", "nenormalnima", "perverznim i nastranim osobama".

Sud je Jurčevića obvezao da o svom trošku, u roku od osam dana, objavi presudu u tiskovinama "Jutarnji list" i "Novi list", te mu je zabranio daljnje pisanje tekstova na blogu "zupnik.blog.hr" na način da osobe diskriminira po osnovi spolne orijentacije. Kastavskom župniku sud je također naložio da u roku od osam dana ukloni sporne tekstove sa svoje stranice.

 

Veliki dan za LGBT osobe i pravdu u RH

Franjo Jučević je u siječnju ove godine proglašen krivim za "rasnu i drugu diskriminaciju" te je osuđen na tri mjeseca uvjetne zatvorske kazne u kaznenom postupku  kojeg je protiv njega vodilo Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci.

Nadamo se da su ove presude dovoljno jasna poruka javnosti i osobama koje šire i promiču homofobiju i šovinizam da su diskriminacija, uznemiravanje, pa i samo poticanje na diskriminaciju protiv LGBT osoba  apsolutno nedopustivi i suprotni zakonima RH. Istovremeno su i temelj svim građanima/kama RH koji se osjećaju na neki način oštećenima izjavama Franje Jurčevića za pokretanje građanske parnice za nadoknadu štete nakon pravomoćnosti ove presude.

 

 Centar za LGBT je do sada podigao prve tri udružne tužbe za diskriminaciju u RH

Podsjećamo javnost da su Centar za LGBT ravnopravnost i Centar za mirovne studije podigli prve udružne tužbe za diskriminaciju u RH – protiv Franje Jurčevića iz Kastva, predsjednika Dinama Zdravka Mamića i  predsjedinka Hrvatskog nogometnog saveza Vlatka Markovića. Dok je Županijski sud u Rijeci u razumnom roku ustvrdio diskriminaciju i proglasio Jurčevića krivim, sutkinje Županijskog suda u Zagrebu, za razliku od UEFE, nepravomoćno su oslobodile Markovića i Mamića krivnje za diskriminaciju i uznemiravanje, te je u tijeku žalbeni postupak na Vrhovnom sudu RH.

Tagovi: crkva, homoseksualnost, lgbtiq, religija, sudstvo

Vezani članci:

Facebook komentari

Stup srama

Iz drugih medija

AEM