Vijesti

17.10.2011. 11:52:02

Na razini stavova muškarci podržavaju rodnu ravnopravnost, u praksi baš i ne

Nataša Bijelić

Nataša Bijelić

U organizaciji Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) u Zagrebu je u petak, 14.10.2011. održana jednodnevna međunarodna konferencija "Muškarci i rodna ravnopravnost: Za ravnopravnost je potrebno dvoje" na kojoj su predstavljeni rezultati prvog istraživanja o stavovima i ponašanjima muškaraca u Hrvatskoj.

Konferencija je u zagrebačkom hotelu "Dubrovnik" okupila stotinjak sudionika iz čak 13 država (između ostalih iz Italije, Australije, Španjolske, Njemačke, Belgije, Portugala, Islanda, Estonije i Turske),  a među njima su u većini bili predstavnici organizacija civilnog društva, istraživačkih institucija i vladinih ureda i ministarstava.

Veliko trogodišnje međunarodno istraživanje o stavovima i ponašanjima muškaraca o temama vezanim uz rodnu ravnopravnost u Hrvatskoj je provela udruga CESI. Istraživanje su na međunarodnoj razini inicirali i koordinirali International Center for Research on Women (ICRW) iz SAD-a i Instituto Promundo iz Brazila, a osim u Hrvatskoj, provedeno je i u Brazilu, Meksiku, Indiji, Čileu i Ruandi. Istaknuto istraživanje uz stavove muškaraca o temama koja se tiču ravnopravnosti, uključilo je i mišljenje žena o ponašanjima muškaraca u odnosu na tu temu. Istraživanje je u Hrvatskoj provedeno na uzorku od 1500 muškaraca i 505 žena u dobi od 18 do 68 godina, a ispitanici su odgovarali na pitanja o temama kao što su intimne veze, roditeljstvo, seksualno ponašanje, zdravlje i nasilje.  

"Ovo je prvo istraživanje u Republici Hrvatskoj koje nam pruža sliku o tome što muškarci misle i čine. Svrha ovog istraživanja jest, na temelju uvida u stavove i ponašanja i prakse muškaraca, doprinijeti društvenoj promjeni s ciljem ostvarenja rodne ravnopravnosti," kazala je Nataša Bijelić, sociologinja  iz udruge CESI  koja je provela istraživanje.  Nataša Bijelić je u uvodnom dijelu konferencije također naglasila da dobiveni rezultati istraživanja potvrđuju da rodna ravnopravnost treba biti promovirana kao javno dobro, jer predstavlja dobit za muškarce i žene. "Rezultati su pokazali da rodna ravnopravnost ima pozitivan učinak na muškarce," istaknula je dodatno Bijelić, pojašnjavajući kako su muškarci koji podržavaju rodnu ravnopravnost u stavovima zadovoljniji vezom s partnericom, te da više sudjeluju u kućanskim poslovima i brizi oko djece. No ipak, istaknule su predstavnice udruge CESI na konferenciji, iako generalno gledano na razini stavova muškarci podržavaju rodnu ravnopravnost u društvenoj, ali i u privatnoj sferi, istraživanje je potvrdilo da ravnopravnost ipak izostaje u praksi.

Uz već spomenutu publikaciju i istraživanje "Muškarci i rodna ravnopravnost u Hrvatskoj", udruga CESI, tijekom konferencije je predstavila i analizu, s pripadajućom publikacijom "Analiza javnih politika u RH s obzirom na tretman muškaraca i njihov utjecaj na konstrukciju muškosti" o čemu je zaključno Nataša Bijelić kazala: "Rezultati istraživanja o muškarcima i rodnoj ravnopravnosti i analiza politika namijenjeni su donositeljima odluka i kreatorima politika i institucijama kako bi se podigla svijest među ovim akterima o potrebi uključivanja muškaraca u pitanje rodne ravnopravnosti.  Rezultati također  mogu poslužiti donositeljima  odluka u osmišljavanju praktičnih strategija za uključivanje muškaraca u pitanja seksualnog i reproduktivnog zdravlja, pitanja rodno-uvjetovanog nasilja, očinstva i zdravlja."

Tagovi: cesi, istraživanje, muškarci, rodna ravnopravnost

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM