U fokusu

Jednak komad kolača i za žene

Bečki Equal Pay Day

U Beču se 15. listopada 2011. godine, obilježio Equal Pay Day koji je iniciran u svrhu borbe protiv neravnopravnosti dohodaka kod muškaraca i žena. Bečka razlika u dohocima trenutno iznosi 21,2 posto manje nego u ostatku zemlje, a to što se ona u Beču iz godine u godinu smanjuje može se pripisati konzekventnoj politici izjednačavanja. Tome je prije svega pomogao propis, kojim se prilikom dodjele javnih poslova preferiraju poduzeća koja pojačano zapošljavaju žene.

Bečki Equal Pay Day

U Beču se 15. listopada 2011. godine, obilježio Equal Pay Day koji je iniciran u svrhu borbe protiv neravnopravnosti dohodaka kod muškaraca i žena.

Tim povodom je i Bečka zastupnica za ženska pitanja Sandra Frauenberger dva dana ranije organizirala veliku akciju pod motom “Uzmite svoj dio kolača”, u okviru koje je Bečankama dijelila čokoladni kolač veličine osobnog automobila. Frauenberger je izjavila, da je napokon došlo vrijeme da i žene dobiju jednak komad kolača. Brojke doduše pokazuju da se stvari mijenjaju, ali to je po mišljenu bečke zastupnice još uvijek presporo.

Bečka razlika u dohocima trenutno iznosi 21,2 posto manje nego u ostatku zemlje, a to što se ona u Beču iz godine u godinu smanjuje može se pripisati konzekventnoj politici izjednačavanja. Tome je prije svega pomogao propis, kojim se prilikom dodjele javnih poslova preferiraju poduzeća koja pojačano zapošljavaju žene.

Frauenberg ovaj put ide korak dalje i zahtijeva obvezujuće kvote za upravne i nadzorne odbore poduzeća koja se nalaze na burzi jer je sukladno statistikama samo jedan posto upravnih i sedam posto nadzornih pozicija u rukama žena. Ove brojke po mišljenu Frauenberger zahtijevaju zakonsko obvezivanje jer muškarci dobrovoljno neće dijeliti niti novce niti moć.

Grad Beč još od 1997. godine ima zakonski propisanu 50-postotnu žensku kvotu. Od tada se broj žena na vodećim gradskim pozicijama kontinuirano povećava. Tako su 2010. godine na čelu čak 22 od 62 gradska magistrata bile žene. To odgovara ženskom udjelu od 35 posto, koji je u 1997. iznosio samo 5 posto, što po riječima bečke zastupnice za ženska pitanja dokazuje da su propisane kvote itekako djelotvorne.