U fokusu

“Više žena tamo gdje su moć i novac”

Potrebno je više žena tamo gdje su moć i novac, tamo gdje se stvarno odlučuje, istaknula je premijerka Jadranka Kosor otvarajući Regionalnu konferenciju o ulozi žena u ekonomskom rastu u jugoistočnoj Europi. Regionalnu inicijativu za unapređenje ženskog poduzetništva, na kojoj sudjeluje više od 170 poduzetnica iz osam zemalja jugoistočne Europe, organizirala je Zagrebačka škola ekonomije i menadžmenta u suradnji s američkim Ministarstvom vanjskih poslova i veleposlanstvom u Hrvatskoj.

“Više žena tamo gdje su moć i novac”

Potrebno je više žena tamo gdje su moć i novac, tamo gdje se stvarno odlučuje, istaknula je premijerka Jadranka Kosor otvarajući Regionalnu konferenciju o ulozi žena u ekonomskom rastu u jugoistočnoj Europi.

Regionalnu inicijativu za unapređenje ženskog poduzetništva, na kojoj sudjeluje više od 170 poduzetnica iz osam zemalja jugoistočne Europe, organizirala je Zagrebačka škola ekonomije i menadžmenta u suradnji s američkim Ministarstvom vanjskih poslova i veleposlanstvom u Hrvatskoj.

Hrvatska Vlada dijeli stajališta SAD-a o važnosti jačanja položaja žena na svim područjima života, a poboljšanje stanja na području političke participacije žena u Hrvatskoj ostaje za nas stalan izazov. Hrvatska je donijela zakon koji predviđa postupno povećanje zastupljenosti žena u politici do 40 posto, a danas u Hrvatskom saboru ima 25 posto zastupnica, što je iznad svjetskoga prosjeka, no nas to ne zadovoljava, rekla je premijerka.

Američka veleposlanica za globalna ženska pitanja Melanne Verveer istaknula je kako se pitanje rodne ravnopravnosti u poslovnom svijetu ne postavlja zbog zahtjeva udruga za ženska prava nego zbog činjenice da su zemlje u kojima je ravnopravnost žena i muškaraca na području poduzetništva i tržišta rada veća ekonomski uspješnije i prosperitetnije.

Verveer je sudionicama konferencije prenijela i poruku američke državne tajnice Hillary Clinton da je za postizanje gospodarskog rasta nužno otključati vitalni izvor rasta koji će osnažiti naša gospodarstva u idućim desetljećima – a to su žene poduzetnice.

Regionalnom konferencijom pod nazivom Ulaganje u budućnost, koja se održava od 24. do 26. listopada u hotelu Westin, želi se uspostaviti mreža potpore poduzetnicama u ovom dijelu Europe, a sudionicama će se osim predsjednice Republike Kosovo Atifete Jahjage obratiti uspješne poslovne žene iz Srbije, BiH, Albanije, Crne Gore i Hrvatske.