U fokusu

Stranke počele predavati liste DIP-u

Objavljena je informacija da u sedmoj izbornoj jedinici HSP-ovu listu nosi Bernarda Halapa Topolnjak te da je lista u cijelosti sastavljena od žena. Ostaje za vidjeti da li je ovo napravljeno po principu žene na jednu, a muškarci na preostalih devet lista. Prema aktualnim anketama Laburisti uglavnom osvajaju jedan mandat po izbornoj jedinici, te izgleda da će jedina laburistikinja u Saboru biti Nensi Tireli, labinska pjesnikinja.

Stranke počele predavati liste DIP-u

Hrvatska stranka prava (HSP) predala je jučer Državnom izbornom povjerenstvu svoje izborne liste. Iako ih nisu u cijelosti objavili na svojim web stranicama, objavljena je informacija da u sedmoj izbornoj jedinici listu nosi Bernarda Halapa Topolnjak te da je lista u cijelosti sastavljena od žena. Ostaje za vidjeti da li je ovo napravljeno po principu žene na jednu, a muškarci na preostalih devet lista. Kako bilo, ostaje činjenica da se HSP nije držao Zakona o ravnopravnosti spolova i sastavio rodno uravnotežene stranačke liste.

Liste su danas predali i Hrvatski laburisti

– Zadovoljan sam što na listama od 140 kandidata ima 50 žena što je oko 36 posto, dok su 32 osobe mlađe od 35 godina – istaknuo je Lesar kako prenosi Jutarnji list. No, od tih 50 žena, imaju jednu nositeljicu odnosno prvu na listi – Nensi Tireli u 8. izbornoj jedinici, dok su žene druge na listi u 5., 6. i 7. izbornoj jedinici. Obzirom da prema aktualnim anketama Laburisti uglavnom osvajaju jedan mandat po izbornoj jedinici, čini se da će jedina laburistikinja u Saboru biti upravo Nensi Tireli, labinska pjesnikinja.