U fokusu

Čovječe, oslobodi se!

Međunarodni dan ljudskih prava obilježila je na subotnjoj špici Kuća ljudskih prava Zagreb, instalacijom “Čovječe, oslobodi se!”.Ona se sastojala od četiri vrste igrača, polja za kretanje i velike kocke. Za razliku od originala gdje je svaki igrač svakome protivnik, ovdje su ujedinjeni osiromašene, nezaposlene i prezadužene građanke i građani protiv zlih bankara.

Čovječe, oslobodi se!

Međunarodni dan ljudskih prava obilježila je na subotnjoj špici Kuća ljudskih prava Zagreb, instalacijom “Čovječe, oslobodi se!”. Cilj im je bio upozoriti i osvijestiti građane o nesrazmjeru moći i bogatstva u društvu te nastojanju udruga civilnog društva da se takvo stanje promijeni.

Trg bana Josipa Jelačića mjesto je radnje gdje se igrala igra “Čovječe, oslobodi se!”, pandan igri “Čovječe, ne ljuti se!”. Ona se sastojala od četiri vrste igrača, polja za kretanje i velike kocke. Za razliku od originala gdje je svaki igrač svakome protivnik, ovdje su ujedinjeni osiromašene, nezaposlene i prezadužene građanke i građani protiv zlih bankara.

Poanta instalacije je prema riječima Sanje Sarnavke, iz udruge B.a.b.e., “ujedinjenje građana protiv banaka jer građani su sve siromašniji, a one se i dalje bogate. Želi se postići ravnopravan položaj građana i banaka. Udruživanjem građana i educiranjem, te upornošću želi se pregovorima postići da banke budu odgovornije za svoje štediše.”

Kuća ljudskih prava Zagreb osnovana je 2008. godine. Čine je  šest organizacija civilnog društva iz Zagreba, B.a.b.e., Centar za mirovne studije, Documenta- Centar za suočavanje s prošlošću, Građanski odbor za ljudska prava, Udruga za promicanje istih mogućnosti te Udruga za zaštitu i promicanje mentalnog zdravlja Svitanje. Članica je  međunarodne mreže “kuća” čije je sjedište u Oslu.