U fokusu

Otvoreno pismo povodom imenovanja promatrača i promatračica u Europski parlament

Republika Hrvatska uskoro u Europski parlament šalje 12 promatrača/ica koji/e se biraju iz redova saborskih zastupnika/ca slijedom izbornog rezultata. Nevladine ženske feminističke organizacije CESI, Babe!, Domine, Delfin i CGI u otvorenom pismu podsjećaju Hrvatski sabor i političke stranke na odredbe Zakona o ravnopravnosti spolova.

Republika Hrvatska uskoro u Europski parlament šalje 12 promatrača/ica koji/e se biraju iz redova saborskih zastupnika/ca slijedom izbornog rezultata. Ovim putem podsjećamo Hrvatski sabor i političke stranke na odredbe Zakona o ravnopravnosti spolova koji u članku 12. kaže da su Pri imenovanju članova diplomatskih predstavništva, članova odbora, povjerenstava i izaslanstva koja zastupaju Republiku Hrvatsku na međunarodnoj razini, državna tijela dužna voditi računa o uravnoteženoj zastupljenosti žena i muškaraca.”. Uravnotežena zastupljenost pak znači da mora biti najmanje 40% podzastupljenog spola. U slučaju imenovanja hrvatskih promatrača i promatračica u Europski parlament to bi značilo da hrvatsku delegaciju treba činiti najmanje 5 žena odnosno najmanje 5 muškaraca izabranih iz redova saborskih zastupnika/ca.

Bez ravnopravnog sudjelovanja žena i muškaraca u procesu obnašanja vlasti ne možemo očekivati niti ravnopravnost u drugim područjima života te samim time niti oživotvorenje stvarne ravnopravnosti spolova. Kao što je poznato Hrvatska je nakon posljednjih parlamentarnih izbora učinila korak unazad u zastupljenosti žena u Hrvatskom saboru te je temeljem izbornih rezultata u Sabor izabrano svega 19,8% žena. U Europskom parlamentu udio žena u 2011. godini bio je 34,8% i, za razliku od hrvatskog parlamenta, udio žena u Europskom parlamentu kontinuirano raste.

Ravnopravnost spolova jedna je od temeljnih vrijednosti Europske unije, jednako kao što je temeljna društvena vrednota zapisana u Ustavu Republike Hrvatske. Republika Hrvatska uložila je značajne napore u donošenje antidiskriminacijskog zakonodavstva. Vrijeme je da obnašatelji vlasti i političke stranke donesene Zakone počnu poštovati i provoditi.

Otvoreno pismo potpisuju ženske feminističke organizacije:

CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje

BaBe! (Budi aktivna. Budi emancipiran.)

DOMINE – feministička organizacija za promicanje ženskih prava i razvoj civilnog društva

Centar za podršku i razvoj civilnog društva DELFIN

Centar za građanske inicijative Poreč – CGI