U fokusu

Magnum 365 ili zašto su dlake na prsima oznaka muževnosti

U sklopu projekta “Oni dolaze” u Galeriji SC na Noć muzeja otvorena je izložba “Magnum 365” Luke Hrgovića i Duje Medića. Dvojica mladih umjetnika kritiziraju razvoj muške golotinje i estetske standarde. Naslove izložbe Magnum 365 sugerira, pištolj Magnum kao muškarčevu najdražu igračku.

Magnum 365 ili zašto su dlake na prsima oznaka muževnosti

U sklopu projekta “Oni dolaze” u Galeriji SC na Noć muzeja otvorena je izložba “Magnum 365” Luke Hrgovića i Duje Medića. Dvojica mladih umjetnika kritiziraju razvoj muške golotinje i estetske standarde. Naslove izložbe Magnum 365 sugerira, pištolj Magnum kao muškarčevu najdražu igračku. Fotografije Duje Medića u pozama Burt Reynoldsa u Cosmopolitanu zbog kojeg je to izdanje prodano u 36 milijuna primjeraka, te Davida Hasselhoffa i Seana Conneryja odgovaraju njegovu stavu o nužnosti dlaka na prsima.

Duje Medić upozorava na zaboravljeni trend koji za tog umjetnika znači muževnost.

Luka Hrgović, pak u kratkom lažnom dokumentarcu glumi pretencioznog supermodela Bianca Medica, a Medić glumi fotografa Lucasa Hasselblada koji zajedno rade performanse i fotografije, pritom kritizirajući “modni svijet.”

Mladi umjetnici su na duhovit način prikazali kako se pojam muškarca mijenjao od antičke Grčke do danas, te način na koji su muškarci doživljavani kroz film i fotografiju.

Apeliraju na činjenicu da je ženska golotinja opravdana, a za muškarčevu se uvijek traži opravdanje.

Tradicijski, goli muškarci su simbol antičkog ideala ljepote. U drevna vremena muška golotinja bila je uobičajena u javnim skulpturama dok se za žensku trebalo tražiti opravdanje u priči. Danas je obrnuta situacija – u filmovima i fotografiji, ženska je golotinja češća od muške, a za potonju su potrebna objašnjenja (kao na fotografiji Mije Vesovića (iz 1980.) koja je na naslovnici Poleta prikazivala golog Milana Šarovića, tadašnjeg golmana Dinama, a uredništvo se “opravdavalo” igrom riječi (gol man – gol čovjek).

Izložba je otvorena do 4. veljače u Galeriji SC.