Vijesti

01.02.2012. 10:33:00 - T.B.

Lažne mjere pomoći obiteljima

Rode poslale košare s dječjom hranom Ministrima/cama

PRIOPĆENJE

Udruga RODA danas je poslala članovima Vlade RH košaru s dječjom hranom. U njoj su se nalazili voće, povrće i žitarice – kelj, mrkva, koraba, brokula, cvjetača, tikvice, jabuke, banane, krumpir, naranče, mandarine, luk, riža, ječam, palenta, gris, leća, grah, slanutak.
Time želimo upozoriti Vladu da će jedan dio njihove nove porezne politike u stvarnosti imati lošije posljedice nego što se to isprva čini. Radi se o smanjenju stope PDV-a na dječju hranu, ali samo na industrijski konzerviranu i prerađenu "dječju hranu", kojoj je to samo trgovački naziv.

Nadomjestci za majčino mlijeko već imaju nultu stopu PDV-a, tako pod trgovačkim nazivom "dječja hrana" ostaju konzervirane kašice i sokovi, instant-čajevi i druga prerađena hrana. Ona je zapravo manji dio stvarne dječje hrane, lošiji i skuplji izbor u prehrani djece, a mnoge je obitelji uopće ne upotrebljavaju. Dok je adaptirano mlijeko presudno za život djece koja nisu dojena, ostala industrijska "dječja hrana" nije.

Prava, zdrava, jednostavna i jeftinija dječja hrana prvenstveno je majčino mlijeko, a zatim je dječja hrana dio obiteljske prehrane: mrkva, jabuka, kruška, krumpir, tikvica, kukuruzno brašno, riža, proso, piletina, maslinovo ulje i mnoge druge zdrave namirnice. Sudjelovanje djeteta u obiteljskoj hrani od prvih dana dohrane (sa 6 mjeseci), uz male prilagodbe, pokazalo se kao najbolji izbor prehrane djeteta.

Nadalje, proizvođači industrijske "dječje hrane" ujedno su i proizvođači nadomjestaka za majčino mlijeko i putem svojeg marketinga s ogromnim budžetima sustavno potkopavaju dojenje. Majčino mlijeko je besplatno, daleko najzdravije za svako dijete i najbolji izbor za obitelj.

Želimo upozoriti na posljedice koje će imati ova međustopa PDV-a:

  • mnogim se obiteljima uopće neće pomoći, jer mnoga djeca ne jedu industrijsku dječju hranu  (niti je to potrebno)
  • kao porast prodaje industrijske "dječje hrane" u odnosu na svježu hranu, bit će veća zarada proizvođača nadomjestaka za majčino mlijeko i veći njihov budžet za marketing upravo nadomjestaka, što će za posljedicu imati još manje dojene djece
  • industrijska "dječja hrana" neće pridonijeti zdravlju djece.


Dodajemo još neke brojke:

  • cijena adaptiranog mlijeka za 1 mjesec - oko 500 kn   
  • cijena majčinog mlijeka - besplatno
  • cijena prosječne industrijske kašice - 7 kn   
  • cijena palente s brokulom za jedan obrok - 3 kn
  • cijena industrijske kašice od jabuka za jedan obrok - 7 kn   
  • cijena jednog kilograma jabuka (4-5 obroka) - 7 kn

Smatramo da prostora za brigu o najmlađima ima puno. Od olakšavanja nabave svježeg voća, povrća i žitarica, do odjeće i obuće za bebe (ograničeno do neke veličine). Iako međustopa PDV-a na "dječju hranu" dobro zvuči, promašena je bit, a to je stvarna, značajna i dobro usmjerena pomoć obiteljima s djecom.

Tagovi: civilno društvo, hrvatska, obitelj, rode, socijalna pravda

Vezani članci:

Facebook komentari

Stup srama

Iz drugih medija

AEM