U fokusu

Za kvalitetne ljubavne veze mladih na Valentinovo (i preostala 364 dana)

Uoči Valentinova, praznika zaljubljenih, feministička organizacija CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, želi još jednom upozoriti na problem nasilja u vezama mladih te pozvati na rad s mladima kako bi oni znali razlikovati kvalitetne i na ljubavi utemeljene veze od štetnih  i nasilnih veza.

Za kvalitetne ljubavne veze mladih na Valentinovo (i preostala 364 dana)

Uoči Valentinova, praznika zaljubljenih, feministička organizacija CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, želi još jednom upozoriti na problem nasilja u vezama mladih te pozvati na rad s mladima kako bi oni znali razlikovati kvalitetne i na ljubavi utemeljene veze od štetnih  i nasilnih veza.

Nasilje u vezama može imati neposredne, kao i dugoročnije posljedice za žrtve, počinitelje/ice, obitelji i zajednicu. Gotovo svakodnevno svjedočimo slučajevima djevojaka i žena koje su smrtno stradale od svojih mladića/partnera/muževa ili slučajevima seksualnog iskorištavanja maloljetnica u odgojnim institucijama. Prema podacima CESI istraživanja više od dvije trećine mladih doživjelo je da se osoba s kojom su u vezi prema njima nasilno ponašala, a nešto manje od polovice barem jednom se nasilno ponašalo prema partneru/partnerici. Skoro dvije trećine ne smatra ljubomorno ponašanje oblikom nasilja, a za više od polovice ljubomora je bila razlog za nasilno ponašanje u vezi. Smatramo da je neophodno raditi s mladima na prevenciji nasilja jer je to doba kada ulaze u prve veze i vrlo često ne prepoznaju neke vrste ponašanja u svojim vezama kao nasilje. Nužno je raditi na prepoznavanju i uklanjanju rodnih stereotipa i mitova o nasilju koji opravdavaju i podržavaju nasilje protiv žena. Uzme li se u obzir koliko je problem ozbiljan – kao i koliko je složen – učinkovita reakcija zahtjeva trajnu posvećenost i suradnju zajednice, osoba na pozicijama odlučivanja i stručnjaka i stručnjakinja, te uključivanje mladih.  

CESI već niz godina radi na prevenciji nasilja u vezama mladih, a početkom ove godine započele smo u suradnji s partnerskim organizacijama – Mirovna Grupa Oaza Beli Manastir, Udruga Potencijal iz Rijeke, Udruga Zora iz Čakovca i Udruga ZUM iz Pule – s provođenjem projekta POVEZANI – ZA VEZE BEZ NASILJA. Svrha projekta je poticanje učinkovite primjene javnih politika koje se bave sprječavanjem nasilja u partnerskim vezama mladih te uklanjanjem rodnih stereotipa i ostalih uzroka rodno uvjetovanog nasilja.

Tijekom projekta POVEZANI – ZA VEZE BEZ NASILJA pet udruga će zajedničkim radom doprinijeti pozitivnim društvenim promjenama  i djelotvornoj prevenciji i sprječavanju nasilja u vezama mladih, a osim na nacionalnom nivou, aktivnosti će se provoditi u Istarskoj, Međimurskoj, Osječko baranjskoj, Primorsko goranskoj županiji i Gradu Zagrebu.

Provesti će identifikaciju prevencijskih programa koje provode srednje škole, udruge i obiteljski centri te analizu nacionalnih strategija i županijskih programa prema mladima i politika za ravnopravnost spolova. Podaci prikupljeni tijekom istraživanja i analize koristit će se u preporukama za razvoj modela dobre prakse u lokalnoj zajednici te aktivnostima zagovaranja i osvještavanja  o važnosti prevencije nasilja u partnerskim vezama mladih.

Stručnjaci/kinje i donositelji/ce odluka biti će uključeni u raspravu o pitanju nasilja u vezama mladih te će im biti ponuđena podrška u izradi i provođenju preventivnih programa. 

Provesti će javne akcije u suradnji s drugim udrugama i mladima, te organizirati nastupe u medijima radi povećanja utjecaja na institucije i senzibiliziranja javnosti na važnost prevencije nasilja u partnerskim vezama mladih.

Projekt POVEZANI – ZA VEZE BEZ NASILJA provodi se uz financijsku potporu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, a u okviru programa Demokratizacija i razvoj civilnog društva.