Vijesti

05.03.2012. 14:47:55 - Andreja Pančur

Dan žena 2012.

Još od 1857. godine demonstracijom zaposlenica u New Yorku, koje su se žalile na uvjete rada u industriji odjeće i tekstila, što se nastavilo sljedećih godina i 1910., prvom ženskom konferencijom te prijedlogom njemačke socijalistice Clare Zetkin da se 8. mart, odnosno 8. ožujka, proglasi Međunarodnim danom žena, praksa se uz nekoliko pomaka i aktualnih pitanja slavi i danas. Kao i svake godine, u Hrvatskoj i svijetu 8. ožujka podiže svijest položaja žena, a mi ćemo pokušati sumirati događaje u ovom tjednu kako bismo vas uputili gdje svojim prisutstvom možete podržati i produbiti vlastito znanje o postignućima i pravima žena, kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu.

Ženska sekcija Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Odbor žena Nezavisnih hrvatskih sindikata, Koordinacija Žene Hrvatske udruge sindikata te pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, 6. ožujka u Radničkom domu (dvorana 518) u 10 sati,organiziraju Predstavljanje uputa za zaštitu dostojanstva zaposlenih žena na radu kao dostojanstvenog i sigurnog rada za žene. Govorit će: Višnja Ljubičić, Goran Selanec (zamjenik pravobraniteljice), Jasna A. Petrović (koordinatorica ženskih sindikalnih grupa), Božica Žilić (predsjednica Ženske sekcije SSSH), Višnja Stanišić (predsjednica Odbora žena Nezavisnih sindikata Hrvatske) te Krešimir Sever (predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata).

Ured za ravnopravnost spolova Vlade RH i sekcija Žena i društvo Hrvatskog sociološkog društva predstavit će zbornik znanstvenih radova Rodna ravnopravnost i diskriminacija u Hrvatskoj, koji su uredile Željka Kamenov i Branka Galić u utorak, 6. ožujka 2012. godine, s početkom u 13 sati, u Hotelu Dubrovnik, u dvorani Ban Zrinski.

 

Ususret Olimpijskim igrama u Londonu, Forum žena SDP-a organizira u svome sjedištu na Iblerovu trgu 9 (Zagreb) 6. ožujka s početkom u 10 sati okrugli stol na temu Žene i sport: važno je sudjelovati?

 

Fotoklub Rijeka organizirao je izložbu fotografija kojim žele promovirati autorstvo žene. Na izložbu su se mogle prijaviti žene koje su htjele naglasiti da je "iznad i ispred svega žena subjekt, a ne žena objekt". Prijave su završile u veljači, a otvaranje izložbe bit će u utorak, 6. ožujka u fotografskoj galeriji Principij.

 

Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH organizira program s ciljem predstavljanja rada SOIH –  Mreže žena s invaliditetom, SOS - telefona za žene s invaliditetom žrtve nasilja, kao njihovim najznačajnijim projektom, te predstavljanja knjige Standardno tumačenje Konvencije UN o pravima osoba s invaliditetom (KPOSI) iz ženske perspektive novinarke dr. Sigrid Arnade te Sabine Haefner, odvjetnice uključene u proces donošenja Konvencije. Održat će se i promocija Zbirke poezije Marka Lukića uz izvedbu Adama Končića. Program će se održati 7. ožujka 2012., Tribina Grada Zagreba, Kaptol 27 u 11,00 sati.

 

U Uredu Predsjednika Republike Hrvatske, prof. dr. sc. Ivo Josipović će se, u organizaciji Predstavništva UN-a u Hrvatskoj te Ureda Predsjednika RH, pridružiti kampanji Glavnoga tajnika UN-a te započeti stvaranje Mreže muških lidera u borbi protiv nasilja nad ženama u Hrvatskoj. Skup počinje u 13,30 sati na Međunarodni dan žena.

 

Ljubica Matijević Vrsaljko primit će nagradu Zagrepčanka godine u četvrtak 8. ožujka u 11,00 sati u Staroj gradskoj vijećnici za izniman doprinos u teorijskom i praktičnom radu na afirmaciji žena u društvu (između ostalog, osvijestila je potrebu kažnjavanja počinitelja nasilja u obitelji, što je dovelo i do zakonskih promjena). Nagradu će joj dodijeliti Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba te Davor Bernardić, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba.

 

Platforma Vox Feminae u suradnji s Dokukinom prikazuju dokumentarce koji se bave ženama, seksualnošću i rodom. Ženski filmski vikend će se održavati od četvrtka do petka (8. – 11. ožujka) nakon čega će uslijediti rasprave kako bi otvorili prostor za javno kreativno dekonstruiranje pitanja roda te pojačali žensko stvaralaštvo i djelovanje u društvu.

Tagovi: dan žena, hrvatska

Vezani članci:

Facebook komentari

Stup srama

Iz drugih medija

AEM