U fokusu

Žene u Saboru

Sedmi saziv Hrvatskog sabora u svoje je stolice, nakon odlaska muškaraca na izvršne funkcije, smjestio 36 saborskih zastupnica. Na preostalih 115 saborskih stolica, sjeli su saborski zastupnici. Najmlađa saborska zastupnica je Sandra Petrović sa svojih 27 godina a najstarijoj, Dragici Zgrebec je 61 godina. Većina zastupnica pripada dobnoj skupini između 51 i 60 godina a nešto je manje onih koje se nalaze u onoj između 31 i 40 godina. Što se obrazovne strukture tiče, najniži stupanj obrazovanja, srednju stručnu spremu, ima Nevenka Bečić, pet je zastupnica sa višom školom i preostalih 30 sa visokom stručnom spremom. Čak 12 aktualnih zastupnica u Sabor su ušle kao zamjene svojim stranačkim kolegama i kolegicama.

Žene u Saboru

Sedmi saziv Hrvatskog sabora u svoje je stolice, nakon odlaska muškaraca na izvršne funkcije, smjestio 36 saborskih zastupnica. Na preostalih 115 saborskih stolica, sjeli su saborski zastupnici. Najmlađa saborska zastupnica je Sandra Petrović sa svojih 27 godina a najstarijoj, Dragici Zgrebec je 61 godina. Većina zastupnica pripada dobnoj skupini između 51 i 60 godina a nešto je manje onih koje se nalaze u onoj između 31 i 40 godina. Što se obrazovne strukture tiče, najniži stupanj obrazovanja, srednju stručnu spremu, ima Nevenka Bečić, pet je zastupnica sa višom školom i preostalih 30 sa visokom stručnom spremom. Čak 12 aktualnih zastupnica u Sabor su ušle kao zamjene svojim stranačkim kolegama i kolegicama.

 

Ovo su malobrojne zastupnice u Hrvatskom saboru:

Ingrid Antičević Marinović (SDP)

Rođena je 4. listopada 1957. u Zadru. Završila je Pravni fakultet i stekla zanimanje pravnice u Splitu. Ovo je njezin treći mandat u Hrvatskom saboru. Na lokalnim izborima 2009. godine bila jeSDP-ova  kandidatkinja za gradonačelnicu Zadra. Ingrid je jedna od najglasnijih zastupnica, a često koristi i repliciranje u Saboru pa je sa 138 ispravaka dobila reputaciju rekorderke. Izabrana je za promatračicu u Europskom parlamentu.

 

Lidija Bagarić (SDP)

Rođena je 27. srpnja 1976. u Požegi. Školovala se u Opatiji gdje je završila Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu. Na istome fakultetu magistrirala je na Poslijediplomskom znanstvenom magistarskom studiju. Lidija je mandat dobila kao zamjenica zastupnika Željka Jovanovića. Ovo je njezin prvi mandat u Hrvatskom saboru.

 

Martina Banić (HDZ)

Rođena je 1. svibnja 1980. u Zagrebu. Zvanje diplomirane novinarke stekla je na Hrvatskim studijima u Zagrebu. Martina je i predsjednica Mladeži HDZ-a. Radila je kao glasnogovornica u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Bila je predstojnica Ureda predsjednice Vlade Republike Hrvatske, te članica nadzornoga odbora  Financijske agencije (FINA). Prvi je put izabrana u Sabor.

 

Nevenka Bečić (HGS)

Rođena je 5. ožujka 1958. u Splitu gdje je završila ekonomsku školu i stekla zvanje ekonomske tehničarke. Predsjednica je Gradskog vijeća Splita i zaposlena u poduzeću “Kerum d.o.o.” gdje obavlja funkcije direktorice i članice uprave. Nevenka je po prvi put izabrana za zastupnicu u Saboru.

 

Biljana Borzan (SDP)

Rođena je 29. studenoga 1971. u Osijeku. Studij medicine u završila je u Osijeku dobivši zvanje doktorice medicine. Biljana je specijalizirala medicinu rada i sporta. Predsjednica je osječkogSDP-a i članica Predsjedništva stranke. Tri je puta bilaSDP-ova kandidatkinja za gradonačelnicu Osijeka. Potpredsjednica je Foruma žena Gradske organizacije Osijek. Izabrana je za promatračicu u Europskom parlamentu. Ovo je njezin drugi mandat u Saboru.

 

Martina Dalić (HDZ)

Rođena je 12. studenoga 1967. u Velikoj Gorici. Završila je ekonomiju i magistirala na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Bila je glavna ekonomistica u Privrednoj banci Zagreb, a obnašala je i dužnost državne tajnice Ministarstva financija. Na mjesto predsjednice Uprave Partner banke došla je 2008. godine. U Kosoričinoj vladi godinu je dana bila ministrica financija. Ovo joj je prvi zastupnički mandat. 

 

Ada Damjanac (SDP)

Rođena je 29. siječnja 1956. u Puli gdje je kasnije završila Pedagošku akademiju kao najbolja studentica generacije i stekla zvanje nastavnice fizike i tehničke kulture. Načelnica je Fažane.  Adi je ovo prvi zastupnički mandat u Saboru. Intervju s Adom Damjanac možete pročitati ovdje.

 

Vesna Fabijančić-Križanić (SDP)

Rođena je 18. studenoga 1955. u Zagrebu gdje je završila Pravni fakultet i stekla zvanje pravnice. Od 2005. do 2006. godine bila je zamjenica gradonačelnika Velike Gorice. Ujedno je i predsjednicaSDP-a Velike Gorice.

 

Višnja Fortuna (HSU)

Rođena je 28. srpnja 1953. u Bjelovaru. Završila je socijalni rad na Pravnom fakultetu u Zagrebu te postala magistra socijalne psihijatrije i sociopatologije. Bila je pročelnica  Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom te je predsjednica zagrebačkog HSU-a. Po prvi puta postala je zastupnica u Saboru.

 

Sunčana Glavak (HDZ)

Rođena je 9. prosinca 1968. u Čakovcu. Završila je Fakultet političkih znanosti u Zagrebu i stekla zvanje magistice novinarstva. Nekadašnja je novinarka i urednica Varaždinske televizije a trenutno je glasnogovornica HDZ-a.  Sunčana je mandat saborske zastupnice obnašala i u prethodnom sazivu Sabora.

 

Tonka Ivčević (SDP)

Rođena je 21. lipnja 1973. u Splitu. Ekonomski fakultet završila je u Splitu. Ušla je u povijest kao prva gradonačelnica u povijesti Komiže i otoka Visa. Ovo joj je prvi mandat saborske zastupnice. Intervju s Tonkom možete pročitati ovdje.

 

Nadica Jelaš (SDP)

Rođena je 24. veljače 1957. u Nedelišću. Završila je Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu gdje je diplomirala ekonomiju. Nadica je potpredsjednica SDP-a Međimurja, te predsjednica Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a Međimurske županije. Obnaša drugi mandat kao zastupnica u Saboru.

 

Romana Jerković (SDP)

Rođena je 28. studenoga 1964. u Splitu. Završila je Medicinski fakultet u Rijeci.  Profesorica je na Zavodu za anatomiju riječkog Medicinskog fakulteta. Doktorirala je biomedicinu na medicinskim fakultetima u Rijeci i Padovi. Aktivna na znanstvenim skupovima, a posebno u području suzbijanja zlouporabe droge. Zamjenica je gradonačelnika Rijeke i zadužena za područje zdravstva i socijalne skrbi. Izabrana je za promatračicu u Europskom parlamentu. Ovo joj je drugi mandat u Saboru.

 

Branka Juričev Martinčev (HDZ)

Rođena je 13. studenoga 1965. u Šibeniku. Ekonomski fakultet završila je u Splitu. Branka je već dva mandata gradonačelnica Vodica. Ovo joj je prvi mandat saborske zastupnice kao zamjena zastupnika Gorana Pauka.

 

Ana Komparić Devčić (SDP)

Rođena je 18. travnja 1976. u Rijeci gdje je kasnije završila Medicinski fakultet i postala doktoricom medicine. Članica je Predsjedništva Foruma žena SDP-a i članica Gradskog vijeća Rijeke. Ovo je Anin prvi mandat u Saboru.

 

Sonja König (HNS)

Rođena je 3. kolovoza 1974. u Zagrebu. Diplomirala je politologiju na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Predsjednica je Ženske inicijative HNS-a te članica Predsjedništva HNS-a. Bila je članica Skupštine grada Zagreba. Po prvi je put zastupnica u Saboru.

 

Jadranka Kosor (HDZ)

Rođena je 1. srpnja 1953. u Pakracu. Završila Pravni fakultet u Zagrebu i stekla zvanje pravnice. U Hrvatskom saboru tijekom političke karijere obnašala je različite dužnosti. Bila je potpredsjednica Sabora, potpredsjednica Vlade, ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti te premijerka. Na predsjedničkim izborima 2005. godine, kao kandidatkinja HDZ-a izgubila je u drugom krugu. U ovom, 7. sazivu, obnaša dužnost saborske zastupnice. 

 

Ana Lovrin (HDZ)

Rođena je 2. prosinca 1953. u Zagrebu gdje je i završila Pravni fakultet i postala pravnicom. Bila je gradonačelnica Zadra, a 2006. godine imenovana je ministricom pravosuđa nakon smjene dotadašnje ministrice Vesne Škare-Ožbolt. U listopadu 2008. godine smijenjena je s položaja ministrice pravosuđa. Ovo je treći mandat za Anu kao saborsku zastupnicu.

 

Natalija Martinčević (HNS)

Rođena je 1. svibnja 1975. godine, a odrasla je i živi u Varaždinu. Završila je studij upravnog prava na Veleučilištu u Požegi. U HNS-u obnaša funkciju potpredsjednice Podružnice HNS-a Varaždin, a ujedno je i Predsjednica Interesnog odbora Ženske inicijative Varaždinske županije. Natalija je po prvi put zastupnica u Saboru.

 

Melita Mulić (SDP)

Rođena je 15. listopada 1976. u Sarajevu (Bosna i Hercegovina). Diplomirala na Sveučilištu u Zadru, na Odjelu za informatologiju i komunikologiju, a magistrirala na Sveučilištu u Sussexu u Ujedinjenom Kraljevstvu. Obnašala je funkciju tajnice Foruma žena SDP-a, a sada se nalazi u njegovom predsjedništvu. Predsjednica je Povjerenstva za ravnopravnost spolova grada Zagreba i zastupnica u Gradskoj skupštini. Ovo je Meliti prvi zastupnički mandat.

 

Sandra Petrović (SDP)

Rođena je 21. ožujka 1985. u Zagrebu. Na Pravnom fakultetu u Zagrebu diplomirala je pravo.  Bila je prva pripravnica SDP-a u Tajništvu S&D grupe u Europskom parlamentu u Bruxellesu. Sandra je po prvi puta u Saboru nakon što je postala zamjenica zastupnice Nade Čavlović Smiljanec.

 

Đurđica Plančić (SDP)

Rođena je 13. prosinca 1956. godine u Dubrovniku. Ekonomski fakultet završila 1980. godine u Splitu. Od 1981. do 1988. godine radila je u Općini Hvar, najprije kao referentica, a zatim kao direktorica Općinskog Zavoda za planiranje. Gradonačelnica je grada Staroga Grada. Zastupnički mandat dobila je kao zamjena zastupnika Branka Grčića.

 

Vanja Posavac (SDP)

Rođena je 31. srpnja 1972. u Bjelovaru. Diplomirala je politologiju na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Bila je kandidatkinja SDP-a za gradonačelnicu Bjelovara na lokalnim izborima 2009. godine. Vanja kao zastupnica zamjenjuje zastupnika Gordana Marasa.

 

Ivana Posavec Krivec (SDP)

Rođena je 17. rujna 1975. u Zagrebu. Završila Filozofski te Prirodoslovno matematički fakultet u Zagrebu i tako postala profesorica povijesti i geografije. U Hrvatskom je Saboru već obnašala dužnost zastupnice u razdoblju od tri godine, a radila je i kao profesionalna diplomatkinja. Načelnica je općine Križ u Zagrebačkoj županiji. U ovom zastupničkom mandatu zamjena je Nevenu Mimici.

 

Ivanka Roksandić (HDZ)

Rođena je 12. lipnja 1954. u Sisku. Završila je Filozofski fakultet u Zagrebu i postala profesorica hrvatskog jezika i književnosti i komparativne književnosti. Bila je ravnateljica Industrijsko – obrtničke škole u Sisku. Saborska zastupnica je bila i u 5. i 6. Sazivu Sabora, a zbog podjele mandata između HDZ-a i DC-a u ovom je sazivu zamjenica Vesni Škare-Ožbolt koja će nakon dvije godine preuzeti svoj mandat. 

 

Gordana Sobol (SDP)

Rođena je 12. rujna 1961. u Rijeci. Završila je Pedagoški fakultet u Rijeci – diplomirana psihologinja i profesorica. Obnašala je dužnosti predsjednice Odbora za ravnopravnost spolova. Predsjednica je Foruma žena SDP-a, u razdoblju od 1993. do 2000. bila je tajnica stranke kao i predsjednica glavnog odbora SDP-a. Surađuje s nevladinim udrugama, posebno iz područja ženskih i ljudskih prava. Predsjednica Savjeta Udruge “Korak” iz Karlovca, koja u svom skloništu skrbi o žrtvama obiteljskog nasilja, članica Udruge “Mobbing”,  te predsjednica Ženskog nogometnog kluba “Agram”.

 

Đurđica Sumrak (HDZ)

Rođena je 23. ožujka 1959. u Garešnici. Završila je Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu – doktorica veterinarske medicine, magistra struke. Sudjelovala je u radu pregovaračke skupine o pristupanju Europskoj uniji u 12 poglavlja. Surađivala je i sa različitim udrugama; za zaštitu životinja, poljoprivrednim i ekološkim udrugama. Funkciju zastupnice obnašala je i u prethodnom, 6. sazivu Sabora.

 

Tatjana Šimac Bonačić (SDP)

Rođena je 29. rujna 1957. u Sinju. Magistrirala je na Stomatološkom fakultetu u Zagrebu i stekla zvanje doktorice dentalne medicine, specijalistica pedodont; magistra biomedicinskih znanosti. Aktivna je na domaćim i međunarodnim stručnim kongresima, simpozijima i seminarima. Zamjenica je gradonačelnika Dubrovnika i predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Dubrovačko-neretvanske županije. Obavljala je zastupnički mandat i u 6. sazivu Sabora.

 

Dunja Špoljar (SDP)

Rođena je 31. kolovoza 1966. u Zagrebu. Završila je Visoku učiteljsku školu u Čakovcu i diplomirala razrednu nastavu. Poslijediplomski stručni studij završila je na Učiteljskoj akademiji u Zagrebu – magistra nastave i organizacije u školi.  Članica je Županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova te  predsjednica Glavnog odbora SDFŽ-a Hrvatske. Po prvi je puta saborska zastupnica, a mandat obnaša kao zamjenica Siniše Hajdaša Dončića, župana Krapinsko-zagorske županije.

 

Nansi Tireli (Hrvatski laburisti – Stranka rada)

Rođena je 26. veljače 1965. u Vinežu (Labin). Završila je Veleučilište u Rijeci i stekla zvanje stručne prvostupnice poduzetništva. Predsjednica je Odbora za ravnopravnost spolova i članica je Predsjedništva stranke. Prvi put obnaša dužnost saborske zastupnice.

 

Ruža Tomašić (HSP dr. Ante Starčević)

Rođena je 10. svibnja 1958. u Mladoševici (Maglaj, Bosna i Hercegovina). Završila je Ontario Police College u Ontariju, Kanada – detektivka inspektorica. Radila je kao policajka u borbi protiv problema droge i maloljetničke delikvencije. Ukazivala je na problem raspačavanja droge na otoku Korčuli. Bila je kaskaderka u nekim televizijskim serijama. Predsjednica je Hrvatske stranke prava dr. Ante Starčević i jedina je iz pravaških stranaka uspjela dobiti mandat u Saboru. Bila je saborska zastupnica u 5. sazivu Sabora.

 

Nada Turina Đurić (HNS)

Rođena je 11. srpnja 1964. u Rijeci. 1990. diplomirala je politologiju na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Bila je zamjenica župana Primorsko-goranske županije. Članica je Predsjedništva HNS-a i predsjednica Županijske organizacije HNS-a Primorsko-goranske županije. U saborske klupe sjela je po prvi put.

 

Marija Vukobratović (SDP)

Rođena je 18. rujna 1958. u Carevdaru, Križevci. Doktorirala je na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku i stekla zvanje doktorice poljoprivrednih znanosti. U Sabor  je za svoj prvi mandat ušla kao zamjenica zastupnika Darka Ledinskog.

 

Tanja Vrbat (SDP)

Rođena je 18. lipnja 1979. u Kopru u Sloveniji. Završila je Fakultet političkih znanosti u Trstu i postala magistra političkih znanosti. Bila je međunarodna tajnica Foruma mladih SDP-a i predsjednica Gradske organizacije SDP-a Umag.  Kao SDP-ova predstavnica početkom 2006. izabrana je za potpredsjednicu IUSY-ja, Socijalističke internacionale mladih koja okuplja više od 140 socijalističkih i socijaldemokratskih omladinskih organizacija iz cijelog svijeta. Sada je na Pravnom fakultetu u Zagrebu polaznica znanstvenog doktorskog studija javnog prava i javne uprave i promatračica u Europskom parlamentu. Saborska zastupnica bila je i u prethodnom, 6. sazivu Sabora.

 

Dragica Zgrebec (SDP)

Rođena je 24. lipnja 1950. u Nedelišću. Ekonomski fakultet završila je u Zagrebu i stekla zvanje diplomirane ekonomistice. Bila je direktorica Čakovečkih mlinova i predsjednica Uprave Agromeđimurja. Jedna je od glavnih stučnjakinja za poljoprivredu u SDP-u. Dragica je u prethodna 3 saziva izvršavala dužnost saborske zastupnice.

 

Vesna Želježnjak (SDP)

Rođena je 10. siječnja 1958. u Imbriovcu, Koprivnica. Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Radno iskustvo stekla je u Podravci. Članica je predsjedništva Županijske lige borbe protiv raka. Bila je zamjenica gradonačelnika Koprivnice. U Saboru je po prvi put, kao zamjenica zastupnice Marije Lugarić.