U fokusu

TURSKI PARLAMENT JE PRVI RATIFICIRAO EUROPSKU KONVENCIJU O BORBI PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA

Prije gotovo godinu dana, u svibnju 2011. u Istambulu je usvojena Konvencija o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja Vijeća Europe. Konvenciju koja čini sveobuhvatan, pravno obvezujući međunarodni sporazum s odredbama o prevenciji, zaštiti žrtava i gonjenju počinitelja nasilja, do danas je potpisalo 17 država članica Vijeća Europe, no Hrvatska nije među njima. Turska je jedina država potpisnica koja je ovaj dokument nedavno i ratificirala. Vijeće Europe poziva sve ostale europske vlade da slijede turski primjer.

TURSKI PARLAMENT JE PRVI RATIFICIRAO EUROPSKU KONVENCIJU O BORBI PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA

Prije gotovo godinu dana, u svibnju 2011. u Istambulu je usvojena Konvencija Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja. Konvenciju koja čini sveobuhvatan, pravno obvezujući međunarodni sporazum s odredbama o prevenciji, zaštiti žrtava i gonjenju počinitelja nasilja, do danas je potpisalo 17 država članica Vijeća Europe, no Hrvatska nije među njima. Turska je jedina država potpisnica koja je ovaj dokument nedavno i ratificirala. Vijeće Europe poziva sve ostale europske vlade da slijede turski primjer.

 

Konvencija prepoznaje da je nasilje nad ženama ozbiljno kršenje ljudskih prava i predstavlja oblik diskriminacije. Cilj Konvencije je suzbiti sve oblike nasilja i diskriminacije, promoviranje rodne ravnopravnosti, razvoj sveobuhvatnih okvira, politika i mjera za zaštitu i pomoć žrtvama svih oblika nasilja, te pružanje podrške i pomoći organizacijama i institucijama u uspostavljanju efikasne suradnje i usvajanja sveobuhvatnog pristupa u suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Konvencija predstavlja korak naprijed u europskom pravnom sustavu jer također kriminalizira djela poput prisilnog braka, zlostavljanja, genitalnog sakaćenja, prisilnog pobačaja i prisilne sterilizacije.

 

Zadnjih mjesec dana dosta se lobira u Hrvatskoj za potpisivanje ove Konvencije. U Nacionalnoj politici za ravnopravnost spolova (usvojenoj prošle godine u Saboru u 9.mjesecu) stoji, kao jedna od mjera u borbi protiv nasilja nad ženama, da će se “…razmotriti prihvaćanje Konvencije VE o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja” sa rokom provedbe 2011-2012. Tada sam u ime kluba SDP-a tražila da u formulaciji ne stoji “razmotrit će se” već da stoji “prihvatit će se”, no tada takav prijedlog nije prihvaćen – rekla nam je Gordana Sobol, saborska zastupnica SDP-a.

 

Iz Ženske sobe doznajemo kako su nedavno Maja Mamula, Rada Borić, Branka Žigante Živković i Gordana Sobol bile na sastanku s Predsjednikom Josipovićem, koji je podržao potpisivanje i ratificiranje Konvencije. Čak je i Ministarstvo socijalne politike i mladih 10. veljače 2012. godine donijelo Odluku o osnivanju Radne skupine za pripremu potpisivanja i usklađivanje prijevoda Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji s hrvatskim pravnim nazivljem. U radnoj skupini je 19 predstavnika/ca nadležnih državnih tijela, institucija i organizacija civilnog društva. Iako su u Radnoj skupini postojale naznake da će Hrvatska vrlo brzo potpisati Konvenciju, to se još uvijek nije dogodilo.

 

Zbog čega Hrvatska još uvijek nije potpisala Konvenciju?

 

Jedan od čestih argumenata koji se neslužbeno može čuti je potreba za analizom usklađenosti zakona, što kao argument pada u vodu kada se uzme u obzir da je prihvaćena na Odboru ministara i da su eminentne hrvatske stručnjakinje sudjelovale u njenom razvoju. Ostaje nam da čekamo konačno potpisivanje, a za to vrijeme da lobiramo na svim relevantnim mjestima kako bi potpisivanjem ove Konvencije pokazali da mislimo ozbiljno kada govorimo da je nasilje nad ženama jedan od prioritetnih problema kršenja ljudskih prava– upozorava Maja Mamula, koordinatorica Ženske sobe.