U fokusu

Gay imam vjenčao muslimanski istospolni par

Gay imam vjenčao muslimanski istospolni par

Čini se da na svijetu postoji barem jedan muslimanski religijski vođa koji je spreman rušiti tabue u islamskom radikalnom stavu prema LGBT osobama.

Kako prenosi Al Arabiya, gej imam Jamal iz Mauricijusa početkom godine sklopio je u Južnoj Africi brak između Francuza alžirskog porijekla Ludovica Mohameda Zaheda i Južnoafrikanca Qiyam al-Dina.

“Stajao sam u hodniku dvorane kada me imam, koji je također gej, upoznao s Dinom. Kako smo pričali, shvatili smo da imamo mnogo toga zajedničkog i zaljubili smo se na prvi pogled. Nakon konferencije odlučio sam još dva mjeseca ostati u Južnoj Africi i premišljati oko vjenčanja”, prepričao je Zahed za France 24 TV kako je upoznao ljubav svog života.

Također je dodao kako je brak velika stvar ne samo za njega već i za njegovu obitelj.

“Nikada nisam vjerovao da bi ovaj mogao doći ni koliko će moji roditelji biti sretni zbog vjenčanja”, priznao je.

{slika}

Problemi sa Sarkozyjem i dokumentima

Zahed i Din nedavno su se vratiti u Francusku, ali su imali problema s prepoznavanjem braka od strane francuske vlade.

Zahed želi nastaviti doktroski studij o islamu i homoseksualnosti, a pokušava se povezati s organizacijom koja istražuje ovu tematiku. Njegov glavni cilj je dobiti zakonsku dozvolu za svog supruga da ostane živjeti i raditi u Francuskoj.

Par ne planira živjeti nigdje drugdje osim u Francuskoj, pogotovo ne u nekoj muslianskoj i arapskoj zemlji zbog straha od odbacivanja i diskriminacije.

“Želimo ostati u Francuskoj jer se Dinu sviđa zemlja. No, ako ne uspijemo srediti dokumente, morat ćemo se vratiti u Južnu Afriku”, rekao je Zahed.

Ono što bračnom paru preostaje je izaći na predstojeće izbore u Francuskoj i nadati se da će na čelo države doći liberalni Francois Hollande. On u svojoj kampanji najavljuje da će se ozbiljno pozabaviti legalizacijom istospolnih brakova u Francuskoj te da će mu borba za prava LGBT zajednice biti prioritet u 2013.