U fokusu

zadaća: spriječiti diskriminaciju na radnom mjestu

Komisije za jednakost i ljudska prava daje veće plaće bijelim muškarcima!

Komisije za jednakost i ljudska prava daje veće plaće bijelim muškarcima!

Iz Komisije za jednakost i ljudska prava (EHRC) priznali su da su kod njih muškarci plaćeni više od žena. Izjava Komisije, koja bi poput psa čuvara trebala osigurati ženama jednaku plaću kao i muškarcima, izazvala je burne reakcije.

Komisija je osnovana od strane državne uprave Velike Britanije i služi za borbu protiv diskriminacije na radnom mjestu na način da od šefova zahtjeva provođenje revizija jednakih plaća. Ali, ova kvazi-autonomna nevladina organizacija, kojoj godišnji budžet iznosi 53 milijuna funti, krši vlastite upute tako što muškarce plaća 4 posto više od žena. Bijelo osoblje, također, dobiva više od crnaca te više od zaposlenika drukčijeg etničkog podrijetla.

Podaci o plaćama koje je objavio britanski The Sun posramiti će EHRC – i to ne samo njenog predsjednika, crnca Trevor Phillipsa, kojemu godišnja plaća iznosi 112.000 funti.

Naime, prosječna žena dobiva 28.846 funti godišnje, dok muškarci primaju dodatnih 1.154 funte. Bijelo osoblje dobiva 33.164 funti godišnje, što je šest posto više od crnaca ili kolega koji su pripadnici etničkih manjina, a rade u istoj zgradi. Ovi su podaci objavljeni nakon pozivanja na Zakon o slobodi informiranja (FOIA).

Prije više od dvije godine iz EHRC obećali su uništavanje bilo kakve diskriminacije u plaćama među svojim zaposlenicima, međutim, objavljene brojke govore drugačije.

Savez poreznih obveznika (TPA) otkrivene je propuste Komisije nazvao kao ‘gubitak novca’.

“Apsurdno je da ova neodgovorna kvazi-autonomna nevladina organizacija nije u stanju biti vođena na način da poštuje vlastitu misiju.”, izjavio je glasnogovornik TPA-a.

Iz Komisije za jednakost i ljudska prava su, prilikom izjave 14. travnja, tvrdili da su u posljednjih nekoliko godina smanjili jaz među plaćama, te da u narednoj godini planiraju napraviti takozvanu provjeru jednakih plaća.

{slika}