U fokusu

kritike struke

Ukoliko se nema novca za žene na porodiljnom – otkaz?

Ukoliko se nema novca za žene na porodiljnom – otkaz?

Objavom prijedloga Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta o izmjenama i dopunama zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju pokrenula se bura kritika od strane djelatnika i stručnjaka, prenosi danas.hr.

Nezadovoljni prijedlogom ministra Željka Jovanovića oglasili su se fizičar s Instituta Ruđer Bošković Saša Blagus i znanstvena novakinja s Filozofskog fakulteta Ivona Grgurinović u ime sindikata Akademska solidarnost. Naime, u svojim intervjuima za danas.hr naveli su sporne točke tog prijedloga.

Prvo što su uočili bio je vrlo kratak rok javne rasprave o prijedlogu izmjena i dopuna zakona – samo petnaest dana. Međutim, ono što najviše smeta Blagusu je nabacivanje pojmova poput privatnog financiranja hrvatske znanosti i njezine nekompetentnosti na europskom znanstvenom tržištu. Blagus strahuje da će orijentiranost znanosti prema financijskoj isplativosti uništiti napredak i slobodnu razmjenu ideja. Također smatra kako primarni cilj znanosti ne treba biti povećavanje kapitala već inovativnost i napredak. Upravo zbog svojih izjava u javnosti o svojim strahovima što će se dogoditi kada završi tranzicija sveučilišta, fakulteta i znanstvenih instituta u poslovne tvrtke, ovaj fizičar se sukobio s ravnateljicom Instituta Ruđer Bošković, Danica Ramljak, kako navodi h-alter.org.

Ivonu Grgurinović zabrinjava članak 21. Zakona, koji govori o produljenju ugovora o radu na određeno vrijeme. Dok je dosadašnji članak govorio da se ugovor o radu može produljiti u slučaju porodiljnih dopusta, bolovanja u trajanju dulje od tri mjeseca, služenja vojne službe i drugih razloga onoliko koliko je trajao taj dopust, sada je dodana stavka “ako su osigurana sredstva za plaću“. Grgurinović zaključuje da to znači da tih sredstava nikada neće biti i da će dobiti otkaz nakon što se osoba vrati s porodiljnog, bolovanja ili odsluženja vojnog roka.

Usprkos provokativnom naslovu ovog članka na internetskoj stranici danas.hr  – ‘Ako nema novaca za žene na porodiljnom-otkaz?’, ovaj stavak se nimalo ne kosi sa Zakonom o radu koji u 3. stavku 71.članka jasno navodi da se mjere zaštite radnog mjesta (što se odnosi na porodiljne dopuste i duža bolovanja) odnose samo na ugovore na neodređeno vrijeme, a nikako ne na određeno. Stoga, ovaj dodatak iz prijedloga o izmjenama i dopunama Zakona samo jasno daje do znanja i mladim znanstvenicima, a prvenstveno znanstvenicama koje su zaposlene preko određenih ugovora da su njihove želje da istodobno rade i podižu obitelj u ozbiljnom sukobu. Na njima ostaje hoće li ganjati karijeru ili podržati plan socijalne politike Vlade Republike Hrvatske da godišnji broj rođenih dovede barem u ravninu s brojem umrlih Hrvata.