Vijesti

25.04.2012. 14:54:54 - Arijana Kladar

Kako spriječiti seksističko izvještavanje o političarkama?

Camila Vallejo

Camila Vallejo

Da li ste ikad pročitali za nekog političara, muškarca, koje je marke odijelo obukao, kako mu se cipele slažu u kombinaciji s odijelom, kakvi su mu mišići, tijelo i sl? Koliko ste često čitali o Jadranki Kosor i njenim broševima i torbama? O Angeli Merkel i njenom staromodnom stilu odijevanja? Kako je Marine Le Pen izgledala u izbornoj noći?

Nedavno je izašao članak u New York Timesu o jednoj od radikalnih vođa studentskog pokreta u Čileu, a naslov je glasio: Camila Vallejo, najglamuroznija revolucionarka. Članak Francisca Goldmana započinje sa komentarom Camilina obožavatelja koje je rekao –She's hot! Tj. Ona je vruća, sexy. Dalje Goldman nastavlja kako je 23-godišnja predsjednica čileanske studentske federacije, Botticellijeve ljepote, koja nosi srebrnu naušnicu u nosu. Ova priča o Vallejo je posvuda, no ta priča bi joj više odgovarala na modnoj pisti nego na prosvjednim barikadama.

Ipak, nisu svi čitatelji bili oduševljeni glamuroznim opisom mlade studentice. Jedan od prvih komentara je bio: "To je zapravo ponižavajuće… Sve njene sposobnosti, inteligenciju, hrabrost i ljudsku kvalitetu usporediti sa njenim izgledom.  Vrlo, vrlo loše novinarstvo."

Drugi se čitatelj zapitao: "Jedva mogu zamisliti naslovnu priču o muškoj političkoj figuri o kojoj se piše 'On je sexy' i da se tako opširno komentira o njegovim fizičkim osobinama."

Iako nema sumnje da su Vallejin izgled i karizma  dio njezina političkog apela, ovdje ima više događaja - točnije, kontekstualno priznanje dvostrukog standarda, ideja da se takav apel reflektira natrag na razne načine.  Opsesivna usmjerenost na njenu vanjsku ljepotu može, čak i nesvjesno, preuzeti neku vrstu urođenog proturječja između njezina izgleda i njezine radikalnost, pretpostavku koju su mnogi napravili o mladoj Gloriji Steinem.

Medijski aktivisti u Ženskom medijskom Centru (Women's Media Center), istaknuli su seksizam u izbornoj reportaži kroz svoju proaktivnu kampanju "Name it. Change it." Na taj način žele dati novinarima smjernice, kako više ne bi upadali u ovakve zamke.

Komentatori Times priče vidjeli su nešto što je urednicima promaklo. Novinari bi trebali žene u politici prikazati jednako kao muškarce, njihova mišljenja, planove i programe, a ne kako izgleda ili kako se oblači.  Ako nećete nazvati muškog političara pinup, možete se suzdržati od takvog rječnika  i kada opisujete njegov ​​ženski pandan.

Tagovi: camila vallejo, čile, mediji, seksizam, studentski prosvjedi, svijet

Vezani članci:

Facebook komentari

Stup srama

Iz drugih medija

AEM