U fokusu

Han Soloa i Chewbacce u zagrljaju

Homoseksualne veze od sada i u video igricama

Homoseksualne veze od sada i u video igricama

Međunarodni proizvođač, izdavač i distributer video igara Electronic Arts (EA) nedavno je odlučio proširiti ponudu popularne multiplayer online igre Star Wars: The Old Republic (Ratovi zvijezda: stara Republika) dodavanjem mogućnosti istospolnih veza među likovima. Dakle, ukoliko vašem Jedi vitezu za oko zapne kakav Chiss ili (zašto ne?!) Wookie, moći će na njemu iskušati neki od svojih ´uleta´. I dok jedni pozdravljaju EA kao pionira ne samo na području video igara već i borbe za prava LGBT osoba, druge pomisao na strastvenu vezu između Han Soloa i Chewbacce u najmanju ruku ne oduševljava.

Nekoliko konzervativnih anti-gay skupina kao što su Florida Family Association (Udruga obitelji Floride) i Family Research Council (Vijeće za istraživanje obitelji) pozvalo je javnost na bojkot svih proizvoda Electronic Artsa sve dok se sporna opcija ne ukloni iz video igre. Na kraju krajeva, kako stoji na službenoj web stranici Florida Family Association-a, niti u jednome od filmova iz serije Ratova zvijezda (Star Wars) nema LGBT likova. Bijesne udruge za sve krive queer aktiviste za koje smatraju da su vršili pritisak na EA da uvede mogućnost istospolnih veza među likovima u Staroj Republici.

{slika}

Potpredsjednik za korporativne komunikacije EA-a Jeff Brown odbacuje takve optužbe.

“Na ideju smo došli kroz susrete s LGBT skupinama, te organizacije foruma na kojima se raspravljalo o sadržajima online igara i problemu zlostavljanja s kojima se igrači susreću. Ukratko, likovi u našim igricama mogu stupati u istospolne veze. Ono što nipošto ne toleriramo jest govor mržnje na našim forumima”, kaže Brown i dodaje kako EA nema namjeru ukloniti spornu opciju iz igrice. Štoviše, planiraju ju dodati u još jednu popularnu video igru – Mass Effect 3.

EA je vodeći svjetski proizvođač video igara čije uspješnice uključuju Sim City i Simpsone.

Ratovi zvijezda: Stara republika dosad je prodan u više od 2 milijuna primjeraka.