U fokusu

stop cenzuri i privatnim interesima na javnom medijskom servisu

Prestanite zastrašivati novinarke i novinare!

Prestanite zastrašivati novinarke i novinare!

I Europska federacija novinara (EFJ), najveće novinarsko udruženje u Europi, izrazilo je zabrinutost zbog nedavnih događaja na HRT-u. Pismo koje su uputili o predsjedniku Hrvatskoga sabora, Odboru za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskoga sabora, predsjedniku Vlade, ministrici kulture i predsjedniku Uprave HRT-a, na stranicama H-Altera preneseno je u cijelosti:

Europska federacija novinara (EFJ), najveće novinarsko udruženje u Europi, izražava zabrinutost zbog nedavnih događaja na HTV-u.

Obaviješteni smo da se nekim novinarima na HTV-u prijeti otkazom zbog kritičkih osvrta na uređivačku politiku HTV-a i na općenitu situaciju u toj medijskoj kući, uključujući i sumnje u korupciju.

Jedna od njih je Elizabeta Gojan, vrlo poznata urednica HTV-a i vanjskopolitička novinarka, koja je istovremeno i predsjednica Ogranka HND-a, našeg člana, pri HTV-u. Elizabeta Gojan dobila je već dvije opomene pred otkaz zbog svojih istupa u javnosti o situaciji na HTV-u. U njima je iznijela svoje mišljenje da je HTV-ov program prazan te je Upravu i Uredništvo HTV-a optužila da iz programa uklanja istaknute novinare, najbolje profesionalce. Izrazila je i sumnju u moguću korupciju jer su neke emisije silno preplaćene.

Otkazom se prijeti i Maji Sever, još jednoj novinarki, članici Izvršnog odbora Ogranka HND-a pri HTV-u. Ona je također dobila dvije opomene pred otkaz jer je odbila u svoju emisiju uvrstiti prilog o lokalnom privatnom vinarskom festivalu smatrajući da nije od javnog interesa.

Lela Knežević, još jedna urednica Hrvatske uživo, također je dobila dvije opomene pred otkaz.

{slika}

Ove novinarke upozoravaju na stvarne probleme na HTV-u premda Državno odvjetništvo još uvijek nije dovršilo istragu o mogućoj korupciji na HTV-u.

Smatramo da ove prijetnje predstavljaju opasno šikaniranje, što je pak prijetnja neovisnosti HTV-a i radu novinara koji govore o toj situaciji, koja je od iznimne važnosti za sve građane Hrvatske. Budući da je Ministarstvo kulture najavilo promjene Zakona o HRT-u koje bi mogle rezultirati novom Upravom u Uredništvom, bojimo se da su ove prijetnje ustvari osveta motivirana željom da se ušutka kritika postojećeg vodstva HTV-a, što je neprihvatljivo.

EFJ brani snažno i neovisno novinarstvo. Izražavamo podršku HND-u, našem članu, koji je digao svoj glas protiv ovih zabrinjavajućih prijetnji.

Stoga tražimo da prestane zastrašivanje kolega i da se poštuje njihova uređivačka neovisnost. Smatramo da treba spriječiti otkaze tim priznatim profesionalcima.

Zahvaljujemo na pažnji,

Arne Koenig, predsjednik EFJ-a

{slika}