U fokusu

Samo tri žene u novom rukovodstvu HDZ-a

Samo tri žene u novom rukovodstvu HDZ-a

Novi list

Izbori u HDZ-u su završili i ne samo da je Tomislav Karamarko postao predsjednikom, već su prošli i svi njegovi kandidati za potpredsjednike/cu te 8 od 10 kandidata za članove/ice Predsjedništva. Račune su Karamarku pomrsili Drago Prgomet koji je postao njegovim zamjenikom iako je on osobno podržao Antu Sanadera te članovi/ce Predsjedništva Josip Križanić i Ana Lovrin koji su prošli, a nisu bili na njegovoj službenoj listi kandidata (što nužno ne znači da nisu podržavali njegovu kandidaturu). Ostaje još nekoliko osoba koje po funkciji ulaze u Predsjedništvo stranke: predsjednica Mladeži HDZ-a Martina Banić, predsjednica HDZ-ovih žena Katarina Fuček, međunarodni tajnik Davor Stier, predsjednik Kluba utemeljitelja HDZ-a Đuro Perica, glavni tajnik kojeg bira Središnji odbor. predsjednik GO HDZ Zagreb Ante Zvonimir Golem te predsjednica Kluba zastupnika/ca HDZ-a Jadranka Kosor. Od svih njih samo je Davor Stier podržao Karamarka pa se vjerojatno mogu očekivati skori izbori i unutar Mladeži koju je do sada vodila Kosoričina desna ruka Martina Banić i organizacije žena koje je vodila Katarina Fuček koja je pak podržala Darka Milinovića za predsjednika stranke. Jadranka Kosor sigurno neće ostati predsjednica HDZ-ovog Kluba zastupnika, a pitanje je hoće li ostati i potpredsjednica Sabora. Obzirom na sastav Kluba zastupnika/ca HDZ-a biti će zanimljivo pratiti dinamiku pobjednika i poraženih.

 

Većinu novog rukovodstva čine lokalni dužnosnici i od njih 18 samo ih je 5 ujedno i u Saboru što do sada nije bio slučaj. Također valja primijetiti da su u uže rukovodstvo izabrane samo tri žene, Dubravka Šuica kao potpredsjednica stranke te Josipa Rimac i Ana Lovrin kao članice Predsjedništva. Time je udio žena u rukovodstvu HDZ-a mizernih 16% među izabranim članovima.

Svega dvoje članova/ica Predsjedništva su u svojim 30-tim godinama, uz Josipu Rimac, tu je i Oleg Butković.

 

Donosimo kratki pregled biografija novoizabranog HDZ-ovog rukovodstva.

 

Predsjednik

Tomislav Karamarko (1959.) rođen je u Zadru, živi u Zagrebu. O Karamarku se znaju biografske crtice – vodio je Mesićevu kampanju 2000.-e, bio je šef tajnih službi i ministar unutarnjih poslova. Njegova javno izrečena politička stajališta uglavnom se tiču odnosa prema drugom svjetskom ratu (o čemu između ostalog izjavljuje da smatra uvredom kada ga se nazove antifašistom te je poznat po istragama o zločinima partizanske vojske tijekom i nakon rata), Crkvi, Tuđmanu i Srbima (izjavio je da je koalicija s SDSS-om bila ponižavajuća). Što misli o ekonomiji, ekologiji, turizmu, obrazovanju, kulturi ili bilo kojem drugom području života nije poznato, a ono što o tim temama piše na njegovoj web stranici mogao je složiti svaki prosječni osnovnoškolac u Hrvatskoj.

 

Zamjenik

Drago Prgomet (1965.), djetinjstvo je proveo u Slavonskom Brodu, živi u Zagrebu. Liječnik je u KBC Rebro, a bio je zastupnik u Hrvatskom saboru 2003-2006. U izborima za predsjednika HDZ-a podržao je Milana Kujundžića.

 

Potpredsjednici/a

Dražen Bošnjaković (1961.), rođen u Vukovaru, živi u Ivanić Gradu, a po struci je pravnik. Dugogodišnji je saborski zastupnik, a bio je ministar pravosuđa u Kosoričinoj Vladi. Bio je Karamarkov kandidat za potpredsjednika stranke.

 

Marijan Coner je po struci pravnik. Predsjednik je Županijskog odbora HDZ-a Bjelovarsko-bilogorske županije. Bio je Župan Bjelovarsko-bilogorske županije od 1997. do 2000. godine kada je smijenjen zbog financijskih nepravilnosti u poslovanju županije. Osnivač je Ljekarne Coner i predsjednik upravnog vijeća. Član je uprave Coner d.o.o. Poduzeće Coner d.o.o. osnovano je krajem 2001. godine za gospodarsku djelatnost pružanja usluga kozmetičkog salona u Bjelovaru. Bio je Karamarkov kandidat za potpredsjednika stranke.

 

Božo Galić (1952.) iz Vinkovaca, završio je Geodetski fakultet. U drugom je mandatu župan Vukovarsko-srijemske županije te predsjednik Hrvatske zajednice županija. Bio je Karamarkov kandidat za potpredsjednika stranke.

 

Damir Jelić (1972.) iz Karlovca profesor je kroatistike te je prije politike radio kao profesor u karlovačkoj gimnaziji. U drugom je mandatu gradonačelnik Karlovca i predsjednik karlovačkog HDZ-a. Prema medijskim natpisima u sukobu je s Mladeži HDZ-a u Karlovcu. Jutarnji list navodi da je Jelić u svojoj biografiji objasnio zašto je otišao u politiku “Dulje sam vrijeme razmišljao o potrebi jačeg aktiviranja u zajednici, osjetio sam da mogu dati mnogo više. Taj imperativ služenja zajednici, ljudima, dodatno je ojačan mojim katoličkim duhom”, napisao je Jelić. Vjera mu je jako važna. Znaju to njegovi suradnici koje je početkom 2010. godine odveo na trodnevni team building u hercegovački samostan te u posjet Marijanskom svetištu u Međugorju. Bio je Karamarkov kandidat za potpredsjednika stranke.

 

Božidar Kalmeta (1958.) iz Zadra po struci je agronom. Slovi kao jedna od sivih eminencija HDZ-a te vladar zadarskog kraja i 9. izborne jedinice. U stranci na državnoj razini uvijek je bio pri vrhu, nikada na samom vrhu. U sukobu Pašalić-Sanader podržao je Pašalića, ali je bio jedan od onih koji su se naknadno uspješno transferirali na Sanaderovu stranu. Mnoge su se afere vezale uz njegovo ime, ali nikada mu ništa nije i službeno dokazano. U Vladi je bio od 2003. do 2011. godine kao ministar mora, prometa i infrastrukture. Prije toga bio je saborski zastupnik i gradonačelnik Zadra. Bio je Karamarkov kandidat za potpredsjednika stranke.

 

Dubravka Šuica (1957.) iz Dubrovnika, diplomirala je engleski i njemački jezik na Filozofskom fakultetu. Bila je gradonačelnica Dubrovnika od 2001. do 2009. godine. 2005. godine izabrana je za Gradonačelnicu godine u Hrvatskoj, a 2006. izabrana je među TOP 10 gradonačelnika/ca svijeta. U više mandata bila je saborska zastupnica. U samom je vrhu HDZ-a već desetljeće, a prate je i mnoge afere. Bila je Karamarkova kandidatkinja za potpredsjednicu stranke.

 

 

Članovi/ce Predsjedništva

Oleg Butković (1979.) iz Novog Vinodolskog. Već je drugi mandat gradonačelnik Novog Vinodolskog i novopečeni je predsjednik HDZ-a Primorsko-goranske županije. Na posljednjim je lokalnim izborima za gradonačelnika dobio 72,5% glasova, no prate ga i određene afere te USKOKova istraga. Podržao je Karamarka za predsjednika HDZ-a.

 

Pero Čosić (1959.) iz Slavonskog Broda po struci je inženjer građevinarstva. Novopečeni je predsjednik je HDZ-a Brodsko-posavske županije. Podržao je Karamarka za predsjednika HDZ-a.

 

Darko Horvat iz Donje Dubrave u Međimurju. Novopečeni je predsjednik Međimurskog HDZ-a. Bivši je ravnatelj Uprave za energetiku te bivši ravnatelj Uprave za obrt, malo i srednje poduzetništvo u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva. Podržao je Karamarka za predsjednika HDZ-a.

 

Josip Križanić iz Jalžabeta u Varaždinskoj županiji. Načelnik je općine Jalžabet.

 

Gordan Jandroković (1967.) odrastao u Bjelovaru, živi u Zagrebu, a diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti i Fakultetu građevinskih znanosti. Višegodišnji saborski zastupnik, bivši je ministar vanjskih poslova. Poznat je po uspješnom prebacivanju iz tabora Ive Sanadera u tabor Jadranke Kosor iz kojeg je prešao u tabor Tomislava Karamarka. Poznat je po gafu sa pressice kada nije znao reći koja će se poglavlja pregovora s EU zatvoriti. Podržao je Karamarka za predsjednika HDZ-a.

 

Franjo Lucić (1958.) iz Pleternice, ima srednju stručnu spremu – završio je ekonomsku školu. Gradonačelnik je Pleternice od 2001. godine te saborski zastupnik od 2007. godine. Predsjednik je HDZ-a Požeško-slavonske županije. Uz njega se veže skandal kada je skrivio tešku prometnu nesreću vračajući se s rođendanskog slavlja, a prilikom čega nije proveden propisni alkotest. Prije dvije godine mediji su pisali o samoubojstvu branitelja koji se ubio nakon što je dobio otkaz iz poduzeća Tofrado u Lucićevom vlasništvu. Vezano uz poduzeće Tofrado, 2009. godine otkriveno je i da postoji višemilijunski dug tog poduzeća spram Hrvatskih šuma. Podržao je Karamarka za predsjednika HDZ-a.

 

Josipa Rimac (1980.) iz Knina, diplomirana je ekonomistica. Najmlađa je članica Predsjedništva. Gradonačelnica je Knina od 2005. godine, te predsjednica HDZ-a Knin. Podržala je Karamarka za predsjednika HDZ-a, nasuprot stavu županijskog HDZ-a koji je podržao Jadranku Kosor.

 

Željko Turk (1962.) iz Zaprešića po struci je ekonomist. U drugom je mandatu gradonačelnik Zaprešića te je bio saborski zastupnik. Predsjednik je zaprešićanskog HDZ-a od 2000.-e godine. Podržao je Karamarka za predsjednika HDZ-a.

 

Antun Vidaković (1954.) iz Novske diplomirani je inženjer geodezije. Dugogodišnji je gradonačelnik Novske te novi predsjednik sisačko-moslavačkog HDZ-a. Podržao je Karamarka za predsjednika HDZ-a.

 

Ana Lovrin (1953.) iz Zadra, po struci je pravnica. Bila je gradonačelnica Zadra od 2003. do 2006. godine kao Kalmetina nasljednica, te ministrica pravosuđa od 2006. do 2008. godine. Saborska je zastupnica u trećem mandatu. Zadarski HDZ podržao je Karamarka no ona nije bila na njegovoj listi za članicu Predsjedništva.