U fokusu

predavanja o mariji jurić zagorki

Od Gričke vještice do branda

Od Gričke vještice do branda

Deniver Vukelić održao je prvo predavanje o Mariji Jurić Zagorki nazvano ‘Grička vještica – priča za sva vremena‘ u njenom memorijalnom stanu na Dolcu. Riječ je o ciklusu predavanja koja će se održavati svaki treći četvrtak na već spomenutoj lokaciji.

Marija Jurić Zagorka prva je profesionalna novinarka na ovim prostorima i najčitanija hrvatska književnica. Borila se protiv društvene diskriminacije, mađarizacije i germanizacije te za prava žena. Potpora u književnosti i novinarskom radu bio joj je Josip Juraj Strossmayer, koji je nagovara na pisanje romana. Pisala je romane namijenjene široj publici u kojima i isprepliće ljubavne priče s elementima nacionalne povijesti. Ona je prva koja piše na hrvatskom jeziku.

Nakon što je Deniver svima objasnio zašto je ona počela pisati i kako je birala teme, tko ju je poticao i što zapravo predstavljaju one vremenske ne podudarnosti, zaključili smo da joj je to sve bila velika zabava te da je pisala romane uzimajući likove ‘izvana’ i stavljajući ih u svoje vrijeme i mjesto. 

Njezin je rad utjecao na oblikovanje hrvatskog kulturnog identiteta na razini popularne književnosti, a i vrlo vjerojatno velikom broju čitatelja usadio želju za boljim poznavanjem zanimljive hrvatske povijesti. Same kritičke rasprave Zagorkina vremena vezane uz vjerodostojnost izvora za njezine povijesne romane kulturni su fenomen za sebe, slika jednog doba, svojevrsni Zeitgeist, koji pokazuje razvoj slobodnijih ideja prema pravima žena kao književnika i novinara.

Velike novosti dolaze za sve njene obožavatelje i obožavateljice, kao što je već bilo i očekivano i iz naslova predavanja, Zagorka postaje brand i nova točka u turizmu Hrvatske. Knjige su ponovno štampane s mekim uvezom i novim ilustracijama kako bi ih približili mlađoj populaciji, otvoriti će Zagorkin muzej s detaljima iz njenog života, ali isto tako i knjiga pa će se moći naći i sprave za mučenje. Prokopati će i pročistiti ‘davno izgubljene’ zagrebačke tunele i postaviti ih kao stanice cjelokupnog toura po Zagrebu i za kraj pretpremijerno saznajemo da početkom sljedeće godine počinju snimati i flim Grička vještica u tri nastavka, u kojima će biti pričano na svim europskim jezicima.

No, novi sadržaj turističkog života u hrvatskoj metropoli počinje ipak na malo neobičan način. Naime, kako bi se zainteresirao što veći broj i mlađih i starijih osoba za Zagorku, ova priča kreće se razvijati od zabavnog televizijskog showa Hrvatska traži Neru i Sinišu. Na ovaj oblik promocije se odlučilo jer se smatralo kako se treba više potaknuti i angažirati mlađu publiku, s čim bi se osobno složila jer u dvije gotovo pune sobe na Dolcu, uz mene, bile su još samo tri mlađe osobe. Kako bismo ispravile nepravdu, te pokazale kako i ljude mlađe od 35 godina života interesira Marija Jurić Zagorka, unesite u svoje planere datum 8. lipnja i 19 sati jer tada će se održati iduće predavanje ovoj veličanstvenoj ženi.

Više pronađite OVDJE !