Vijesti

26.06.2012. 13:40:17 - Chi Mgbako (msmagazine.com)

KRŠENJE LJUDSKIH PRAVA U GRČKOJ

Grčke prostitutke podvrgnute prisilnim testiranjima na HIV

Grčka je već neko vrijeme glavna vijest međunarodnog tiska zbog oštrih mjera štednje koje provodi u svjetlu globalne ekonomske krize. Ali nedavni napisi u novinama usmjerili su se na drugu uznemirujuću stvarnost: Krajem travnja, grčka policija započela je sa sistematičnim uhićivanjima prostitutki, prisiljavajući ih na HIV testiranje te je objavila imena i slike na policijskoj internetskoj stranici žena za koje je testiranje pokazalo da su  HIV-pozitivne.

Zajednički program Ujedinjenih naroda za HIV/AIDS (UNAIDS), Amnesty International, Globalna mreža projekata vezanih za seksualni rad i Globalna mreža osoba koje žive s HIV/AIDS-om osudile su postupak Grčkih vlasti kao povredu ljudskih prava. Navedene organizacije smatraju da je akcija proturječna s dokazanim javnim zdravstvenim mjerama za sprečavanje prijenosa HIV-a. Prisilno testiranje na HIV, a odobreno od strane države, pojavljuje se širom svijeta, uključujući južno-afričku državu Malawi. Ipak, u Malawiju desilo se nešto inspirirajuće – prostitutke su krenule u borbu za svoja prava.

Sve je započelo 2009. godine, kada su policijski službenici u južnom Malawiju proveli raciju u jednom baru te uhitili muške pokrovitelje i žene prostitutke. Policija je kasnije pustila sve muškarce, a žene je odvela u lokalnu bolnicu gdje ih je prisilila na HIV testiranje bez njihovoga pristanka. Žene koje su bile HIV pozitivne optužene su za "namjerno širenje bolesti koja je opasna po život". Prije izricanja kazne sudac je pročitao njihov HIV status u javnoj raspravi. Tijekom ovoga perioda i druge malavijske prostitutke prijavile su grupama za ljudska prava slične slučajeve prisilnog HIV testiranja

Malavijske prostitutke upletene u ovaj slučaj mogle su se vratiti svojim kućama i progutati gorčinu tih uvreda. Umjesto toga, 14 prostitutki odlučilo je tužiti vladu i dovesti u pitanje ustavnost  prisilnih HIV testiranja.  Pravni slučaj, među prvima takve vrste, napreduje polako, ali s puno nade, kroz spore malavijske sudove.

Rezultat je jasan: Prisilno HIV testiranje po svojoj prirodi je fizički invazivno, te iz tog razloga ono krši tjelesni integritet i sigurnost osobe. Kao prinudna i stigmatizirajuća mjera koja obeshrabruje ljude da dobrovoljno potraže savjetovanje, testiranje i tretman, prisilno testiranje krši pravo na najviši mogući standard zdravlja. Javno iznošenje HIV statusa pojedinaca bez njihovog pristanka, kao što je učinjeno u javnoj raspravi na malavijskom sudu i na web stranicama grčke policije, krši pravo na privatnost i dostojanstvo, posebice jer takve objave mogu dovesti do stigmatizacije, diskriminacije pa i nasilja.

Grčki dužnosnici pokušali su opravdati svoj postupak prisilnog HIV testiranja prostitutki dajući izjavu kako tim postupkom štite javno zdravlje, s obzirom na povećanje broja slučajeva AIDS-a u zemlji tijekom prošle godine. Ovakva logika vodi u stigmatizaciju žena kao glavnih uzroka seksualno prenosivih infekcija te dovodi do zablude da su prostitutke te od kojih moramo zaštititi populaciju u cjelini. Javne zdravstvene mjere utemeljene na pravima trebale bi štiti sve ljude od HIV infekcije i pružiti onima koji su HIV pozitivni alat za življenje zdravijega života.

Kao što su UNAIDS i Ured visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za ljudska prava istaknuli, prinudne mjere u borbi protiv HIV/AIDS-a, uključujući prisilno testiranje na HIV, dovode do loše zdravstvene zaštite izolirajući rizične skupine. Obavezno HIV testiranje krši medicinsku povjerljivost i olakšava  stigmatizaciju i diskriminaciju HIV/AIDS pozitivnih ljudi, te obeshrabruje ranjive skupine da potraže korake koji provjereno doprinose zaustavljanju širenja HIV-a: dobrovoljnog i tajnog savjetovanja, testiranja i tretmana. Diskriminirajući državni postupci, poput prisilnog HIV testiranja prostitutki, tjeraju dalje od sebe ljude kojima je najpotrebnija javna zdravstvena skrb koja olakšava HIV prevenciju. Također otuđuje grupe, poput prostitutki, koje su fantastične edukatorice o HIV-u.

Naša pažnja treba ostati usmjerena na Malawi gdje skupina prkosnih prostitutki hrabro korača prema afirmaciji svojih prava i prava svih ljudi, posebice onih marginaliziranih, da žive slobodno od prinudnih postupaka koji ne služe zaštiti javnog zdravlja.

Ovdje možete potpisati internet peticiju gdje se traži od grčkih vlasti da zaustave prisilno HIV testiranje prostitutki.

Prevela i prilagodila Tanja Ivošević

Tagovi: grčka, hiv, ljudska prava, prostitucija, zdravlje

Vezani članci:

Facebook komentari

Stup srama

Iz drugih medija

AEM